[]

Ne.....Ne...... kalibi

Arkadaslar selam,
Bu kalip zaten olumsuzluk belirttigi icin kullanildigi cumlenin fiili olumlu olmali diye biliyorum; ama bu kati bir kural mi? Olumsuz kullanimi da soz konusu mu? Zira kitaplarda bile denk geliyorum:

"Ne Ortiz ne de terzibasi Prosdocimo bu ise katilmiyorlardi" gibi..

"Katiliyorlardi" olmali benim bildigim; ama kitaplarda bile gorunce acaba tersi de yanlis degil mi diye dusundum.

?
Tesekkurler.

 
bu katı bir kural.


  • tepedeki psychedelic adam  (13.11.18 18:00:42) 
benim bildigim uzun cumlelerde fiilin olumsuz kullanimi da kabul ediliyor cok kafa karistirici olmamasi acisindan. yani "ne...ne..."den sonra cumle bayagi daha devam ediyorsa fiili de olumsuz koyuyorlar ki basa donup ne oldugunu hatirlamak gerekmesin. ama benim bildigim kurala gore fiil olumlu olmali. "ne okudum ne yazdim" gibi bir cumlede olumlu fiil kullanmak goze batabilir belki ama daha uzun cumlelerde olumlu da kullaniliyor gordugum kadariyla.


  • der meister  (13.11.18 18:02:02) 
Katı/gevşek gibi bir durum değil, kural kuraldır. "Ne - ne" kullanımında yüklem olumludur. Diğer kullanımların tamamı bu kuralı bozar. Kitaplarda vb görülmesi de bunu hafifletmez. Zira kitaplarda sürüyle gramer ve imla hataları görüyoruz. Ben şaşırmadım açıkçası.


  • gonion  (13.11.18 18:05:18) 
Sallanmaz o kalkista ne bir mendil ne de bil kol'daki gibi fiil once gelmemisse fiil olumlu olmak zorunda. Bircok cevirmen, yazar ne b.k biliyor ki!


  • Traveller  (13.11.18 18:08:30 ~ 18:08:43) 
Doğru kullanımı o kadar azaldı ki insanlar yanlış kullanımın doğru olduğunu zannetmeye başladılar. Hani bir nevi kıyamet alameti gibi bir şey bu... Kullananların çoğu kullanmayı beceremiyor. Ya da başta olumsuz kullandığını unutup sonunu da olumsuz bağlıyor. Anlaşılması zor bir durum. Eğitim şart.

Hangi kitapta gördüğünüz de önemli. Fotokopiciden bozma yayınevlerinde normal. Hangi yazar, hangi yayınevi?

Ayrıca gevşek diyen halt etmiş.
  • i ve been mistreated  (13.11.18 18:53:45 ~ 18:55:11) 
bazi kitaplarda imla ve dil bilgisi hatalarina dikkat etmekten konuya odaklanamiyorum. hatta hayatimda ilk ve son kez ales calisma cabam da bu sekilde sonlanmisti. kitapta o kadar cok hata vardi ki soru bu hatayi mi soruyor yoksa gercekten hata mi yapilmis anlayamiyordum, ales'e calismayi biraktim :)


  • in vino veritas  (13.11.18 19:44:11) 
Bir de ben yazayim da tam emin olun. Anlatim bozukluguna girer olumsuz eylemle kullanimi.


  • dont eat me  (13.11.18 20:04:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.