[]

sizce ben salak mıyım?

sevgili dert ortaklarım şimdi konuyu şöyle anlatayım.

benim yıllardır torpille işe girme, referans ile bir iş yaptırma gibi davranışlara karşı bir alerjim var. yıllar önce daha memur olmak bu kadar zor değilken kpss filan yeni yeni başlamışken çok kolay bir şekilde iyi bir kamu kurumunda işe başlama imkanım vardı. kabul etmedim. bunu nasıl açıklarım bilmiyorum ama tek cümle ile "kimseye minnet duymamak" "hak etmediğim bir işi kabul etmemek" olarak özetleyebilirim. tabi bir de o zamanlar ne memur olacağım ya genç yaşımda demişliğim de vardı :) böyle bir işi kabul edersem o kişinin günün birinde "jepa'yı o işe ben soktum" "o işi ben sağladım" diye konuşabileceğini düşünmek beni çıldırtıyor. o imkanı vermek istemiyorum. kabul etsem bile başkasının yerine beni aldılar diye düşünürdüm herhalde sürekli.

bazı arkadaşlarla sohbet esnasında bu durumu anlattığımda "işler böyle yürüyor kardeş ne yapacaksın" deyip başka konuya geçiyorlar. çoğunluğun bu düşüncede olması rahatsız ediyor. acaba şu anki mevcut hükümeti, devletteki kokuşmuşluğu bizler mi meydana getirdik yoksa insanlar böyle olmaya mı zorlandı bilemiyorum. işin ilginç tarafı muhalif olup bu konularda hükümeti eleştiren bir tanıdığım kendi işini halletmek için chp'li bir vekile gidiyor. yani iş parti meselesi değil herkesin üzerine işlemiş bir şekilde maalesef.

sadece bir kamu kurumunda işe girmek vs..değil, birisinin selamını söyleyerek sorun çözmek, iş yerlerinden o kişi sayesinde indirim almak gibi şeyler de yapamıyorum. adama arabaya hangi lastiği alsam iyi olur diyorum model, marka anlamında. filanca yere git selamımı söyle yardımcı olurlar diyor mesela.

şu an getirisi düşük sayılabilecek bir işte çalışıyorum. arkadaşlarıma, çevreme bakıyorum. bir şekilde araya adam sokarak kamu kurumlarına girmiş. arabasını evini almış çoluk çocuğa karışmış mutlu mesut yaşıyorlar. ve o kadar doğal bir şekilde anlatıyorlar ki bu durumu. sınava girdim, mülakatta bizim akrabanın filanca tanıdığı sağolsun yardımcı oldu diyen mi istersin, eşini yanına getirmek için bakan yardımcısını araya sokan mı, iyi bir özel şirkete mühendis olarak girmek için yine hükümete yakın bir iş adamına teşekkür eden mi, kpss puanın var mı istersen senin için x abiyle konuşayım diyen mi vs.. her şey var.

bu ülkede, bu şartlarda ve özellikle bu dönemde mutlu olmak için fazla takmamak, fazla düşünmemek gerekiyor galiba. sizin düşünceleriniz nedir bu konuda? başlıktaki salak kelimesini de çevremdeki insanların bana o şekilde baktıklarını düşündüğüm için yazdım.

 
Bu ülkede dürüst olmak insana kendini salak gibi hissettiriyor. Çünkü torpile bulaşmayan yok sağcısı solcusu dindarı hepsi böyle. İşe girdikten sonra da:"valla kendi çabalarımla girdim".


