[]

Elektrik Yangını Hakkında

Merhaba

Geçen bir Youtuber arkadaş vefat etmişti elektrik sobasının çıkardığı yangından. Okuduğuma göre elektrik sobasının kendinden değil çektiği yüksek amperden dolayı çıkmış bu yangın.

Ne demek istediklerini anlamadım açıkçası.

1. Sistemden fazla elektrik çekilince sigortalarin atmasi gerekmez miydi?

2. Yangının başladığı yer sigorta kutusu mudur? Genelde plastik oluyor bu kutular. Neden plastikten üretiliyorlar yangın çıkarabiliyorlarsa?

3. Vefat eden arkadaşlar neden yangını hissedemediler yada kokuyu alamadılar acaba?

4. Bu tur yangınlardan korunmak adına ne yapmak lazım gelir? Isıtıcı türü yüksek elektrik çeken aletleri kullanmamak mı gerekir?

5. taşınabilir Yangın dedektörü gibi ürünler olarak ne onerirsiniz acaba?

Teşekkürler

 
1. sigorta seçimi yanlış olabilir

2. genelde sigorta kutusudur, yalıtkan bir malzeme olması gerekirucuz olduğu için plastikten yapılır. aslında tutuşan kablolar,

3.kabloların çeşitleri var uzun süre ateşe maruz kaldığında tutuşmayan, ve yandığında zehirli gaz çıkarmayan vs. ama muhtemelen kontak başka yeri yaktı

4. güzel tasarlanmış bir elektrik sisteminde korkulacak birşey yok, her türlü aleti kullanabilirsiniz.

5. ?
  • vhs kaseti  (15.11.18 17:53:02) 
1. sigorta büyük değerde olduğu için atmamış olabilir, tabi şase yapmadığı sürece. Sigorta çok eskidir ve açık konumda takılı kalmış olabilir.

2. genelde priz/fiş kısmında başlar, zincirin en zayıf halkaları buralardır. Bina/daire çok eski değilse elektrik tesisatından kolay kolay olmaz, uzatma kablolarda çok fazla oluyor bu.

3. uyuyor olabilirler, yanan/eriyen kablonun çıkardığı dumandan etkilenmiş zehirlenmiş olabilirler.

4. Uyurken veya evde yokken açık bırakmamak gerekir, kaliteli uzatma kablolar, fişler, prizler kullanmak gerekir. Tesisat çok eski ise sigortalar değiştirilmeli, daire 30-40 yıllık bir yapı ise elektrik tesisatının komple değişmesinde çok büyük fayda var.

Zaten bunun bir standardı olmaması çok saçma, bir ev yaptınız ve kablosunu sigortasını taktınız, 100 yıl geçse de bir yangın/kaza olana kadar kimse umursamıyor.

5. yorum yok.
  • John Bloor  (15.11.18 17:56:14) 
Uzatma kablosundan kaynaklanıyor bu işler. Önlemi uzatmayı fazla uzatmamak kablosunu serbest ve uzun bırakmak. Bir prizden sadece bir uzatma beslemek ve o prizide sadece bir sigortaya bağlamak.


  • goodman  (15.11.18 18:00:03) 
yüksek amper çeken şeyler kullanırken kablonun şekli bile önemlidir.

mesela ben kaynak yaparken genelde 20 30 metre rulo halinde olan kablonun ihtiyacım olan 3 metresini açıp kullanmak yerine onu komple uzunlamasına zemine yayarım.
cdnr.koctas.com.tr

eğer zemine yaymazsam kullandığım kablo ne kadar kalın olursa olur bobin etkisi yapıp ısınmaya başlar. ısındıkça kablo plastiğini eritir duman çıkmaya başlar. eğer kendi ateşini söndüren tipte bir maddeden yapılmadıysa hem yangın çıkar hem de kısa devre yapar.

bunun dışında her binanın elektrik tesisatı sağlam ve kurallar uygun yapılmış diye bişey yok.

ülke laz mütayit kaynıyor görüyorsun.

bazı sigortaları normal amperden yüksek takmak da tehlikelidir. ayrıca uzatma kablosu, 10 liraya uzatma kablosu satıyolar, 2000 watt bile çekmeyecek kablolar bunlar, milyoncularda oralarda buralarda var.

ben hazır ara kablo almam gider elektrikçiye yaparım, adamlar da kaç watt kullanacaksın, neler takacaksın diye sorar ona göre kablo kalınığını seçerler.

birde en önemli şey. elektirk bağlantılarında hangi bağlantı tipi olursa olsun muhakkak çok sıkı takılmalıdır. bu ara kabloya bağladığın klamens olur, başka yerde bir bağlantı olur, eğer sıkı takılmazsa ısınmaya ve yangına sebebiyet verir.

son olarak karbonmonoksit yayılmaya başladığında 3 nefes aldıktan sonra bilincin kapanır çok kısa süre içinde de ölmüş olursun. karbonmonoksit ölümüne "tatlı ölüm" diyolar.
  • killerbee  (15.11.18 18:03:16 ~ 18:10:31) 
yangın dedektörlerinin büyük bir kısmı pille çalışır.

