[]

tanrı özel isim midir?!

tdk ya ben de baktım!




 
tek bir varlığı karşılamadığı için özel isim değildir, bana göre. bildiğiniz üzere mitolojide onlarca tanrı vardır. bu bağlamda bir fikir edinebilirsiniz.


  • lynyrd skynyrd  (15.03.10 00:24:46) 
sanmıyorum. çünkü mesela zeus poseidon ba'al falan da tanrı değil mi? onlardan bahsederken mitolojik tanrılar diyoruz küçük harfle yazıyoruz.

önemli not: tamamen fikir yürütüyorum.

edit: ah be saniyelerle yetişemedim.
  • resistance is futile  (15.03.10 00:25:21 ~ 00:26:05) 
"yaratıcı" anlamında kullandığınız zaman özel isim olmaz. ama inandığınız dinde tanrınızın özel bir adı yok da adı tanrı ise o zaman özel olur.

en basit örneğiyle "araba" özel değildir ama "volkswagen" özeldir. ama "araba" marka araba üretilirse o da özel isim olur ama yine kullanım yerine göre tabii..
  • t joe  (15.03.10 00:34:57) 
degildir. Allah özel isimdir, tanri degildir.


  • anneke  (15.03.10 00:35:45) 
ya da soyle cumlede nasıl kullanacagınıza gore degisir.

"cocuk 'Tanrım' dedi, 'beni bastan yarat'"

"bir tanrıya inanmıyordum"
  • anneke  (15.03.10 00:36:51) 
tanrı kelimesi tekil olarak kullanılıyorsa:
ör:
"Eğer başaramazsak, Tanrı yardımcımız olsun!"

..gibi büyük harfle yazılır. Ammavelakin :

"Bu skorla nasıl yenildik yahu, tanrılar çıldırmış olmalı"

gibisinden cümlelerde küçük harfle yazılır.

Yani semavi dinlerdeki (Allah, God, Yehova) tanrı olgusu kasdedilirken büyük, diğer çok tanrılı dinler ve mitoloji için dile getirilirken küçük harfle yazılıyor.

3. şahıslara atfen kurulan cümlelerde de tanrı kelimesi küçük yazılır.

ör:
"O olaydan sonra Hipotalamus tanrılığını ilan etti." gibi.
  • trawmatolog  (15.03.10 00:36:58) 
tdk'nın da yazdığı gibi iki anlamı vardır. Kelimeler senin kullanışına göre özel veya tür isim olabilir.

örnek: "Senin Allah'ın yok mu?" - müslüman değil misin?
"Senin allahın yok mu?" - yaratıcı inancın yok mu?
  • Njein  (15.03.10 00:45:26) 
kontekse göre değişir. belli bir "tanrı"dan bahsedildiği belliyse büyük yazılır.
"Muhammed Tanrı'ya döndü ve dedi ki.."

  • dark horse  (15.03.10 01:00:06) 
tanrı inancına göre değişmeye meyillidir bence.
çünkü özel isim dediğin aynı tip varlıkların birbirinden ayrılması için kullanılan isimlerdir. eğer tanrı tektir inancı varsa demekki ayırman gereken bir hemcinsi yoktur ve küçük harfle yazılır.
tanrıdan kastın zeus meus değilde allah olsa gerek. allah da küçük harfle yazılmalıdır bence. ama sınavda falan sen gene de büyük yaz =o)
  • diyojenimsi  (15.03.10 01:19:42) 
değildir, birçok tanrı oluşturmuşlardır insanlar kafalarında. portakal tanrısı aşk tanrısı..


  • dieselsingle2  (15.03.10 01:23:23) 
Eğer bir çeviri yapılıyorsa ve God yerine geçecekse büyük yazılır ve özel isim olur. Onun dışında tanrı kelimesini araba kelimesi gibi düşünebilirsiniz. Bir çok model araba vardır, her model özel isimdir ama araba kelimesi cins isimdir.


  • endless dream  (15.03.10 09:34:14) 
düz adam olarak düşününce de tekil sonucuna varıyorum ben. özel isimler her dilde aynı olmalı diye biliyorum benim adım james ise farsça da da james gibi...


  • jameskeenan  (15.03.10 10:05:27) 
değil sanırım kiliselerde bile allah yazıyolar. ama bence kullanılabilmeli yani büyük harfle yazdığımızda okuyan anlamalı ki "o" tanrı


  • yuto  (15.03.10 15:55:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.