[]

cumhuriyet bayramı neden kutlanıyor?

sb.

bizim yönetim sistemimiz değişmedi mi abi? yarı başkanlık ya da türk tipi başkanlık dedikleri nane gelmedi mi? ortada kutlayabileceğimiz cumhuriyet yönetimi yokken olmayan bi şeyi neden kutluyoruz?

teşekkürler.

 
  • Delay Fuze  (29.10.18 01:30:21) 
@delay fuze

Cumhuriyet, hükûmet başkanının, halk tarafından belli bir süre için ve belirli yetkilerle seçildiği yönetim biçimidir.

hükümet diye bi şey kalmadığı için ortada bu vermiş olduğun link ve açıklama otomatikman yanlış oluyor. hükümet mi kaldı ortada da hükümet başkanını seçiyoruz?

devlet başkanını seçiyoruz. ortada cumhuriyet'in c'si kalmadı kısaca. farklı bi durum var da ben mi bilmiyorum?
  • rahat ya  (29.10.18 01:35:10 ~ 01:35:24) 
Hükümet başkanı cumhurbaşkanı ya la işte


  • Delay Fuze  (29.10.18 01:36:48) 
cumhur başı falan yok hocam işte onu diyorum :) şu an yarı başkanlık diğer adıyla türk tipi başkanlık sistemi dedikleri nane var yönetim şeklimiz olarak. ne hükümet var ne de hükümet başkanı. ne cumhuriyet var ne de cumhurun başı.

resmi olarak devlet başkanı rte. cumhurbaşkanı unvanını tamamen geçiş evresi sürecinde emaneten kullanıyor.
  • rahat ya  (29.10.18 01:41:31) 
Anladım kendine iyi bak


  • Delay Fuze  (29.10.18 02:13:53) 
Cumhuriyet, hükûmet başkanının, halk tarafından belli bir süre için ve belirli yetkilerle seçildiği yönetim biçimidir. Egemenlik hakkının belli bir kişi veya aileye ait olduğu monarşi ve oligarşi kavramlarının karşıtıdır.

Biz seçmedik mi? seçtik, görev süresi var mı? Var. Cumhuriyet işte
  • senolll  (29.10.18 02:50:24) 
"Cumhuriyet, hükûmet başkanının, halk tarafından belli bir süre için ve belirli yetkilerle seçildiği yönetim biçimidir"

Hükümet var mı? Var.
Halk var mı? Var.
Seçim var mı? Var.
Belirli süre var mı? Var.

Başka ne istiyorsunuz sayın duyurucu? Cumhuriyet bu işte, sihirli bir yanı yok.

Şeriatla yönetilen İran da cumhuriyet mesela! Ne tuhaf ki hilafeti kaldırın, şeriatten vazgeçin, cumhuriyet kurun diye telkin veren İngiltere cumhuriyet değil mesela!
  • John Bloor  (29.10.18 07:55:32) 
devletin adı Türkiye Cumhuriyeti değil mi? tabi kutlayacağız. neyin kafası bu


  • dafuq  (29.10.18 09:05:02) 
@senol

ortada hükümet sistemi ve onun başı denen bi hükümet başkanı yok onu anlatmaya çalıştım.

@john bloor

hangi hükümet hocam? şu anda mesela kaçıncı hükümet var? bence değiştirilen şu adını bi türlü koyamadıkları sistemi tekrar inceleyin. hükümet denen organ yok artık. devlet başkanı ve başkan yardımcıları(bakanlar) var. dolayısıyla cumhuriyet yönetim biçimiyle çelişiyor.

@dafuq

devletin adı evet kağıt üzerinde şu an türkiye cumhuriyeti. yarın malum kişi dese ki bizim yönetim şeklimiz yarı başkanlık devletin adı bundan böyle türkiye devleti olacak diye kim itiraz edebilir? yani şu an ortada bi cumhuriyet yönetimi yok onu anlatmaya çalışıyorum. 4 ay önce bu adamlar öyle ya da böyle cumhuriyet yönetim şekli yerine yarı başkanlık sistemi getirmedi mi? getirdi. bugün oy vererek sınırlı süre için yönetici seçtiğimiz sistem başkanlık sistemi. dediğim gibi de ortada hükümet falan yok artık.

