[]

haksız fiyat artışı denetimlerinin dayanağı

ticaret bakanlığı'nın haksız fiyat artışı denetimlerinin dayanağı nedir?
serbest piyasada isteyen istediği fiyatı ürününe değer olarak biçemez mi? örneğin ürün piyasada 5 liradır der ki ben ürünümü 10 liraya satmak istiyorum artık. almak isteyen tüketici alır almak istemeyen almaz.
hangi kanunun hangi maddesine göre bakanlık piyasa fiyatlarına müdahalede bulunabiliyor?


 
Fakat şöyle bir şey var, satıcı satıcıya baka baka kararır, ürünü 10 lira yaptın mı diğer satıcılar bak bu 10 yaptı diyip fiyatı artırır. zincirleme reaksiyon. Sen satıcıları iyi niyetli zannediyorsun ama gerekirse donumuzu alırlar.

Recep bey'in buyruğundan başka bir şeye ihtiyaç olmadıgını dusunmekle beraber, Türk lirasının değerinin korunması kanunu'na bir şekilde dokundurabilirler ucunu.

edit: zaten bu konuda çıkmış C.B kararnameleri var.
  • binder dandet  (24.10.18 12:00:20 ~ 12:08:14) 
ben bunu şöyle yorumlamıştım, yanılıyor da olabilirim. isteyen istediği fiyata satabiliyor bunda bir sakınca yok. misala piyasa ortalaması 50 lira olan bir ürünü 300 liraya satabilirsin. fakat sonrasında 300'den 950'ye çıkarttıysan (girdi maliyetlerinde bu derece bir artış olmaksızın) o zaman kanun dur birader diyor.

zaten haksız fiyat "artışı" konu. haksız fiyat değil.

e tabi nihayetinde yine aynı noktaya gelebiliyoruz. istediğim fiyata satarım kardeşim diyebilir gibi. ama düzenli tüketiciler ben bunu 300'e alırken 950'ye çıktı son dönemde derse o zaman sıkıntı olabilir.
  • givemesomesubstance  (24.10.18 14:08:36) 
Hocam burada arkadaşlar anlatmaya calismis
Ama anlatilacak bir tarafi yok

Serbest piyasada istedigin fiyata verirsin
Gelir vergini ode kimse hic bir sey diyemezler

Ceza yiyenler de aman hukumetle aram bozulmasın diye ses cikarmiyorlar
  • kingcyrax  (24.10.18 16:15:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.