  • geçerkenugradım  (25.11.18 15:44:53) 
sen dogru olani yapiyorsun. diger insanlar kul hakki yiyorlar ve ahlaktan yoksunlar. bu su anki hukumetin meydana getirdigi bir durum degil. bu hep boyleydi. her gelen kendi adamina torpil yapti. ama eskiden bir parti bu kadar uzun sure iktidarda kalamadigi icin 2-3 yilda bir farkli gorusten insanlar torpille bir yerlere giriyordu bu da sorunun goze batmasini engelliyordu. disardan baktiginda "her kesimden insan ise giriyor demek ki bir torpil yok" gibi algilaniyordu. turk insanin mayasi bu. cunku 40-50 yildir cocukluktan egitilen dusunce bu.

kamu disinda tanidik vasitasiyla baska bir ozel isletmeden indirim almakta bir mahsur gormuyorum. sonucta ozel bir isletme ve tanidiga, yada hatir icin karindan bir miktar feragat etmesinde kimseye bir zarar yok.
  • crucio  (25.11.18 16:00:21) 
Birebir aynıyız kardeşim. Tamamen.

Salak değiliz, neden öyle olalım. Biz de böyle yaşayarak mutlu oluyoruz. Öteki türlüsü içimize sinmez.
  • Delay Fuze  (25.11.18 16:00:24) 
@crucio bahsettiğim özel işletme konusu. mesela o referans olan kişiyle bir gün sorun yaşadığında onu gündeme getirebilir düşüncesi. takıntılı bir düşünce olarak görebilirsin. nasıl anlatsam ibrahim tatlıses'in sanırım yıldız tilbe'ye "seni pezeevenklerin elinden aldım" demesi gibi..aklıma o geldi şimdi. yapılan bir iyiliğin başa kakılması kısacası. ulan benim sayemde o işi yaptın, evine eşya aldım senin vs.. denilmesini içine sindirememek. üç kuruş pahalı olsun ama kimsenin ağzına sakız etmeyelim kendimizi düşüncesi.


  • jepa  (25.11.18 16:07:16) 
torpille işe girdiğini söyleyen insanlarla ilişkimi kesiyorum. midemi bulandırıyorlar.


  • nice tnetennba  (25.11.18 16:18:37) 
@jepa ise girme ayri. ben tanidik vasitasiyla indirimden yada baska avantajlardan faydalanmaktan bahsediyorum. torpille ise girmenin hicbir kabul edilir yani yok. referans olmak ayri birsey. cok kisiye referans olmusumdur. ama referans hicbir zaman "bu kisi benim tanidigimdir bunu ise alin" demek degildir.


  • crucio  (25.11.18 16:26:31) 
@crucio elbette referans ile bahsedilen mesele aynı değil. dediğim gibi o benim saplantılı olduğum bir konu. birisiyle günün birinde aram kötü olduğu zaman "sana şunları yaptım zamanında bu muydu karşılığı" vs..kafasında yaşayan tipler var. yapılan bir iyiliği, aracı olmayı vs.. başa kakan insanlar.. ben o duruma düşmek istemiyorum. o yüzden de bende öyle bir tepki gelişmiş sanırım.


  • jepa  (25.11.18 16:51:27) 
Çoğu türk vatandaşı böyle maalesef. Yancılık, torpil bir üstünlük kabiliyet ve hayatın şartı gibi görülüyor insanlarca. Klasiktir geniş çevrem var elim her yere uzanır diyerek kendini öven organizmalar çokça. İşini millete gördürmeye alışmış asalak tayfa yani. İnsanlar bu sistemi istiyor ki böyle yönetiliyoruz, yapacak bir şey yok. Vicdan azabı duymaya gerek yok siz de yapın gitsin. Bu ülke düzelmez böyle beyinler varken.


  • neysene  (26.11.18 03:58:43) 
Ben torpille ise girenlerin, issizlik yuzunden intihar eden insanlarin sebebi oldugunu, katil olduklarini dusunuyorum. Arkadas falan olmam. Ama bundan daha tiksinci, torpilli oldugu bilinen mallara tepki gosterilmemesi. Iki lafla yerin dibine gecirilecek adamlar sanki ayricalikli, madalyaliymis gibi geziyor.
Salaklik oldugunu kesinlikle dusunmuyorum. Caliskan, kaliteli insan her sekilde kendini belli eder.

  • durgunfoton  (26.11.18 12:58:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.