[]

ilaç vs. kozmetik ürün

şimdi televizyonda bepanthol reklamlarını görünce kafamda ampul yandı.

bildiğim kadarıyla ilaç reklamı yapmak yasak. yani "majezik, baş ağrılarınızı en güzel geçiren ilaç". ya da "hametan, basürünüze sürün yok olsun" falan denmiyor.

ama bepanthol çıkıyor diyor ki "eldeki çatlaklara, yok efendim tahriş olmuş kaşınan deriye falan sürün mis gibi olsun".

bu bepanthol denilen şey eskiden bepanthen'di. bepanthen ilaçtı. hop gitti, bepanthol oldu, boy boy reklamlar başladı. üreten firma falan da değişmiş değil, hala bayer.

başka örnek. boğaz ağrısı için olan herhangi bir ilaç pastilin reklamı yapılmıyorken strepsils, yok efendim aid falan reklam yapabiliyor. bir burun spreyi olan otrivine ilaç olduğu için reklamı olmazken, otri natura mı ne, o da eczanede satılan bir burun spreyi olduğu halde reklam yapabiliyor.

bunun ayrımını içindeki bir malzeme mi yapıyor? yani "ben ilaçlıktan çıktım, artık kozmetik bir ürünüm" diyebilmenin sınırı, ayırımı nedir?

 
Güzel soru, takip.


  • chicha  (09.11.18 13:23:30) 
Soruyu gördüm başkası benden daha iyi cevap verir diye cevaplamadım, ama kimseden ses çıkmamış. Ben de biliyorum da anlatabilecek miyim bakalım. Şimdi, ilaç, kozmetik, bir de otc dediğimiz bir sınıf var. Bu otc, over the counter olup reçeteye tabi olmadan alabildiğimiz, etkisi ilaç gibi kuvvetli olmayıp tedaviye yardımcı veya semptomatik tedavi yapan, nispeten tehlikesi ve riski düşük maddeler. İlaçlarda bir etken madde olur, bunun vücuda ne yaptığı, vücudun ona ne yaptığı ciddi olarak araştırılır, incelenir. Otc'ler için piyasaya çıkış daha kolaydır, ilaç kadar kontrol edilmez. İçeriği genelde bitkiseldir.

Kozmetikler ise tedavi amaçlı değil, koruma, güzelleştirme ve görünümü düzeltme amacıyla satılır.
  • curukturpkokusu  (09.11.18 14:58:23) 
reklamı yapılabilen ürünler otc kategorisine giriyor: www.wikizero.com
reçetesiz satılabilirler ve bu kategoriye dahil olup olamamaları ulusal regülatöre bağlıdır

ilgili ürünler türkiye dışında bazı ülkelerde marketlerde de satılabiliyorlar

bahsettiğiniz konunun içerisinde kurumun reklam stratejisi de yer alıyor, reklamını yapma olanağınız olan her ürünün reklamı yapılmayabilir veya siz bu reklamlara denk gelmemiş olabilirsiniz
  • superb  (09.11.18 15:32:59 ~ 15:42:00) 
peki ilaç ile otc'yi birbirinden ayıran şey bir etken madde oluşu mu?

bepanthen ilaç iken, ne yapıyorlar da otc kategorisine geçirip bepanthol yapıyor ve reklam yapılabilir hale getiriyorlar?
  • kibritsuyu  (09.11.18 15:40:48) 
benim bildiğim kadarıyla bephanten ve bephantol'ün ikisi de otc ürünü
bayer bephanten yerine bephantol'ü üretip reklam stratejisiyle faklı bir seviyeye konumlandırmaya çalışıyor

  • superb  (09.11.18 15:57:01) 
sizin yorumladığınız şekilde olması için (ilaç>otc) gereken şartları buradan takip edebilirsiniz www.ncbi.nlm.nih.gov


  • superb  (09.11.18 16:01:57) 
İlaç ile kozmetik ürünü ayıran şey çok büyük oranda içindeki etkin maddedir. Ancak Türkiye'de her şeyde olduğu gibi bunda da düzensizlik, karmaşıklıklar olabiliyor.

Krem tarzı şeylerden bahsedersek ilaç, kozmetik ve tıbbi cihaz gibi kategoriler var. İlaç olması için belli bir endikasyonu yani bir şeyi tedavi edici iddiası olması lazım. Kozmetikte böyle bir şey yok. Pratikte öyle bir iddiası olsa bile yasal olarak belirtemez kutu üstünde veya tanıtımda. Tıbbi cihaz deyince aklınıza makina türü şeyler gelmesin kremler de tıbbi cihaz olabiliyor. Arada kalmış muallakta bir kategori aslında. Bunlar endikasyon belirtebiliyor, reklam da yapabiliyor bu endikasyonlar için. Fakat ilaçlar gibi sigorta tarafından ödenmiyor.

Örneğin;
Bepanthen plus krem ilaç
Bepanthol cilt ve pişik kremleri kozmetik
Bepanthol Sensiderm krem tıbbi cihazdır.

Bunların hiçbiri sigorta tarafından ödenmez. Ama Bepanthen plus ilaç olduğu için reklamı da yapılamaz. Aslında firması istese sigortaya geri ödenmesi için başvurabilir. Ama ülkemizde sigorta ödemesi çok düşük olduğu için geri ödemeye girmeye kalktığında şu anki fiyatını en az yarıya indirmesini isteyecektir devlet. O yüzden firma yanaşmaz.

Diğer örneklerden ise pastil reklamı ben bir tek cistus'u gördüm. O da tıbbi cihazdır zaten. Aynı şekilde otrivine ilaç, otrinatura tıbbi cihazdır.

OTC mevzusu ise bizde daha yasal olarak yok. Ama eli kulağında geliyor. Devlet bazı ağrı kesici, ateş düşürücü, burun spreyi, mide ilacı vs. tarzı hastanın kendi kendine aldığında bile ek fazla zarar görmeyeceği ilaçları reçetesiz yani otc kapsamına alacak. Amaç elbette bunları ödemeden çıkarıp yükünü hafifletmek. Bu gelince de reçeteli olan şeyleri - ki bu tüm ilaçların yüzde doksanından fazlasıdır- eczaneden gidip alamayacaksınız doktor yazmadan. Otc olan reçetesizleri ise alabileceksiniz. Tabii artık sigorta ödemesi olmadığı için bugünkü fiyatlarının en az iki katına çıkacak fiyatları.

Uzun vadede ise SGK yavaş yavaş kendini bu işten çekip özel sağlık sigortalarına devredecek ki o zaman sağlık ve sosyal güvenlik sistemimiz ABD'nin ucube sistemine dönüşecek. Halk için en kötüsü bu olacak.
  • cubuk kraker  (13.11.18 01:57:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.