[]

Yere Çöp Atan İnsanlara Karşı Tutumunuz Ne?

Hayırlı sayılar arkadaşlar.
Sokakta, otobüste, metroda, otobanda, sahilde, çimenlikte ve diğer her yerde Yere Çöpünü, mendilini, sigara paketini vs. Atan insanları uyarıyor musunuz?

Tamam kendisine çevreciler diyen insanlar çıkıp, sokakları, sahilleri temizliyorlar ama asıl mesele çöplerin atılmamasını sağlamak olmak zorunda değil mi? Adam hep çöp atıyor sen kendine çevreci, doğayı seven deyip temizliyorsun. Ama bunun bir sonu yok ki :-/

 
Normalde uyarmak lazım ama Norveç'te yaşamıyoruz, Mecidiyeköy'de birini bu nedenle uyarsak adam bacağımıza bıçak mı sokar yüzümüze kezzap mı atar bilemiyoruz, ben kendi adıma bu riske girmem.


  • angelus  (23.10.18 14:39:32) 
köprü trafiğinde arabadan çöp atanların çöpünü geri vermişliğim var.
ama kolay kolay kimseye bulaşmam. canımı yolda bulmadım.

  • teritori  (23.10.18 14:42:43) 
içimizden ''ayı'' diyip geçiyoruz.

angelus+1 bıçak ve kezzap konusunda
  • binder dandet  (23.10.18 14:43:01) 
angelus +1


  • pati  (23.10.18 14:44:52) 
Kavga cikmasin diye uyarmiyorum.

Simdi bir dusun, uyardigin adamim "haklisin kardes buyuk hata ettim bunda sonra boyle yapmayacagima soz veriyorum ve beni uyardigin icin sana minnettarim" deme ihtimali yok gibi bir sey. Buyuk ihtimal tersler, sana ne lan isine bak der. Ben de sinirlerinirim.
  • stavro  (23.10.18 14:47:33) 
arabadan atılınca korna - selektörle taciz ediyorum. ben yayaysam angelus+1.


  • zgrydn  (23.10.18 14:50:00) 
Önümden biri yürüyorsa ve yere bir şey attıysa, ileride yetişip, bir şey düşürdünüz sanırım, diyorum attığı noktayı göstererek. Bazısı anlamıyor, yok yok çöptü o diyor tabii. Orada küçük bir gülümsemeyle devam ediyorum, manyak çıkabilir düşüncesiyle. Anlayan da çıkıyor. Tek yapabildiğim bu.


  • windowsguvenlikduvari  (23.10.18 15:17:07) 
Öncelikle anlaman gereken bir şey var. Kullandığın dizel araç, yediğin mangalda et, yediğin içtiğin et süt yumurta vs yere çöp atmaktan daha zararlı çevreye.

Yere çöp atmak ya da atmamak tüm bu çevreye verilen zararın yanında devede kulağın kılı kadar ufak bir şey, hatta daha küçük.

Çevreye olan bakışını değiştirmelisin.
  • bos gezenin bos ustasi  (23.10.18 15:35:53) 
uyarmıyorum herkes boğazına kadar dolu. ne var lan diyip sıkıntı yaşama durumumuz var.

anadolunun büyük bir ilçesinde yaşamaktayım. bir gün koşu yolunda denk geldiğim çöpleri toplayıp facebookta ülkemizi sevmek çevreyi korumakla başlar tarzında bir fotoğraf paylaştım. ilçe ahalisinden bir kaç kişi işimiz gücümüz yok yerleri temizlemekle mi uğraşıcaz diye yorum yapınca vazgeçtim uyarmaktan kendimce topluyorum.
  • mikahakkinen  (23.10.18 15:48:46) 
Aynen windowsguvenlikduvari'nin yaptığını yapıyorum.

Her tür "büyük" kötülük ufak ufak başlıyor. Yere çöp atmaması gerektiğini anlayaman insanlar çok daha büyük zararlar verme hakkını kendilerinde görüyorlar zamanla.

