[]

Çamaşırları elde yıkamanın pratik yolu nedir?

Merhabalar,

Sevdiceğim (yakında eşim) ve ben, çamaşırları elde yıkamaya karar verdik. Çünkü çamaşır makinemiz olmadığı için her seferinde çamaşırları, ücretiyle çamaşır yıkayan bir terziye veriyoruz (7 lira) ve sürekli sürekli bu ücreti vermek yerine, bir seferlik elde yıkama deterjanı alıp, tekrar tekrar yıkarız dedik. Böylece tasarruf edebilecektik.

Ancak iş biraz farklı çıktı, çok az çamaşır için saatler harcadığımızı ve durulamakla çok uğraştığımızı fark ettik. İnternetten araştırdık ancak ya dere kenarında yıkayan insanlar gördük ya da pek işe yaramayacak şeyler.

Sizlerin belki bilgisi vardır diye buraya soralım istedik. Bir kovamız ve plastik bir su borumuz var (yaklaşık 1.5 metre boyunda, kovayı karıştırmada işe yarıyor). Bu şekilde:
eksiup.com

Balkonumuza ip gerdik, yani kurutma işi de tamam (kış gelmiş olması sıkıntı çıkarmaz umarım). Kovayı ayaklarımızla çiğnediğimiz de oldu, sopayla karıştırdığım da. Ya biz gereksiz zahmete gidiyoruz (5 parça çamaşır yıkamak 1 saat sürmemeli), ya da böyle olması gerekiyor. Umuyoruz ki bu işin bir pratik yolunu bilen vardır aranızda.

Şimdiden çok teşekkür ederiz!

 
mini çamaşır makineleri var, bir kova boyutunda ama kendisi yıkıyor. bir bakın isterseniz.


  • babilbaligi  (19.11.18 17:33:30) 
@babilbaligi Hiç duymamıştım, yani YouTube'da kovayla kendi çamaşır makinelerini yapanlar gördüm (Do It Yourself olayında) ama hem matkabım hem başka malzemelerim olmayınca girişemedim. Hazır ürün mü bunlar?
Gönül ister direkt çamaşır makinesi alalım ama en dandiğine en ucuzuna 600 lira çekiyor spotçu ve ikinci el dükkanları. :/
Söylediğinizi bir bakayım. Hazır ürün müdür, uygun fiyatlı mıdır diye. İnşallah öyle bir şeydir.
  • eksi was here  (19.11.18 17:35:59) 
bulabilirseniz ikinci el bir eva çamaşır makinesi alın. hem nostalji hem pratik


  • rosencruz  (19.11.18 17:36:37) 
@anthemis lobilis
En eski en ucuzuna 600 lira çekti spotçular. Bu maalesef şu an bizim için pek mümkün bir tutar değil. Yine de cevabınız için teşekkür ederiz!

  • eksi was here  (19.11.18 17:36:41) 
@rosencruz
İlk defa duyduk. Çok enteresan bir ürün, insan gücüyle çalışıyor sanırım. İlk cevapta bahsedilen de buydu galiba. Umarım böyle bir şey bulabiliriz. Çok teşekkür ediyoruz öneriniz için!

  • eksi was here  (19.11.18 17:41:26) 
suyun paralı bir şey olduğunu farketmeniz için ay sonunu beklemeniz gerekiyor sanırım.
bir çorabı bile elde durulamak dakikalar sürer..
letgo'ya falan baksanıza, bir de özgür dönüşüm gruplarına...
  • her giriste sifresini unutan adam  (19.11.18 17:43:05) 
harcadığınız su parası 600 lirayı bikaç ayda katlar bence.

iki kişinin dünya kadar çamaşırı olur yahu insan bir giydiğini bi daha giymiyor ki. ayrıca elde ne kadar uğraşırsanız uğraşın yeteri kadar sıkamazsınız ve kış günü asla kurumaz balkonda, kazık gibi olur, yine kurumaz.
  • elorelia  (19.11.18 17:46:23) 
tr.letgo.com
buna benzer makineler var. elde yıkanmaz. tam durulanmaz deterjan kaşıntı yapar, su miktarını hiç söylemiyorum.

  • sutlu nescafe  (19.11.18 17:52:38) 
Babannem çok eskiden leğende çiğneyerek ayaklarıyla yıkardı çamaşırı sonra durulardı lavaboda iyice. Öyle denenebilir. Yoksa facebook gruplarına vs bakın hibe eden ya da çok ucuza veren olabilir.