bunlar, duman, gaz ve alev sensörü olarak üçe ayrılır. bazen duman ile gaz tek bünyede olabilir.

pilli alırsan istediğin yere takar çıkartırsın.

pilsiz olanların mantığı da otomatik yangın söndürme sistemlerine entegre olmasıdır.

mesela gemilerde makina dairesinin içindeki seperatör odasında yani yakıtla uğraşılan yerlerde hem alev hem duman hem de gaz sensörü olur.

alevi hissederse alarm verir, dumanı hissederse alarm verir ,eğer ikisini birden hissederse makina dairesi havalandırmalarını kapatır, yangın pompasını çalıştırır ve su sis yöntemiyle söndürmeye başlar. zaten tepede ısı gördüğünde patlayan sprinkler denilern su sis aparatları vardır.

bu arada makina dairesindeysen terk edersin. değilsen dışarıdan tüm çıkışları kapatırsın. zaten kritik öneme sahip yerlerin kapıları kapalı tutulur.

yine kontrol altına alınmazsa bu sefer içeride kimse olmadığına eminsen karbondioksit müdahalesine başlarsın.

karbondioksit sireni çaldıktan sonraki 30 saniye içinde orasını terketmen gerekir. breathing apparatus a ulaşamadıysan ve karbondioksite maruz kalırsan boğulup ölürsün.

yangınlar çok hızlı yayılır kapalı alanda çıkan bir ev yangınının şiddeti bile her 5 saniyede 5 kat artar.
  • killerbee  (15.11.18 18:23:55 ~ 18:27:39) 
Haberde bagcilarda ev tipi studyoda cikti yaziyordu.

Sebep belli, 1 tane keko elektrikci 1 tane kendini ses muhenfisi zanneden lise terk biri 3 kurus elektrik bilgisiyle tesisati dosemistir. Ustune de kablolar gozukmesin diye ses yalitim sungerlerini basmislardir.

Amfi falan hayvan gibi akim cekmis sungeri yakmistir, sunger icin icin yanip ortaligi zehirli gaza bogmustur.

Aslinda incelesen evlerde su an yangin cikmamasi mucize.
Bizim su an oturdugumuz evi satsan 1 milyon tl eder. Jirasi 3bin tl.

Evin tesisati su sekilde.
Isik acan anahtarlar asiri akimdan isiniyor, duylara led taktigimda sondursem bile yanmaya devam ediyor cunku betona degen elektrik kablolari var. Uydunet tesisatini duvara gommusler bir yerlerden bant genisligini kaybediyor ama bulamiyoruz.

150 liradan asagi da fatura gelmiyor.

Bagcilari sen dusun artik.
  • acemi  (15.11.18 19:07:25) 
killerbee +1 diyorum.

1-sigorta muhtemelen aşırı akım eşik değerine gelince atmıştır ancak burada ki sıkıntı şu oluyor insanlar bir grup prize ısıtıcı takıyor,pc takıyor,şarj aleti vs. çok fazla cihaz takıyor,bunun sonuncunda grup priz tarafında klemens bağlantı yerleri ısınıyor ve priz alev alıyor,veya grup priz tarafından değilde duvarda ki prizin bağlantı noktasında kablolar alev alabiliyor,bu durumda sigorta veya kaçak akım olmasının bir anlamı kalmıyor zaten yangın başlamış oluyor.

Birde bu elektrik kontağından yangın çıktı haberlerinin genel sebebi de sigorta,klemens v.b ek yerlerinin düzgün sıkılmamasından kaynaklı oluyor,gevşek kablolar ısınıp alev alabilir veya ark kıvılcım yapıp yangına sebep verebilir.

2-yangın ekstrem bir durum olmadığı sürece sigorta kutusunda olmaz.

3-

4-ara kablo kullanıyorsanız bi milyonculardan almayın,çok dandik kablo ve plastik aksamdan yapılmış oluyorlar.

ufo tarzı ısıtıcı takdığınız grup prize başka bir şey takmayın.

5-bu işleri yapmış biri olarak söylüyorum ev ortamı için mutfak hariç gerek yok bence,duman-ısı dedektörü algılama yapacak kadar bir durum oluşmuşsa bir an önce mekanı terketmeye bakın,ev gibi ortamlarda yangın inanılmaz hızlı yayılır.
şöyle eski bir video var izlemiysen bir bak derim.

www.youtube.com
  • sealth  (15.11.18 20:37:51 ~ 20:38:34) 
Bu yangınların çoğunun nedeni kabo kesiti-sigorta eşleşmesinin düzgün yapılmamasından oluyor.Normalde kablolar yanana kadar sigortanın atması gerekiyor ancak insanlar uğraşmamak için yüksek değerli sigorta seçiyor.Sigorta kablonun akım dayanım kapasitesinden yüksek seçilmemeli oysa ki.


  • turkuaz  (15.11.18 21:01:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.