[]

Ani fren, direksiyon kursu

Arkadaslar, ilk direksiyon hocasi bir anda frene basarak ani fren yapmami soylemisti, simdi baska bi hoca geldi bugun, ani fren icin frene ard arda iki kere (once yarim sonra tamamem) basmami soyledi. Hangisi dogru bunun?
Tesekkurler



 
İki şekilde ani fren yaparsın; ya debriyaja ve frene asılarak ya da sadece frene asılarak, birinde araç stop eder diğerinde etmez ama ikisi de kabul edilir, art arda iki kere frene basmayı hiç duymadım.


  • angelus  (08.11.18 19:01:52) 
Bana kurs hocam ani fren yapmamı söyledi ki zaten sınavda da ani fren yaptırdılar. Bence ani fren doğru olanı, anlık bir kaza durumunda yarım yarım basacak değiliz her halde.


  • lana del rey  (08.11.18 19:02:29) 
Eksik bilgi
Aracta abs yoksa aracin kontrolünü kaybetmemek icin yarim yarim bas demek istemis olabilir

  • basond  (08.11.18 19:05:42) 
HİÇ ikircikte kalmana gerek yok. acil bir durumda asıl frene. takır takır gelen balatalar parçalanıyormuş gibi seslere de aldırış etme basmaya devam et, biliyorsundur abs'den dolayı o ses.


  • ssiradanbirigibi  (08.11.18 19:07:17 ~ 19:07:34) 
Debriyaja da basiyorum frenle birlikte ama 2. Hocanin dedigi yanlissa kalmak istemem.

Abs ile ilgili mi dedi onu bilmiyorum.
  • durgunfoton  (08.11.18 19:07:53) 
otomobil üreticileri yüz milyonlarca dolarlık yatırımlar yapıyor, uzun yıllar ar-ge yapıyor. sonra bağcılardaki sürücü kursunda çalışan bir emmi büyük oyunu görüyor.

duracaksan frene basacaksın. aniden durman gerekiyorsa durana kadar freni kökleyeceksin. piyasada şahin ve türevlerini almadıkça absiz araba kalmadı. utanmasalar bisiklete abs takacaklar artık.
  • denizgonen  (08.11.18 19:14:06) 
Sınavda ani fren yaptırmalarının sebebi refleksine bakmak işte asıl frene dur, durup durmadığına bakıyorlar, debriyaja basıyorsan zaten araba boşa çıkıyor hız da düşük, muhtemelen yirmiyle otuzla giderken fren yaptırırlar, sen yarım yarım frenle uğraşırken aracın devri düşer stop edersin o zaman kalırsın.


  • angelus  (08.11.18 19:15:27) 
Sofor dedigin ani fren yapip camdan cikarmaz aractakileri, kaza durumu olmadikca. Yagmurlu havada ani fren yapilmaz. Az az basilir. Acemi kayniyo burasi.


  • müptezel dostoyevski  (08.11.18 19:34:40) 
/Müptezel
Bu söylediğin yetmişlerde geçerliydi.

Geçen ay kaygan zemin kursuna gittim yaşadığım ülkede yerel ehliyet için zorunlu. Araçlarda abs olduğu için en kısa durma noktasına kazık frenle ulaşılıyor bu birincisi.

Dönerken yapılan ani frenler içim de normal şartlarda viraj içinde zaten fren yapılmaz ama yapman gerekmiş ve kazık fren yapmışsan yine öyle frene az basarak kurtaramazsın durumu asılman lazım. Direkt profesyonel hocalardan gelen bilgi.

En çabuk durmanın yolu kazık fren. Ötesi berisi yok.

O pompala, yarım bas falan diyenler eski ve geçerliliği olmayan bilgiler, dinleme. ABS'siz araç yok piyasada artık. Esp'siz araç nadiren var. Böyle durumlarda kazık fren yapacaksın gerekiyorsa, direkt kökleyeceksin.

Denedim, hakikaten de pompalayınca falan fren mesafesi uzuyor hiç gerek yok.
  • bos gezenin bos ustasi  (08.11.18 19:42:35) 
18 yıllık şöförüm, ani fren gerekti mi affetmem köklerim. abs zaten devreye giriyor.


  • cedex  (08.11.18 20:05:07) 
Fren pompalama gorevini abs kendi yapiyor, sen yaparsan ayagini cektiginde devreden cikar belani bulursun. Virajda falan da ebd var fren gucunu tekerlere dagitiyor. Esp olmayanlarda da ebd var.

Ha su var bunlar mukemmel sistemler degil. esp yok benim arabada, abs ve ebd var kazik fren atinca gotunu zor topluyor saga sola savruluyor bu yuzden ben ayagimi bir noktada cekiyorum arabayi cok iyi tanidigim icin.
  • acemi  (08.11.18 20:46:37) 
Bas frene, kökle gitsin. +1

Önce yarım sonra tam fren mantığı aslında fizik kuralları için mantıklı, ama absli araçlarda gerekli değil. Aksine zararlı, peki nedir bu önce yarım/yavaş sonra sert basma olayı?

Aslında burada kastedilen frene basıp çekmek değildir, ama çoğu yanlış bilir ve konunun freni pompalamak olduğunu sanır.

ABS olmayan eski araçlarda ve motosikletlerde freni köklediğinizde tekerleri kitleyip kazıklama ihtimaliniz %99. Hele ki yerler de ıslaksa eyvah eyvah.

İşte bu durumla karşılaşmamak için hareket halindeki aracın frenini "limon sıkar gibi" ezerek frenlerseniz;

Önce aracın yükünü ön amortisörlere, sonra da lastiklere yük bindirip kızaklamayı minimuma indirir, ertelersiniz.

Bunu en iyi ABS siz motor kullanan usta motorcular bilir.

Örnekleyelim;

Yanayana giden iki aynı motordan birisi kazık fren yaptığında ön teker kızaklar ve şanslı ise düşmez, ya da düşmeden hemen önce freni bırakıp toparlamaya çalışır.

Diğeri de kazık fren değil de yukarıda bahsettiğim gibi fren yaparsa kazıklamayacağı gibi de ivmelenme ile motor ön teker üzerinde havaya kalkacak kadar sıkı durabilir.

Bakınız : stopie
  • John Bloor  (09.11.18 10:06:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.