[]

Enes Batur, Danla Bilic ve Kerimcan Durmaz’a şok dava!

Başlığı haberi okuduğum sitedeki haliyle olduğu gibi kopyaladım.
Haber de bu :
shiftdelete.net


benim ikilemde kaldığım durumlardan biri bu.
bir yanım çocuklarınızı karar verme mekanizmasına sahip birer birey olarak yetiştirin, etrafında kim nasıl davranıyorsa davransın bundan etkilenmeyeceklerdir. biz de büyürken bir sürü olumsuz şeyle karşılaştık ne var yani? diyor.
diğer yanım ise gerçekten olumsuz etkilenebilirler mi acaba diye merak ediyor. çünkü artık internet gelişim çağını çoktan geçirmiş bizlerin bile değişmesinde, farklılaşmasında çok kolay rol oynayabiliyor. o etkiyi küçümsüyor olabilir miyim acaba? bilemedim.

yani doğruyu görebilme yetisi kişilere öğretilebilirse bu sorunlar ortadan kalkmaz mı ki?

konu ile ilgili daha önce soru sorulduysa affola. ben göremedim.
adı geçen vatandaşlar içinse bi diyeceğim yok. bence zararsız hayat için farklı birer renkler.

siz neler düşünüyorsunuz merak ettim.

 
Çeseryo duyuru açmış sandım akakakaka.

Bence esas sorun çocukların ellerine tablet, telefon veren kimselerde. Çocuk onları izlese belki ne söylediklerini anlamaz bile ama illa ki bilinçaltından sızanlar olur. 13+ sınırı koyulmalı öyle kimselerin videolarına. Nasıl olacaksa artık.
  • zxcd  (08.11.18 09:53:08) 
"çocuklarınızı karar verme mekanizmasına sahip birer birey olarak yetiştirin, etrafında kim nasıl davranıyorsa davransın bundan etkilenmeyeceklerdir."
buna sonuna kadar karsi cikiyor kesinlikle katilmiyorum.
Bu onermenin tumuyle yanlis oldugunu kanitlayacak ornekten gecilmiyor toplumda. Tum dunyada boyle. Kontrolu birakirsan cocuk allaha emanet, ortaya ne cikacagi resmen sayisal loto.


Adi gecen vatandaslari renk falan degil direkt virus olarak goruyorum. Bir cocugun Enes batur kericam falan izlemesinin isid infaz videolari izlemesinden daha az zarari yok. Fazlasi var ekesigi yok. Kalici salaklik cok ciddi bir hastalik ve cocugu bundan uzak tutmak lazim. Isid infazlarinin etkisini atlatir, bunlar cok daha tehlikeli.
  • stavro  (08.11.18 09:54:09 ~ 09:57:33) 
ben bu soruya farklı bir açıdan yaklaşmak istiyorum; bu arkadaşları yasaklamaya başlarsak, sınırı nereye çizeceğiz? zararlı olmayanları kim belirleyecek örneğin? yarın bir gün, cenk-erdem'in de aynı sebeple yasaklanmayacağının garantisi var mıdır?

bence bu soruya "YASAKLAYALIM" cevabı verecek arkadaşlar, hangilerini yasaklayacağımıza dair net ölçütlerle gelmeliler.
  • zipf  (08.11.18 10:06:57) 
Bence burada göremediğimiz şey net bir şekilde ifade özgürlüğün kısıtlanması ideoloji tam olarak böyle işler. Kerimcan danla enes her kimse onların özgürlük haklarına mudahaledir tüm bunlar.öteki sorunlar sonra gelir.( Çocuklarımızın zihin sağlığı, ahlak vs)


  • olaylar olaylar  (08.11.18 10:08:41) 
zipf+1
bu tipler var diye insanlar salak olmuyor, insanlar salak oldukları için bu tipler popüler oluyor. her ülkede salaklar var, bunlar da zaten amerikadaki örneklerinden kopya çekiyorlar, o örnekler de en az bunlar kadar işe yaramaz.

