[]

Stajyerin ihbar süresi var mıdır?

Merhaba,
2 aydır staj yaptığım iş yerinden ayrılmak istiyorum. Üniversite öğrencisiyim ve stajımı okul vasıtasıyla buldum, sigortamı okul yaptı fakat meslek yüksek okulu vs gibi bir şey değil. Grafik tasarım alanında kendi isteğimle staja girdim.
Şimdi ayrılmak istediğimi söylediğimde çalıştığım kişi iş kanunlarına göre bir süre daha çalışmam gerektiğini söyledi. Etik olarak ben zaten elimdeki işleri teslim edeceğim, o durumda bir sıkıntı yok. İş kanununa baktığımda stajyerlerin işçi sayılmadığı, dolayısıyla ihbar süresinin söz konusu olmadığı yazıyor; ama uygulamalı stajyer diye bir kavram varmış o işçi sayılıyor. Hangisi olduğumu bilmiyorum. Bunun dışında da normalde işlerde 2 aylık deneme süresi olduğunu ve bu süreyi geçmediysen ihbar süren olmadığını da biliyorum.

Sormak istediğim, şimdi benim haklarım nelerdir? İhbar sürem var mı yok mu?

 
sanırım reklam ajansı gibi bir yere girdin. bu tarz yerler biraz da bağlantılar açısından işe yarayabiliyor. ben olsam ilişkilerimi bozmadan bir orta yol bulmaya çalışırdım.

şu şu sebeplerden istediğiniz kadar kalamam (projeler sınavlar falan sallarsın...) ama 1-2 hafta kalıp işleri tamamlayabilirim. sizi de zor durumda bırakmamak için dersin.

çünkü bir anda sana verilen işleri aktaracak kimseyi bulamamış olabilirler.
hoş değil ama maalesef bazı yerlerde düzen böyle.
  • nıç  (30.10.18 14:54:08) 
@Cesario cevap için teşekkür ederim. Evet benim de kararsız kaldığım konu stajyerde böyle bir durumun söz konusu olup olmaması. Eğer varsa bile 2 ayı geçmedim. Staj için de herhangi bir sözleşme yapmamıştık, sadece okula sgk için evrak imzalamıştım, ortada bakıp da nedir ne değildir diyebileceğim bir sözleşme de yok yani.
Home office olarak çalışıyorum, stajyer maaşı verip gerçek bir grafik tasarım elemanı olmadığı için beni o şekilde kullanıp inanılmaz bir iş yükü yükledikleri için stajı bırakacağım zaten. Son anda bana daha da fazla iş kitlememesi için öğrenmek istiyorum, patrona kalırsa 1 aylık işi tamamlayıp teslim etmememi istiyor çünkü.

  • gregorsarımsak  (30.10.18 14:56:40) 
@nıç keşke reklam ajansı gibi bir yer olsaydı :( ne olduğu hiç belli olmayan bir firma maalesef ve remote çalışıyorum. Böyle çalışmak ilk bakışta iyi gibi görünse de 0 network ile bitiriyorum stajı maalesef.
Bunun dışında da, çözdüğüm kadarıyla şirketin stajyer dışında normal bir adet dahi çalışanı yok. Beni grafik tasarım stajyeri olarak aldı ama stand tasarımından tutun, animasyon ve 4 ayrı markanın kurumsal kimliklerinin yenilenmesine kadar her şeyi yaptım. Ne bir denetleyenim ne de "bu işi yapamam artık yuh ya" diyebileceğim noktada yardım isteyebileceğim biri vardı yani. Stajyer maaşı verip şirketin tüm ihtiyaçlarını karşılatması noktasında artık kaçmaya karar verdim zaten.

  • gregorsarımsak  (30.10.18 15:00:27) 
yani allah şirket ömürlerini kısa etsin ne diyim. sinir oldum ben de. eğer sizden gelecek referans da yerin dibine batsın kafasına geldiysen yasal olarak kendini koruduğuna emin olduğun noktada çek kapıyı çık şerefsizlerin yanından. :/

2 ayı geçmediyse istediğin zaman ayrılabilirsin. ben yaptım daha önce tam zamanlı bir çalışan olarak.
  • nıç  (30.10.18 15:50:26) 
Stajyerlere de iş kanunu hükümleri uygulanır. İhbar süren 2 hafta. Bu çalıştığın iki haftanın da ücretini alacaksın.


  • megalomaniac  (30.10.18 17:09:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.