[]

bunun amacı nedir?

6 seneye yakındır ekşi duyuruda takılıyorum. ne zaman bir "kendimi kötü hissediyorum/depresif hissediyorum/annem öldü/sevgilim terk etti/sınavım bok geçti neden intihar etmeyeyim?" tarzı kendince sorununu anlatan bir duyurucu duyuru açsa diğer cevaplara ek olarak hiç değişmeyen fix bir cevap oluyor: "kendine hobi edin/uğraşlar bul/spor yap/karaköy'e git fotoğraf çek" vs gibi insanın zamanını yapay zevklerle harcaması (yapay zevkler edinmesi gerektiği) gibi öneriler oluyor. bunun amacı nedir?
bu cevabı verenlerin iyi niyetinden şüphe etmiyorum. sadece başınıza istenmedik bir sorun gelince olayı atlatmak için hobi mi ediniyorsunuz? arkadaşlarınızın başına bu tarz sorunlar gelince "hobi edin, spor yap" mı diyorsunuz onlara?



 
hayır demiyorum.
montla sıç bence daha iyi bir öneri.

  • işimdeyim gücümdeyim  (16.11.18 14:21:30) 
hacı baba anksiyete şikayetim için benim psikyatristim doçent bana spor yap ve kitap oku dedi. sen yap çıkarımını.


  • japon askeri  (16.11.18 14:24:21) 
çünkü çok klişe görünse ve yapay bile olsa oyalanacak herhangi bir etkinlik/hobi/öneri bilgisayar başında oturup kendimi kötü hissediyorum temalı duyuruna cevap beklemekten iyidir. o yüzden bence. gerçek hayatta spor yap demiyoruz, atlatana kadar oyalıyoruz.


  • evde liyakat kalmamis  (16.11.18 14:26:11) 
Tabii burası psikologlar ve yaşam koçları derneği falan olmadığı için, şüphesiz, kafasına göre atıp tutan, boş tavsiyeler veren de vardır ama ben bunun geçerli bir tavsiye olduğunu düşünüyorum.

Bir süre önce okuduğum bir kitapta insan vücudunun ve zihninin onu ihtiyacını çözmeye yönlendirecek bir sistemde işlediğinden bahsediliyordu. Acıkmak sizi yemek yemeye teşvik ediyor, yorgunluk uykuya teşvik ediyor, keza cinsellik vs de böyle; sizi yönlendirdikleri eylemler probleminizi çözüyor. Fakat depresyon gibi rahatsızlıkların sizi yönlendirdiği şey sorunu çözmeyen, aksine pekiştiren şeyler. Mutsuz oldukça, melankoliye gark oluyoruz; kendi başımıza kalmak, hiçbir şey yapmamak, üzücü şeyler izleyip dinlemek vs. Haliyle dışarıdan bir güç gerekiyor (ilaç ile kimyevi denge, dışarıda yürüyüş, az miktarda da olsa bir sosyalleşme, dikkatimizi dağıtacak bir hobi vs) bu durumlarda.

Ben şimdiye kadar hayatımda kimseye "bir kursa git" dememişimdir tavsiye olarak herhalde, zira biri bana söylese saçma bulurum, uğraşmak istemem. Ama "ya biraz spor mu yapsan/ yemeğe gidelim mi/ yeni birileriyle tanışmak iyi gelir mi acaba" gibi şeyler söylemişimdir şüphesiz.
  • sopiro  (16.11.18 14:26:42) 
Çünkü spor hem fiziksel hem de ruhsal olarak inanılmaz faydalı bir şey.
Hobi edinmek de aynı şekilde hem bi uğraş sahibi yapıyor insanı hem de kafayı dağıtıyor sorunlarından biraz olsun uzaklaşıyorsun.

Evet herkese benzer şeyler öneririm.
  • mutekebbir  (16.11.18 14:32:33) 
Ben ne zaman bir arkadaşım depresyondayım dese spor yap, çık koşu yap, yürüyüş yap diyorum. Zorla yürüyüşe çıkarttığım arkadaşlarım var hatta. Bittikten sonra "Of niye spor yaptım, yürüyüş yaptım" diye pişman olan birine rastlamadım şimdiye kadar.

Diğerlerini bilmem ama sporun her zaman ruh sağlığı üzerinde olumlu etkisi var. çünkü spor yaparken serotonin ve dopamin düzeyleri artıyor.

Ben düzenli koşmaya başladıktan sonra çok daha mutlu bir insan oldum. Eskiden yaşadığım panik ataklarım geçti en basitinden.
  • peggy  (16.11.18 14:42:08) 
ağacın suya güneşe ihtiyacı var. sıradışı cevaplar vermek gerekmiyor. bunun çözümü için de bunlar işe yarıyor. sporun, açık havada deniz kenarında yürümenin işe yaradığını söylemek normal bir durum. ama kişinin bu bilindik önerileri daha önce denemiş olduğunu ve sonuç almadığını düşünerek diyorsan belki olabilir. onda da seçenekler arasında bu fix cevap olmalı.


  • silver apple  (16.11.18 14:49:11) 
benim bir arkadasim yapmisti ve bn cok sevmistim. isiyle ilgili kendisinin de komik bulacagi bir karikaturun ciktisini alip cerceveletmek :) her basi sikistiginda baksin gulsun diye...


  • mavicorap  (16.11.18 16:05:12) 
ben meditasyon oneriyorum:)

oneriler yariyor cunku.
  • Leonardo~Da~Vinci  (16.11.18 16:59:41) 
Çünkü bu tür boş zaman uğraşları, kapitalist sistemin aklımızı kaçırmayalım da sistemin çarkını döndürmeye devam edelim diye ürettiği bir araç aslında. Bunları yapmayınca depresyona girebilirsin hakikaten, herkes gündelik hayatın sıkıntılarını atlatacak bir araç arıyor kendince. Lefebvre'in gündelik hayat ile ilgili metinlerini okuyabilirsin konuyla ilgili.


  • gmzo  (16.11.18 17:20:25) 
bir psikolojik danışman ve spor yapan biri olarak dediğin şeye çok basit bir cevabım var spor yap derler çünkü sporun kendisi mutlu olmanı sağlayan hormonu salgılar sen spor yaptığında, bir nevi doğal antidepresan olur, acını hafifletir.


  • blue rebel motorcycle club  (16.11.18 18:47:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.