[]

din-seyh-hoca

ben ateistim.
insanlarin, seyhlere ve dergahlara giden diger insanlari haksiz yere elestirdiklerini dusunuyorum. eger oyle ise camiye gidenleri de elstirin, sovun. neden? cunku temel olarak dine tapmak ve din adina para/mal vermek ile seyhlere-dergahlara gidip para vermek arasinda hicbir fark yok. iki durumda da karsinizda size hikayeler anlatan kurum ve kisler var. ikisi de benim nezdimde ayni kategoride olan seyler.

yani demem o ki, elestiri yaparken bazi noktalari kacirmiyor muyuz?

not: burada sadece dusuncelerimi belirttim. herhangi bir dini inanca saygisizlik etme amaci tasimiyorum. dileyen diledigine inanir, ona servet bagislar/verir. umurumda degil.

 
Toplumda bir çok cemaat, dergah para topladığı için para yönü eleştiriliyor, tabii ki oraların gerçek maneviyatla alakası yok. Ancak sanki her yer öyleymiş gibi genel bir kötüleme yapılıyor. Gerçek bir allah adamının, asla bir para beklentisi olacağına inanmıyorum (biz bilmesek de, azınlıkta da olsa vardır böyle yerler). Hal böyleyken, bu tarz bir genelleme yapılması, hepsinin sanki doğrudan cemaatleşmiş olduğunun düşünülmesi, her yerin aynı potaya konulması doğru değil. Bu açıdan değerlendirmek istedim.


  • medusa  (17.11.18 12:17:18 ~ 12:20:38) 
Seyhler dergahlar cemaatlesiyor ve teskilatlaniyor. Camide imamda boyle bir sey yok. Fark bu. Camide ibadet var baska olayi yok. Tarikat faaliyetleri ile rutin ibadet farkli seyler.


  • stavro  (17.11.18 12:17:18) 
fetö'yü ne çabuk unuttunuz?

yarın o dergahların fetö olmuycağı ne malum?
  • caletti  (17.11.18 12:49:42) 
Birinde manipülasyonlar (kısmen) merkezi devlet denetiminde tutulabilirken -malum müezzini, hocası hep memur-, diğerinde toplum yararına olmayacak düşünceler ve eylemler denetimsiz şekilde gerçekleştirilebilir. Buna karşı yöntem geliştirme en açık şekilde, Edebali’nin kızını almakla başlar devlet geleneğinde.


  • buf-e kür  (17.11.18 13:45:11) 
Camide imam elini öptürüp, cennetten arsa falan satmıyor. O nedenle ibadetini yapan, kuran falan öğrenen biri militanlaşmaz beyni yıkanıp da. En azından ben zorla camiye gönderildiğim çocuk zamanlarında böyleydi.

Ama cemaatler tarikatler öyle değil. Salak annem çok yaramazım diye bi tarikat bulup zorla göndermişti de genç yaşta görmüştüm gerçek yüzlerini.

Din tabanlı oluşumlar militan yetiştirmek için kusursuz yerler. Seni önce o gruba aidiyet hissetmen için teşvik ediyorlar. Hepsi kardeşin gibi oluyor, sana o toplumda bir yer veriyorlar. İtilip kakılan bir bireysen genel toplumda bu çok etkili oluyor haliyle.

Sonrasında beynini yıkıyorlar yıllarca, etrafındaki tüm şebekler inanınca sen de inanıyorsun sorgulayan biri değilsen. Mesela hiç resimlerini görmemiş olsak, hiç göğe bakmamış olsak ve herkes ay küp şeklinde diye öğretse ve anlatsa otomatikman bunu bir çoğumuz kabul eder.

Velhasıl doğru yanlış ilişkini toplum normlarından soyutlayıp o cemaatin normlarına göre yapıyorsun. Neden sonuç ilişkisi bir önem arz etmiyor çünkü cennete gideceksin o gruba ait olduğun sürece.

Ondan sonra bir yerlerde kendini havaya uçuruyorsun. Veya grubun sana dikta ettiği her şeyi koşulsuz biçimde asker gibi yerine getiriyorsun.

Bu zararlı. Yoksa sikimde değil isteyen isterse patatese tapsın.
  • bos gezenin bos ustasi  (17.11.18 16:53:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.