[]

Kerizlik mi yapıyorum sizce?

Ek iş olarak freelance yazılım işiyle uğraşıyorum. Web tasarımı ve programlanması vs. gibi. Bir organizasyon şirketine amele gibi düşük fiyatlarla iş yapıyorum. Bir ajansa yaptırsalar 20 bin verecekleri projeyi 3000 liraya yaptım mesela.

Şimdi de nispeten daha basit bir proje istiyorlar. Büyük bir markanın yapacağı bir sempozyumun web sayfası. Çok detaylı değil. Fiyat istiyorlar, 300 falan diyeceğim geliyor.

Ama sonra düşünüyorum, lan bu işi ajansa yaptırsalar adamlar mesela 2000'den aşağı kod yazmazlar diyorum. Kerizlik mi yapıyorum yoksa fiyatı biraz arttırsam çalışmaktan vazgeçerler mi? Kod yazıp, beden işçiliği ücreti almış gibi oluyorum.

 
kerizlik değil. fiyatını arttır. vereceğin yeni fiyat da piyasa fiyatı ile 300 arasında 300'e yakın olsun.


  • kablelvuku  (07.11.18 16:53:10) 
işin ederi on bin mi bin mi?

ajansa on bin vererek yaptırdıkları işin sonucu ile sana bin vererek yaptırdıkları işin sonucu aynı mı oluyor? bence pek mümkün değil bu.
  • elorelia  (07.11.18 16:55:52) 
Bu bir ikilem. Fiyatı çok yukarı çekerseniz "bu kadar fiyat versem zaten ajansa yaptırırım der". Bu arada sizin tek rakibiniz ajans değil. Sizin gibi başka freelance'ler de var.


  • SiyamkedisiZorro  (07.11.18 16:57:14) 
@elorelia

mümkün. hatta ben çok daha ince eleyip sık dokuyorum. istedikleri en ufak detayı bile layıkıyla, estetik bir şekilde tamamlıyorum ve hatta istemedikleri halde ekstra özellik dahi ekliyorum.

@Cesario

muhtemelen onlar 2 katı falan istiyordur fakat ben işimi iyi yaptığıma eminim.

@SiyamkedisiZoro

"bu kadar fiyat versem zaten ajansa yaptırırım" diyeceklerinden eminim evet.
  • işimdeyim gücümdeyim  (07.11.18 17:05:18) 
Sen sadece kendine değil, işinin katma değerine de zarar veriyorsun. Eğer kendine güveniyorsan işin konusunda, daha iyisini elde etmek mümkün değilse piyasa şartlarında, saatlik ücret koyacaksın. Benim saatim bu kadar, bu iş bu kadar sürer, o halde bu kadar diyeceksin fiyat belirleyeceksin.


  • bos gezenin bos ustasi  (07.11.18 17:08:58) 
kendinle kıyaslaman gereken ajanslar değil, senin gibi çalışan diğerleri bence. onların ücretlendirmesinin çok aşağısında çalışıyorsan kerizlik demeyelim de işinin değerini düşürmek bu. Kendi emeğine ve kendi değerine biçtiğin fiyat önemlidir. ona göre imaj yaratır. bir de kendine neyi layık görüyorsan fazlasını şimdi ya da ileride kim sana neden versin diye düşünmek lazım.


  • aquarium  (07.11.18 17:31:25) 
fiks fiyat verme. saatlik ucret ver. boylece isin boyutu degisirse tutar da ona gore degismis olur. tek fiyat verirsen surekli degisiklik gelir, scope ufak ufak genisler. yaptigina pisman olursun.

ajans ile karsilastirmaya gelirsek orada isin icine biraz isim/marka, pazarlama vs giriyor. piyasada isim yapabilirsen ajanstan daha yuksek fiyata da is alabilirsin
  • crucio  (07.11.18 18:01:00) 
insanlar sana güzel tavsiyelerde bulunmuş buna ek olarak 1-2 bir şey de ben ekliyeyim. sektörler farklı olsa da freelance olarak çalışmaya başladığımda başlarda aynı senin gibi hissediyor ve düşünüyordum çünkü işin ajans kısmından evrilme biriydim fiyatları biliyordum. 3-5 işi komik rakama yapınca daha çok iş geldi ama çok yoruluyor ve emeğim karşılıksız kalıyor gibi hissediyordum. ben de acemiliğimden belirlediğim saatlik ücrete göre daha yüksek fiyat vermeye başladım ama hataydı çünkü öncekiler neydi o zaman sorusu müşteride belirdi olsa gerek o insanlar bir daha dönmedi.

gel zaman git zaman yaptığım işlerin ayarında fiyatları arkadaşlara diğer meslektaşlara sorduğumda genel bir ortalama yakaladım. tabi bu vakte kadar küçük rakamlara da iş yapmaya devam ettim sonuçta ihtiyaç. fiyat da senin iş prensibin ve çıkardığın sonuca göre değişken tabiki. ama kesinlikle portfolyo güçlendirmeye ihtiyacın varsa işleri kaçırmamaya özen göstermelisin. yarın bir gün çalışma ücretini onaylayan şeyler elinde olsun.
  • Hendrix'e tapan adam  (07.11.18 18:45:01) 
bos gezenin bos ustasi +1


  • cooperr  (07.11.18 18:53:08) 
benim anlamadığım sonuçta aynı ürün çıkacak olmasına rağmen neden freelancer'a ajansın onda biri ücreti veriyorlar. sen aynı işi ajansın onda biri fiyatına yapıyorsan mantıken herkesin sana yönelmesi lazım.


  • nickini degistiren yazar  (07.11.18 20:07:53) 
@nickini degistiren yazar

aslında her şey bir ajansın elinde çok iş olup bana iş paslamasıyla başladı. aracılık yapmaya çalışırken iletişimi sağlayamadılar ve beni asıl müşteriyle iletişim kurmamı sağladılar. o günden sonra o asıl müşteri de "lan bu adam hem ucuza hem kaliteli iş yapıyor" diyerek işleri bana yaptırmaya başladı.

1'e 10 belki abartıdır ama sonuç olarak ortaya çıkan projeyi bir ajansa gösterip aynısını sıfırdan kaça yazarsınız deseniz kat be kat fazlasını söyleyeceklerdir. aslında hakkı da odur. hatalı olan, düşük fiyat veren benim.
  • işimdeyim gücümdeyim  (07.11.18 20:13:06) 
sektöre yabancıyım. işlerin nasıl yürüdüğünü bilmiyorum. ama ben olsam bu ajansın potansiyel müşterilerine mail atardım. aynı işleri ben şu kadar fiyata yapıyorum diye. referans olarak da daha önce iş yaptığım o şirketi gösterirdim.


  • nickini degistiren yazar  (07.11.18 20:30:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.