[]

Kodlar nereye yazılıyor?

java, c+ vs... bunlar nereye yazılıyor? bunların yazılacağı program mı var? o programla bildiğin "save" yapıp ürettiğin programı mı oluşturuyorsun?




 
derleyicilere yazılır, visual studio gibi.


  • diffarentiationation  (08.11.18 22:37:43) 
bir programa degil dosyaya yaziliyor, yani bir text ediyor yeterli. java uygulamalari java uzantili c dosyalari c uzantili dosyalara yazilir ama isletim sisteminin bunlari anlayabilmesi icin bu dosyalarin derlenmesi yani compile edilmesi gerekir.
java dosyalari java compiler ile derlenip jvm uzerinde calistirilir, isletim sisteminden bagimsizdir. c dosyalari ise isletim sistemi bagimli olarak bir c compiler ile derlenir.

herhangi bir dosyaya c kodunu yazdiktan sonra .c uzantisi ile kaydedip, linux uzerinde "gcc uygulama.c -o uygulama" seklinde compile ettikten sonra "./uygulama" seklinde calistirabilirsin.
ancak bu uygulamalarin daha kolay yazilmasi icin yazilmis uygulamalara ide denir. bunlarin sagladigi cok fazla fayda oldugu icin text editor ile yazmak pek tercih edilmez.
  • sorusuolaninsanmodeli  (08.11.18 22:39:58) 
derleyiciye kod yazilmaz. visual studio da derleyici degildir. @diffarentiationation sen kod yazma bokunu cikariyorsun.

kodu nerde yazdiginin onemi yok. ister notepad'de yaz, ister word'de. yazdigin kodu cpu tarafindan anlasilir ve calistirilabilir hale getiren uygulamaya derleyici denir. herhangi bir yerde yazdigin kodu bu derleyiciye verdiginde programlama diline gore calistirilabilir bir uygulama aciga cikar. eger c, c++ gibi compiled bir dil ise aciga cikan uygulamayi isletim sisteminde direk calistirabilirsin. java, c++ gibi interpreted dillerde ise aciga cikan uygulamayi calistirmak ve makine diline cevirmek icin jvm tarzi runtime layer gerekir.

bir de sorusuolaninsanmodeli dedigi gibi IDE(Integrated Development Environment)'ler var. genelde kod yazmak icin bunlar kullanilir ama gerekli degildir. bu ide'ler ilgili dilde daha kolay kod yazman icin ozellikler sunar. otomatik kod tamamlama, yazim hatalarini gosterme, kullandigin diger siniflara, degiskenlere vs referans verme gibi. mesela Visual Studio bir IDE'dir derleyici degil.
  • crucio  (08.11.18 22:53:10 ~ 22:53:56) 
Tam yazilimcilarin kavga ettigi yerden sormussun simdi 100 tane sey yazip kafani karistiracaklar.

Notepad'e yazabilirsin. Istersen delikli karta delik delersin o da bir programdir. Camasir makinesinin cevirdigin anahtari da bir program yazma aracidir.
Kagida yaz ver yine onu birileri ya da bir program bilgisayarin anlayacagi hale getirebilir.
Excelde = koydugun anda fonksiyon yazmani bekler. O da bir nevi programdir.

Yani yazmak istedigin dile gore yazacagin ortam degisir. Resim cizerek program yazabilecegin yerler bile var.
  • acemi  (08.11.18 23:13:18) 
Hatta excelde ustte macro yazmayi sec sana direkt visual basic yazabilecegin ortam acar.


  • acemi  (08.11.18 23:14:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.