dünyada her zaman salaklar olacak ve onlara hitap eden ürünler, ünlüler, hizmetler de olacak; olmalı zaten. burada asıl sorun siz salak olmayı mı seçeceksiniz, çocuğunuzu salak olarak mı yetiştireceksiniz, ona karar vermek.
  • Bruce  (08.11.18 10:13:10) 
Ben olaya daha da farklı bir açıdan yaklaşayım. Çocuğun icinde kerimcan gibi olmak yoksa, istesen de çocuğu onun gibi yapamazsın. Sag elini kullanan çocuğa, sol elini kullandirtmaya çalışmak gibidir. Icinde yoksa olmaz. Peki ya cocugun icinde kerimcan gibi olmak varsa? Belki de çocuk kendini daha erken bulacak kerimcan sayesinde. Bir arkadaşımin babasi çocuklarıyla, eşiyle pek ilgilenmeyen. Sık sık evden çıkıp kendi başına takılan biriydi. Sonunda adamın escinsel olduğu kötü bir şekilde ortaya çıktı. Bütün aile mahfoldu. Kendisi, eşi ve üç çocuğu bunalimda. Küçük bir ilcede oldukları icin insan icine cikamayacak durumdalar. Bu adamin kerimcanligini erken kesfetmesine ve yaşamasına izin verilseydi de bunca kişinin hayatı mahfolmasaydi daha iyi değil miydi?


  • herhaltibiliyoring  (08.11.18 10:21:22 ~ 10:27:22) 
Toplu tasima aracinin soforunu belediye sikayet ediyorsun, ceza almasi gerektinige nasil karar veriyorlar?
Ulkelerde TV yayinlarini kontrol eden kurumlar var, bazi seyleri yasakliyorlar, nasil karar verip nasil degendiriyorlar?
Bu ornekler sonsuza dogru gider. Oluyor yani karar vermek ve sinir cizmek imkansiz degil. Ens batur bu sinirin otesinde veya gerisinde kalir, konu bu degil. Yuzyillardir yargi kurumlari var dunyada mesela. Sinir ciziyorlar.
Ya da sinir cizemeyiz o yuzden salalim gitsin zararli ya da zararsiz?

Ifade ozgurlugunun kisitlanmasi baska bir sey bu arada. Ornegin motosikler videolari ceken bir yutubcunun videolarda trafikte tek tekerde motosiklet surdugu vidolar sebebiyle ceza yazmak ya da videolarini yasaklamak ifade ozgurlugunu kisitlamak olmuyor. Bir ornek bu.
Ama bastan da dedigim gibi, asil mesele cocugun kontrolu ve icinde yetistirdigi cevre. Onu bunu yasaklamak isi cozmez ve garantilemez.
  • stavro  (08.11.18 10:28:22 ~ 10:36:35) 
Kafamı toplayabilsem daha uzun yazacaktım ama gafam yanıyo anne.

Kimsenin, kimsenin çocuğunu eğitmek gibi bir yükümlülüğü yoktur deyip kaçıyorum.

Not: Bruce ne derse +1.
  • rahip janick  (08.11.18 10:29:51) 
@herhalt +1


  • chitosan  (08.11.18 11:28:00) 
tvde sigarayı sansürlemek gibi bişey. saçma.


  • elorelia  (08.11.18 11:33:56) 
@stavro ben sana katılmıyorum dostum ya. karar verme mekanizmasını sağlıklı bir şekilde geliştirene kadar sorumluluk ailenin. yani eline tablet vermemek mi olur çözüm, yoksa ebeveyn filtresi mi bilmiyorum ama belli bir yaşa geldikten sonra çevresinde gördüklerinden olumsuz yönde etkilenmeyeceği şekilde yetiştirmesi gerekir.

yoksa ömür boyu her şeyden etkilenip düşünceleri değişecek bireyler yaratıp topluma salarsak nasıl nesiller yetişecek ki?

he bu adamların sansürlenmesi veya ceza almasının kime ne faydası olacak? karar verme mekanizması sağlıklı çalışmayan bireylere, olumsuz etkilenmemeleri için.

