[]

muhasebe sorusu

şuna bir bakar mısınız? gider hesapları neden aktif ve gelir hesapları neden pasif? ya da öyle mi? bu yüzden neden biri + ile başlayıp biri - ile başlamış? ikisinde de neden ilk bölüme +, ikinci bölüme - yazılmıyor?




 
gider hesaplarında artış olduğunda borç tarafına(+) yazılır. gelir hesaplarında da tam tersi. yani o + artışların yazılacağı yeri gösteriyor.
gider neden aktif?
diyelim ki ofise koltuk aldık ve 100 lira ödedik. ne oldu? kasadan para çıktı. 100 kasa hesabı alacaklandırılır. bu aynı zamanda bizim maliyetimiz olduğundan, karşılık olarak 770 hesap borçlandırılır.

gelir neden pasif?
diyelim ki 100 liralık yemek sattık ve 100 lira kazandık. kasamıza 100 lirayı koymak için borç tarafına yazarız, karşılığında ise 600 hesabını alacaklandırırız.
  • cemiyetin ünlü siması  (24.11.18 15:26:08 ~ 15:27:23) 
şunu ezberlersen kafa karışıklığın bir nebze düzelir;

giderler ve zararlar borca(kısmına),
gelirler ve karlar alacağa(kısmına).

yazılır.

bu B | A mevzusunun türkçe sözlükteki karşılığına takılırsan mantıksal error verirsin. istersen sol taraf istersen sağ taraf diyebilirsin.

Şimdi bir hesabı çalıştırman gerektiğinde sola mı, sağa mı yazman gerektiğini düşünürken kullandığın hesabın öncelikle ne olduğunu sorgula. Bu bir gider ya da zarar mı? bu bir gelir ya da kar mı?


örneğin kırtasiye malzemesi almışız, mantıken bunun bir gider olduğunu direkt kabul edebiliyoruz. Öyleyse bu gideri göstermek için kullanacağımız ilgili hesapta mutlaka sol tarafta çalışacak. Bu hesabın sola çalışacağını bildiğimiz andan itibaren diğer hesap ne olursa olsun, isterse nakit kasa, isterse kredi kartı, onunda mutlaka sağda çalışacağını biliyor olacaksın.


Bir örnekte gelir için hayal edelim, örneğin şirketimiz yurtiçinde bir alıcıya 500 liralık koltuk satmış olsun, ne demiştik? "gelirler ve karlar alacağa" biz ne yaptık? yurtiçinde yapmış olduğumuz bir satış, dolayısıyla da bir gelir elde ettik, hemen uygulamaya geçelim,

yurtiçinde satışın ilgili hesabı = 600 yurtiçi satışlar / gelir olduğu için alacağa yazıyoruz. bu geliri kimden elde ettik? alıcı'dan = 120 alıcılar.

sen 600'ün bir gelir olduğunu ve sağ tarafa yazman gerektiğini bildiğin için, karşılığı da ne olursa olsun, onu da sol taraf için ilgili hesabı bularak durumu eşitleyerek kaydı bitireceksin.

muhasebeyi kafanızda basitleştirin, zaten bir mantık işidir ve mantığını içselleştirdiğiniz anda basitleşir.
  • fucking machine in my head  (24.11.18 17:27:28 ~ 17:46:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.