  • Boris  (19.11.18 17:56:23) 
200 liranız da mı yok ikinci el bi şey alamıyosunuz aga? Su parasından amorti edersiniz zaten.


  • Delay Fuze  (19.11.18 18:04:03) 
Camasirlari yikamadan once suda bekletirseniz daha kolay yıkanır.
Durulamadan once iyice sıkıp bir ikinci kovada durularsaniz, sudan biraz tasarruf olur.

  • herhaltibiliyoring  (19.11.18 18:14:30) 
Cezaevinde siselere koyar, oyle calkalarlardi. Soyle 10 litrelin sasallara deterjanli su yapip icine tikistirilan camasirlari calkayarak yikayip sonra durulamaca. Ama o agizdan gecirmek zarar verebilir, belki damacanayla denenebilir ama o zaman da calkalamak zor.


  • red g  (19.11.18 18:44:46) 
bu karabükteymiş fiyat 190 lira

urun.gittigidiyor.com

kargo 50 lira diyor ama bilemedim.
  • senolll  (19.11.18 19:22:02) 
Bir leğen alın. Sıcak suyu leğene koyun bir yemek kaşığı kadar da deterjan ekleyip karıştırın deterjan suda erisin.
İlk önce beyazlardan başlayarak koyu renklilere doğru sıralayarak çamaşırları çitileyerek bir el yıkayın. Çamaşırın durumuna göre gerekirkiyorsa yani çamaşırlar çok kirliyse o suyu döküp yeni deterjanlı su hazırlayıp ikinci bir el daha yıkayabilirsiniz.
Sonra iki veya üç el durulayıp asın.

Çamaşır yıkamanın püf noktaları:
Çamaşırları ılık suda bekletmek kirlerin kabarmasını sağlar daha az emek harcarsınız.

Özellikle beyazları elinizin dayanabileceği sıcaklıkta yıkayın, soğuk su beyazları morartır. Renkliler de çok sıcak suda yıkanınca renk kaybı olur, yıkamaya beyazlardan başlarsınız sıra renklilere gelinceye kadar su ılınır böylece renk kaybı olmaz.

Arap sabunu çok çok iyi bir temizleyicidir. Bu deterjan bitince çamaşırları direkt arap sabunuyla yıkayabilirsiniz. Boraks da kullanabilirsiniz. Böylelikle hem iyi bir temizlik elde edersiniz hem durulama kolaylaşır çamaşırlarınızda deterjan artığı kalma olasılığı olmaz.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (19.11.18 19:55:41) 
Lafaçukur+1 benden de bi 30 çıkar (az gerçi ama ben öğrenciyim, eşim memur ve yeni evliyiz sorry :()


  • saridendigindekirmizidiyebagiranadam  (19.11.18 20:35:55) 
Harcadığınız su kısa sürede 2. el bir makine fiyatına denk gelecektir.

Kabul ederseniz @lafacukur ve @saridendigindekirmizidiyebagiranadam arkadaşlara ek olarak ben de yardım etmek isterim.

Bir iki kişi daha destek olursa size 2. el bir çam.mak hediye edebiliriz belki.

@lafacukur 50 TL
@saridendigindekirmizidiyebagiranadam 30 TL
@John Bloor 100 TL
  • John Bloor  (20.11.18 09:45:23) 
Ya gerçekten mesajlarınızı gördüğümüzden beri o kadar utanıyoruz ki bir şey yazmaya. Cidden, sizler çok iyi insanlarsınız. Ve dünyada sizler gibi insanlarla bizzat tanışmayı da çok isterdik.

Kısaca durumumuzu anlatayım. Biz Eskişehir'e taşınalı birkaç ay oldu. -1'nci katta bir eşyamız olmadan kalıyoruz. Komşumuzun hediye ettiği bir halı, kırık bir koltuk ve çöpten bulduğum ve tamir ettiğim bir baza ve yine çöpten bulduğum karyolamız var. İş yapmıyor değiliz, ancak 1.5 ay çalıştığımız işyeri paramızı vermediği gibi, sözleşmeyi işe 1 dakika geç kaldık diye haklı yere fesh ettiğini söyleyerek tarafımıza tazminat davası açacağını söylüyor. 1.5 ay çalışma karşılığı hiç para alamayıp, üstüne borçlanmak... Neyse, cv bırakmadığımız dükkan, konuşmadığımız esnaf sayısı azdır. İnanın dün bizi çöpçü gördü, "Ne oldu iş bulabildiniz mi?" dedi. Bulamadığımızı söyleyince zorla avucuma 10 lira sıkıştırdı. Hiç böyle utanmamıştım kendimden ve sevgilime yaşattığım çaresizlikten.

