[]

SSD ve RAM

Merhabalar. Bu işlerden pek anlamayan ve anladığını da iddia etmeyen bir arkadaşım var.

Kendisine geçen gün RAM'in ne olduğunu kabaca anlattım. Tamam dedi. Ama sonradan "Sen yanlış biliyormuşsun, SSD dediğin şey RAM'miş" şeklinde bir dönüş yaptı. Yine dilim döndüğünce anlattım ama ikna edebildiğimi sanmıyorum.

Sizce nasıl anlatmalıyım?

PS: Bildiğim kadarıyla SSD RAM'ler de mevcut ama elbette ki konumuz değil. Konumuz "SSD = RAM?" sorusunu cevaplamak. "SSD RAM" olayına girersek arkadaşın devreler komple yanar gibime geliyor.

 
en basitinden biri kalıcı biri geçici hafıza diyebilirsiniz. güç kesilince ram'de veri kalmaz.


  • absel  (05.11.18 21:54:39) 
ben bu konuyu öncelikle ssd olmayan hard disklerin çalışma mantığını floppy disket üzerinden anlatıp, aynı kasetçalar gibi okuyucu kafanın disketin ilgili kısmını görmek için hdd'nin içeride fıldır fıldır döndüğünü sonra da ssd ile birlikte artık floppy'ler gibi içeride dönen bir magnetik disk yerine bim gibi ürünlerin reyon olduğu bir sisteme geçildiğini anlatıyorum. kağıt kalemle daha kolay oluyor tabi.


  • fucking machine in my head  (05.11.18 21:57:36) 
lütfen anlatmayınız ki bilgisayarcılar da şeker yiyebilsin.


  • binder dandet  (05.11.18 22:02:08) 
Ram kelimesi iki manali kullanıldığı icin kafa karıştırıyor. Hem bir hafiza çeşidi, hem de o çeşit bir hafiza manasına geliyor. Yani ssdler tip olarak rastgele erişimlidir (ram dir), sirali erisimli değildir (sequential, sam değildir)


  • herhaltibiliyoring  (05.11.18 22:07:14) 
SSD'ye kaydedilen veri bilgisayar kapansa da, ssd o bilgisayardan sökülüp başka bilgisayara takılsa da silinmez, bozulmadığı sürece her zaman ulaşırsın.

Ram ise geçici işlem hafızasıdır, pc kapandığı an içinde hiç bir şey kalmaz.

Desen anlamaz mı?
  • John Bloor  (06.11.18 08:56:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.