örneğin seneye devletin başındaki adam cumhuriyet bayramı neden kutlanıyor bizim yönetim sistemimiz başkanlık bundan sonra kutlanmayacak dese kanun sınırları içerisinde haklı bile oluyor. zira şu an olmayan bi yönetim biçiminin bayramını kutluyoruz. halbuki 4 ay önce daha bu ülkenin yarısı cumhuriyete karşı şekilde durdu :( anlatmak istediklerim bunlar.
  • rahat ya  (29.10.18 10:06:53 ~ 10:17:20) 
ciddi ciddi cevap verenler var yau bu soruya:)) herif şirin görünmek için odtü öğrencilerini bile kabul etti, şimdi siktirin gidin yok size cumhuriyet de kutlaması da mı desin, ya da biz cumhuriyet mi kaldı amk koy gotune diyip Atatürk'ün mirasını mi bosverelim? turkiye'nin ilk baskı dönemi değil, ilk ayrismis dönemi de degil. belki başka zaman yine olur bilemeyiz ama öyle ya da boyle hepsi bitiyor ve cumhuriyet hep kalıyor.


  • mehmed resad  (29.10.18 10:19:08) 
@mehmed resad

anlaşamadığımız nokta şu; evet türkiye çok kez ayrıştı tarihinde. bu ilk değil ve belki de son da olmayacak bunu bilemiyoruz elbette ama "cumhuriyet yönetimin biçimi" hep vardı. yani hem kanunen hem de idari yönden faaldi. bugün o dediğimiz dönemlerden farkı cumhuriyet yönetim biçimi her ne kadar fiilen varmış gibi gözükse de bu sistem cumhuriyet değil onu anlatmaya çalışıyorum. atatürk'ün mirasını elbette sonuna kadar savunacağız bundan kimsenin şüphesi yok. fakat bu mirası da daha 4 ay önce cumhuriyetin dibine dinamit koyulmuşken, ortada bi cumhuriyet yönetim biçimi bile yokken bayramını kutlayarak mı savunacağız? bunu söylüyorum. geçmişten tek farkı artık cumhuriyet yönetim biçiminin arkasında kanun gücü yok. dolayısıyla ortada cumhuriyet denen şeyin sadece adı var.

yine evet seçiyoruz belli bi süreliğine fakat ne hükümet var ne hükümetin başı olan başbakan var. biz doğrudan devlet başkanını ve mv seçiyoruz. bu mv'lerin içinden de devlet başkanı yardımcılarını devlet başkanı seçiyor.

ben yanlış biliyorsam gerçekten uyarın. yanlış bilgi vermek istemem.
  • rahat ya  (29.10.18 10:26:54) 
gereksiz bir hukumet sozcugune takilmis durumda tartisma. cumhuriyet rejiminde daha once turkiyede gorulen hukumet, bakanlar kurulu, basbakan cumhurbaskani ayrimi gibi seyler olmak zorunda degil.

genel anlaminda halkin kendini yonetecek insanlari sectigi, ve gucun sadece bu secimler sonucunde elde edildigi yonetim bicimlerine cumhuriyet demek yanlis degildir. yari baskanlik, mutlak baskanlik, iki baslilik, farkli farkli meclisler olmasi vb. durumlar sadece bu gucun kullanimini baglar.

ornegin amerika birlesik devletleri'nin adinda cumhuriyet olmamasi amerika birlesik devletleri'nin bir cumhuriyet oldugu gercegini degistirmez.

bu yuzden ulkemizi yoneten arkadaslar secim mecim bosverelim ya nasilsa sonuc degismeyecek en iyisi mi benim oglan damat artik biri yonetsin demedigi surece de turkiye cumhuriyet olarak kalacak.
  • tanaka  (29.10.18 15:12:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.