bu durumda ; gelişimini bir şekilde düzgün tamamlayamamış bireyler yüzünden bu veya bunlar gibi karakterlerin düşüncelerini sansürlemek bence tamamen yanlış. evet bence de bu ifade özgürlüğüdür.

koyarsın +13'ü veya ne haltsa onu. ebeveyn filtreni çalışır vaziyette tutarsın elinden geldiğince engellersin.

yani bence çözüm engellemek değil, çözüm doğruyu yanlışı ayırt edebilen nesiller yetiştirebilmek.
  • baharat  (08.11.18 11:51:36 ~ 11:52:43) 
Oyle ya da boyle is cocugun yetistirilme sekline dayaniyor zaten en nihayetinde.
He bana gore buna benzer yutubcular virus ama bu virusleri yasaklamaya gerek var mi konusu tartisilabilir evet.

İfade ozgurlugu konusuna gelince bir yere kadar tamam ama mutlak ifade ozgurlugu taraftari degilim zaten. Bu ayri ve daha derin bir konu zaten, bunun ince cizgisini konusu biraz uzun ve konu disi kaliyor. Bununla ilgili yukarida ornek verdim nasil dusundugume istinaden.

Ama cocuga dogruyu yanlisi, iyiyi kotuyu, ahmakligi akilligi ayirt edebilecek kabiliyeti kazandirabilmek icin uzun donemli tutartli bir calisma ve çocuğun da belli bir yasa gelmesi gerekir. Bu zamana kadar cocugun cevresi ve çevresiyle etkileşimi bir nebze kontrol altinda tutulmali. Cocuk konusmaya, duydugunu anlamaya baslar baslamaz doğruyu yanlışı ayirt etmryi ogretemezsin.
He bu kontrole devlet otoritesinin destegi gerekli veya gereksiz, her halukarda cok buyuk oranda aile icinde kurulacak bir mekanizma bu. Otorite bu iceriklere mudahsle etse de etmese de iplerin ucu ve sorumluluk ailede.

Cocuga secim yapmayi ogretelim, mekanizmayi kuralim ve cocuk iyi kotuyu kendi secip devam etsin biz elek gorevini ustlenmeyelim stratejisi teoride oldugu kadar guzel islemeyek kisaca anlatmak istedigim.
Boyle olsaydi zaten reklamlar da insanlar üzerinde hicbir ise yaramazdi. Insan cevresijdeki bircok faktorden etkikenir, ozellikle de kucuk yaşta.

Son olarak engellemenin tek basina bu isi cozebilecegi fikrini zaten savunmuyorum. Cocugun alisveris yaptigi marketin kasiyerinden okuldaki sinif arkadasina, oturdugu cafede calan muzige kadar engellemek gerekebilirdi boyle cozecek olsak.
Bu is hem ogretme hem de kontrol mekanizmasiyla orta yolu bulma isi ve riski tamamen yok etmenin de yolu yok.

Bu arada bu mahkeden de adi gecen sahislara bir sey cikmayacagini dusunuyorum. Ortaya konabilecek somut bir suc yoj bana gore.
+13 koymak da is degil bana sorarsaniz. Adam kufur, siddet vs icerikli seyler sunmadikcs hangi gerekceyle +13 diyeceksin ki? Bir de tv yayini yapmiyorlar zaten, yayin yaptıkları platform uluslararası bir internet paltformu. Dolayisiyla o is yutuba kaliyor, firmanin boyle bir hizmet sunmayi kabul etmesi lazim bir sefer.
Enes batur'un kusuru mallik. Videolari mal ve izleyenler mal.
Mal olmak yasak diyip +13 mu koyacağız?

Cocugun cevresi ve etkilesimini kontrol isini otoriteye yuklemeye kalkarsak zaten is sarpa sarar, ben bu isin aile ölçeğine olmasi gerekligini savunuyorum daha ziyade. Dogruyu yanlisi ayırt etmeyi ogretrbilme imkanlari sinirli, tek basima yeterli degil bu strateji.
  • stavro  (08.11.18 12:53:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.