Telefonumu satmayı planladığımın ertesi günü telefonum gasp edildi. Polis soruşturması hâlâ sürüyor. Sadece sevgilimin telefonu kaldığı için satamıyoruz, belki iş için arayan eden olur diye.

Kapısında "eleman aranıyor" yazan herkes "elemanlarımız tam, çıkan olursa başvuruları değerlendireceğiz, o yüzden eleman aranıyor yazdık" diyor.

Ailem müthiş yobaz. Sevgilim başı açık diye desteklemiyor. Onun ailesi beni istemediği için desteklemiyor. İkimiz de açıköğretim okuyoruz ve ikimiz de hiç olmadığı kadar kötü durumdayız.

Yine de,
İşte yine de,
Böyle bir şeyi kabul edemeyiz. Sizler bizi doğrudan tanımıyorsunuz. Buna rağmen yine de nakit para göndermeyi düşünüyorsunuz. Hani nasıl böyle insanlar var olabilir diye uyandığımdan beri ağlıyorum. Kendi çaresizliğime, sevgilime bakamıyor oluşuma, malın teki gibi sürekli dolandırılışıma, 1,5 aylık emeğimin tamamen boşa olup üstüne tazminat davası açılacak oluşuna, astımı olan sevgilimi bu nemli ve küflü -1'inci katta tutuşuma... İşkur'dan, belediyeden, muhtarlıktan, hiçbir yerden bize cevap gelmeyişine.
(Bu kısmı yazdığımı ona söylemeyeceğim ama geçen birlikte intihar önerisinde bile bulunmayı düşündüm kendisine bir ara.)

Ama hayır. Dünyada sizin gibi insanların olduğunu gördüm, inanın saatlerdir ağlıyorum. Biz sizin bu iyi niyetinizi gördük ya, bu dünyaya dair yeniden umutlarımız yeşerdi. Konu bir "elde çamaşır yıkama" mevzusundan nerelere geldi. Çok trajikomik, ama çok da güzel.

İyi ki varsınız.
  • eksi was here  (20.11.18 12:20:29) 
Herkesin zaman zaman durumu kötü olabilir her şey üst üste gelebilir bence ufak da bi katkımız olacaksa şu zor durumdan biraz olsun kurtulmanıza yardımı kabul edin. Siz belli ki birbirini gerçekten seven ve iyi kalpli insanlarsınız zaten dünyada ne kadar iyi insan var ki yardımcı olalım birbirimize :) Ben de 50 tl gönderebilirim çalışmıyorum şu an yoksa daha çok yardım etmek isterdim :/ yakında olsam bizzat gelip tanışmak da isterdim ama uzaktayım maalesef burdan ancak bu kadar destek olabiliyorum


  • pastörizesüt  (20.11.18 12:46:59 ~ 12:48:42) 
Lan oğlum hemen ne yok ağlıyorum, yok sevgilime beraber intihar edelim diyecektim filan.

Biraz mantıklı hareket edin, öncelikle iş bulana kadar günü kurtaracak bir şeyler yapmaya çalışın. Su satma işi güzelmiş mesela, alternatiflerini de düşünebilirsiniz.

Siyasi parti teşkilatlarına gidip yardımcı olmalarını, iş aradıklarını söyleyin. Hepsine gidin, önümüzde seçim var belki işe yarar.

Ayrıca biraz kendinizi toparlayana kadar ailelerinizin yanına dönmeyi de düşünebilirsiniz.

Sağlıklıysanız gerisi her türlü hal olur, merak etmeyin.
  • John Bloor  (20.11.18 13:54:30) 
Burada ya da ekşi sözlükte bir başlık açılsa,sabilense, iş bulmak açısından belki faydalı olur. Eskişehir'de ikamet eden dostlardan belki eleman ihtiyacı olan tanıdıkları vardır.


  • biravekahve  (20.11.18 14:17:43 ~ 14:19:24) 
Aile ve sosyal politikalar il müdürlüğüne gidebilirsiniz, sevgilinizin astımı gibi önemli sağlık durumları, oturduğunuz evin konumu düşünüldüğünde yapabilecekleri bazı şeyler oluyor bu durumda. Gidip durumları anlatmayı ve mutlaka da sonunda iyi bir şeyler olacağına inancım tam.


  • bin dokuz yuz sifir bess  (20.11.18 20:42:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.