[]

Araba model yılı

Merhaba,

Arabalar hakkında çok fazla bilgim yok, az önce aklıma geldi
Hani samsung'a apple'a her yıl yeni model çıkarıyor diye sövüyoruz, bazen çok yenilik olmuyor da öncekinin aynısı falan diyoruz.
Arabaların da hep yeni modelleri var değil mi her sene? Bunlardaki farklar ne durumda? Büyük şirketlerin de onlarca modeli var, hepsinde iyi yenilikler oluyor mu yoksa öncekinin aynısı muhabbeti var mı bu piyasada da? Bir de telefonda her yıl model adı değişirken arabalarda model adı aynı kalıyor yıl olarak değişiyor sanki. Atıyorum audi a5 2016 ile 2017 farkları neler

Teşekkürler

 
her markada kasa yenileme farklıdır. mesela opel 5yılda bir astrayı yeniliyor, mercedes 7 senede bir kasa değiştirir ancak arada makyaj yapıp bir iki eklenti ekleyebilir. a5 2016 yılında yenilenmiş, ilk çıkış 2008 demekki a5 8 senedebir kasa değiştirmiş. 2017yle 2016 fark yoktur.


  • mikahakkinen  (14.11.18 12:31:18) 
Sihirli kelimeler "kasa değişti" kasa değişmediyse, ya da makyajlanmadıysa model yılından başka bir farkı olmuyor.


  • John Bloor  (14.11.18 13:10:12) 
Arabada yeni bir model ciktiginda 5-6 sene gidiyor en az. Telefon gibi degil.


  • stavro  (14.11.18 13:58:15) 
@john bloor yani sadece öncekinden 1 sene sonra üretilmiş mi oluyor?


  • senolll  (14.11.18 13:58:55) 
kasa aynı kalsa bile teknoloji değişiyor. motor, şanzıman değişiyor.

yeni araba yapmak yeni telefon çıkarmak kadar kolay ve ucuz değil. hatta bu yüzden artık çoğu firma ortak motor kullanıyor. mercedes renodan, bmw psa gruptan motor alıyor.
  • orpheus  (14.11.18 15:00:56) 
makyajlama yapıldığında bazı sorunlu parçalar da değişebiliyor. Aynı zamanda çok büyük değişiklik yapmadan insanları daha yeni bir araca bindikleri hissi veriyor. Genelde kasa değişimi 5-6 yılda bir falan yaparlar. 5-6 yıl boyunca makyak dedikleri bir kaç küçük değişikliği yapmazlarsa alıcılar yeni çıkan kasa araçlara meyil edebiliyorlar.


  • kraldan cok kralci  (14.11.18 15:17:58) 
"yani sadece öncekinden 1 sene sonra üretilmiş mi oluyor?"

Evet, 1-2-3 hatta 4-5 yıl kasa değişmeden ve de makyaj yapmadan devam edebilir.

"kasa aynı kalsa bile teknoloji değişiyor. motor, şanzıman değişiyor"

Aksine çoğu zaman kasa değişse bile motorda bir değişiklik olmuyor. Motor ve şanzımanda bir değişiklik yapıldıysa mutlaka kasada da bir makyaj yapılır ki farklılık belli olsun.

Kasa değişmeden veya makyaj yapmadan motor şanzıman değiştiren bir araba ya da motosiklet duymadım tarihte.
  • John Bloor  (14.11.18 15:42:07) 
Golf e bakin mesela mk1 mk2 mk3 diye. Nesillerini inceleyin. Kasa tabiri vardir. Golf un 4. Kasasi cok guzeldir mesela ama 2 efsanedir.


  • ykyt  (14.11.18 15:43:12) 
Her yıl yeniden üretimi sağlanan modeller, aslında bir sürekli iyileştirme sürecinin sonunda ortaya çıkar. Önceki modelde yapılan yanlışların, üretim, servis sorunlarının üstüne konularak mükemmel dengeye ulaşmak için çabalanır.

Teoride yeni model daha iyidir. Pratikte her zaman öyle olmayabilir.
  • fermiparadoksu  (14.11.18 16:20:05) 
Her sene aynı model araç değişmez. 3-4 seneyi bulur komple değişim.

Bununla beraber zaman zaman ara değişim yaparlar. Kasa aynı kalır makyaj denir buna, facelift de denir tasarım ufak rötuşlarla değişir.

Kasa kodları vardır her aracın.

Mercedes E serisi w124 ile başlar w210 212 falan diye gider...

Aralarındaki fark iç mekanda çok olmaz ancak yeni motor şanzıman kasa değişmeden gelebilir. Ülkelerine göre bile motor kombinasyonu değişir otomobillerde. Bazı ülkelere özel uzun kasa üretimi bile vardır.

İşbu nedenle almayı düşündüğün aracın donanım listesi, şanzıman tipi, motor tipi falan bunu öğrenip bir önce veya sonraki ile karşılaştırmak gerekir.

Aynı kasa e36 bmw 92 ile 94 arasında mesela direksiyon simidinden, teyp ve klima tuşlarına hatta saate kadar fark vardır. Motor aynıdır, her şey aynıdır ama iç mekanda minör farklar vardır.

Her sene bir öncekine nazaran ufak farklar olur.
  • bos gezenin bos ustasi  (14.11.18 16:30:46) 
Bir de yeni model daha iyi veya kaliteli olmak zorunda değil. Üretim hattında fazla masrafa neden olan bir donanımı ucuzuyla değiştirebilirler. Otomotiv sektöründe üreticilerin yaptığı çakallıklar saymakla bitmez. Örneğin birkaç sene önce Vw golf tdi için bağımsız süspansiyon kullanmayı bıraktı, eski ve ucuz tip(mcpearson muydu?) süspansiyon sistemi kullanmaya başladı. Bir yıl önceki Tdi Golf bu durumda daha iyi bir araç haline geliyor yol tutuşta.


  • bos gezenin bos ustasi  (14.11.18 16:33:15) 
luks segmentte kasa omru 6-7 sene. arabanin segmenti dustukce kasa omru kisalir, her iki senede bir orasini burasini degistiren markalar var.

bmw'de mesela kasa omru 6 senedir genelde. ilk 3 sene pek degisikik olmaz, 4. sene facelift yaparlar yani ufak ic/dis degisiklikler olur. son sene bir iki enteresan opsiyon falan ekleyebilirler, degisik bir kasa rengi ya da ic doseme rengi falan gibi.sonra yeni kasaya gecilir.
  • cooperr  (16.11.18 23:14:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.