[]

1951 Bulgaristan Göçmeni Vatandaş Olabilir mi?

Merhabalar,

dedem(annemin babası), bulgaristan doğumlu. 13 yaşında, yani 1951'de türkiye'ye göç etmiş. şu anda alzheimer hastası ve evde destek alıyor.

bulgar vatandaşlığı alma ihtimalimiz var mı?

teşekkürler,

 
Hayattaysa var. Ama anlatmam. Önce sen ne göçmeni olduğunu doğru yaz.


  • valentinov  (07.11.18 23:43:14) 
Orada doğmuş hayattaki insan öncelikle köyüne/kasabasına/semtine giderek doğum belgesini alacak. Sonra o belge ile oradaki emniyet ya da konsolosluğa giderek pasaport/kimlik alacak. Ardından gelen soyu için de önce evliliğini bg de tescil ettirecek. Buradan alacağı nüfus kayıt örneği ve çocuğun doğum belgesi gibi dokümanlar bg dışişlerine onaylatılacak. Ardından yine ilgili muhtarlığa giderek çocuk için bg de oluşmuş olan doğum belgesi alınarak pasaport/kimlik başvurusu yapıacak. Her birey kendi altsoyu için bu işlemleri tekrarlayabilir.

Eğer dede ölürse iş biter. Allah uzun ömür versin elbette.
  • valentinov  (07.11.18 23:58:41) 
Yok öyle bişey. Alabilir.


  • valentinov  (08.11.18 00:00:31) 
Sadece muhtarlığına giderek doğum belgemi ver diyecek. Bunu yapabilirse gerisi kolay. Vekaletle yürüyor hepsi.


  • valentinov  (08.11.18 00:03:53) 
Dedenin gitmesine gerek yok. Bu işleri yürüten adamlar var vekalet vereceksiniz o gidip alacak evrakları.


  • goodman  (08.11.18 00:59:58) 
orada doğumlu olan kimse ilk onun gitmesi lazım. o bir kere gittikten sonra gerisi vekaletle hallediliyor. aynı senin durumunda bir arkadaş bu şekilde aldı, önce dedeyi gönderdiler, sonra dededen vekalet alıp kalan işleri kendileri hallettiler.


  • Tears of Devil  (08.11.18 01:17:46) 
baban nüfusa gidecek, hatta sanırım sen de oluyorsun, deden için isim denklik belgesi talep edecek. geldiğinde bulgaristanda bu işle ilgilenen muameleciler var, onlara 500-1000 euro para veriyorsun, bir de vekalet, o vekalet ve isim denklik belgesi ile dedenin nüfus kaydı kayıtlardan silinmiş mi silinmemiş mi araştırıyor, silinmediyse ilgili işlemleri başlatıyor, oturumdu, vatandaşlıktı bilmiyorum, buraya kadar biliyorum.


  • lostys  (08.11.18 08:48:51) 
nasıl hallettiler tam anlamı ile bilemiyorum ama bizim hanım tarafı başarmak üzere.

öncelikle kayınvalidenin elinde babasının doğum belgesi ve ilkokul diplaması vardı(ben kendi diplomamı bulamam millet 1950 yılının diplomasını tutuyor).

şu anda bulgaristanda olan ama daha önceden romanya toprağı olan bir şehirde doğmuş dede, önce bulgaristana başvurdular onlar romanyaya yönlendirdiler. Romanyadan aracı bulup bir kaç belge onaylattılar(evet bu kişi buraada doğdu, bu vakitte buradan ayrıldı gibi şeyler)

olayın gerisi Türkiyeden hallediliyor, türkiyeden isim denklik belgesi adında birşeyler aldılar konsolosluklar arası bir kaç belge imzalanmasından sonra önümüzdeki hafta gibi vatandaşlık yemini etmek için romanya konsolosluğuna gidecekler.

annesi üzerinden benim hanım,hanım üzerinden de ben vatandaşlık alabiliyormuşum* bize de konsoloslukta bir nikah kıyılması gerektiğinden bahsettiler.

*bu konuda düzeltme ben vatandaşlık değil uzun dönem oturma izni alabiliyormuşum, ben de pek bi işe yaramıyor.

deden yaşıyorsa, ya da elinde orada doğduğuna dair bir belge varsa mutlaka başvur baya facebookta bu işler için gruplar vs var. daha net bilgi bulabilrsin.
  • prezarlatif  (08.11.18 09:07:46 ~ 09.11.18 09:31:03) 
Ben bu konuyu çok araştırdım, fazla da kaynak bulamadım, kendim deneyimlediğim kadarını anlatayım.

Bulgaristan zorluyor maalesef. Bizim bir taraf Bulgaristan, diğer taraf Romanya. Bulgaristan zor verdiği için Romanya üzerinden ilerliyorum.

Dede hayattaysa önce dedenin vatandaşlık alması lazım. Ama alzheimer durumunda olamaz tabii maalesef. Dededen sonra anne ve sen alabilirsiniz.
Muhacir kayıtları gerekiyor, kayıtlar elinizde yoksa Devlet Arşivleri'ne dilekçe yazarak talep edebilirsiniz. Ben talep ettim 1 ay içinde adresime gönderdiler belgeleri. Ama en önemlisi dedenin doğum belgesi. Elinizde doğum belgesi varsa çok iyi.

Doğum belgesi yoksa aracı firmalar yardımcı oluyor ancak doğduğu köy/mahalle vs spesifik bilgi lazım onun için. Aracı firma bizden sadece doğum belgesinin bulunması için 1000 euro talep etti. Doğum belgesi bulunduktan sonra işlemler kolay. Sonraki işlemler için de firma 5000 euro talep ediyor.

İşe muhacir kayıtlarını ve doğum belgesini bularak başlayın. Dede ölürse iş biter denmiş, iş bitmez siz yine de başvurabilirsiniz. Benim dedem de babam da hayatta değil, direkt 3. kuşak olarak başvurabiliyorum. En önemli şey tekrar söylüyorum: doğum belgesi.

Siz vatandaş olursanız eşiniz sizin üzerinizden vatandaş olamaz, o da yanlış bilgi, eşiniz oturma izni alabilir.
  • peggy  (08.11.18 09:57:46 ~ 10:01:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.