[]

Film ve dizilerde müzikleri belirleyen kimdir?

Merhaba. Fimlerde, dizilerde veya reklamlarda müzikleri belirleyen kimdir? Biraz araştırdım yönetmen denmiş, sanat yönetmeni denmiş. Yani sadece bu konuyla iştigal olan bir meslek dalı yok mu?




 
müzik supervisor ya da yönetmeni olur da, buralarda o işleri ahbaplarına yaptırdıkları için, muhtemelen öyle bir şey yoktur.


  • e haliyle  (21.11.18 05:07:31) 
yok. memlekette herkes müzikten anladığı için yerine göre işin parasını veren "patron" bile müziği seçen kişi olabilir. adamlar bir de ne istediğini bilmez. besteci de adamın tarzancasından ne istediğini anlamaya çalışarak her işte ömründen üç beş sene yer.


  • alperz  (21.11.18 06:36:52) 
Biraz değişkenli bu aslında. Filmlerde yönetmen veya yapımcı olur bu. Eğer filmin yönetmeni auteur diye tabir edilen şekildeyse genelde yönetmen belirler. Tabii ki bir müzisyenle veya bu işin profesyoneli birisiyle birlikte. Diğer şekilde olursa da yapımcı yine müzik profesyoneli birisine yaptırır. İlkine örnek Nuri Bilge, Zeki Demirkubuz verilebilir. İkincisine ise şu an gündemde olan Müslüm filminin yapımcısını verebiliriz.

Dizilerde ise yapımcı yine bir müzisyenle anlaşır, genelde ona bırakır işi ve en son onay verir çıkan işe. Reklam sektöründe yaratıcı reklam ajansı reklamverenin direktifleri doğrultusunda reklamın müziğini yaptırır, en son marka bunu onaylar,yani reklamveren belirler.

Tabii bu ülke için bunlar, mesela Hollywood'da başka bir sistem var, orası biraz fabrika gibi. Belirler diye sorduğunuz için biraz karar vereni yazdım, yoksa elbette müziği, ses tasarımını vs bu işin uzmanı yapar. Sanat yönetmeniyle hiç alakası yok bu arada.
  • pokepoke  (21.11.18 12:38:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.