Bir keresinde İETT otobüsü durakta durunca kapı açıkken elindeki mendili yere fırlattı bir adam, otobüs duruyordu, kapı açıktı, inip mendili yerden aldım. "Atmasaydınız keşke, çöpe atsaydınız." dedim. Kem küm etti. Mendili cebime koydum, inince attım.

Bu da böyle bir anımdır.
  • monogram  (23.10.18 16:09:02) 
önce eğitim. bazen kafalara vura vura yapmak lazım ama olmuyor işte.

geçen gün yolda giderken gencin biri bildiğin balgamını yola attı. o sırada da aynı sırada yürüyen bir adam genci aldı tuttuğu gibi yan taraftaki ağaç-çalı karşımı parkın içine attı. 1-2 tane de sağlam tokat patlattı.

helal olsun dedim yoluma devam ettim.
  • ozdek  (23.10.18 16:15:27) 
@angelus bu riske girmem diyorsa bence kimse uyarmamalı zaten, zira ben de direkt diyaloğa girmem. fakat çöp atan, tüküren müsvettelere gözgöze gelince tiksinerek bakıyorum ve iğrenç diyorum sadece. @windowsguvenlikduvari nın yaptığını denicem bir de, biz de kimsenin iğrenç tükürüğünü çöplerini görmek zorunda değiliz sonuçta.


  • mslny  (23.10.18 16:29:30) 
@bos gezenin bos ustası hocam eyvellah da konumuzla alakası yok. Ayrıca yediğimiz et, yumurta içtiğimiz sütün doğaya zararını tartışmak anlamsız. Endüstriyel dünyaya karşı olmak ayrı insanlara bulunduğu bölgeye çöp atmaması gerektiğini söylemek ayrı. Insanlara en basit olan şeyi yaptıramıyoruz siz endüstriyel tarımın, hayvancılığın zararlarını anlamalarını bekliyorsunuz.


  • maskeli balonun maskesizi  (23.10.18 17:20:33) 
Yere çöp attın diyelim. Ufak bir kağıt veya plastik parçası olsun farketmez ne değişecek? Senin göz estetiğin dışında oluşan bir zarar yok. Çünkü Türkiye'de geridönüşüm yok. Atılan çöpün %1'i bile geridönüşüme sokulmuyor Türkiye'de. Çöp ithal ediyoruz bu nedenle, haberin yoktu muhtemelen.

Ne zaman insanlar çöplerini kağıt, plastik, cam, metal diye ayırmaya başlar kalanını da evsel atık(komposto) olarak atarlar, o ayrılan kısmı da doğru biçimde geridönüşüme sokarlar o zaman bu söylediğin yere çöp atma mevzusu gerçekçi bir önem kazanır.

Çevre bilincimiz Türkiye'de yere çöp atıp atmamaktan ibaret. Birisi yere kağıt mendil atıyorsa öldürülüp yakılmalı ama çöpü kutusuna atıyorsa kutsanmalı böyle bir şey yok güzel kardeşim.

Kışın yaktığın doğalgaz, kömür, fuel oil, kullandığın araba, çöpe attığın her malzeme Türkiye'de çevreye zarar veriyor. Türkiye'de emisyon kanunları yok, ÇED raporları geçiştirmelik, oturduğumuz apartmanlar ekseriyetle eski korulukların ve orman arazilerinin üstüne kurulu. İçtiğimiz su bile dizel yakıt kullanarak elde ediliyor. Çünkü çeşme suyumuz bombok. Bırak o salaklar yere çöp atmış atmamış ben buna bakmam. Çöpünden nükleer atık çıkan ülkeyiz anasını satim. Ankara'daki asbest skandalını falan hiçbiriniz hatırlamaz ama yere çöp atmak... Abi bilinçlenin ve insanları bilinçlendirin önce. Çöpe gelir sıra sonrasında, zaten çevre bilinci olan biri çöpünü nereye atacak öğrenir.

Bu hassasiyet en çevreci ülkelerde bile bizdeki gibi siyasi bir pozisyon gibi algılanmıyor. Yere çöp atan çomardır, taocudur, reisçidir. Atmayan moderndir, sekülerdir falana gidiyor saçma.
  • bos gezenin bos ustasi  (23.10.18 17:40:38) 
dik dik bakıyorum genelde. yanlarına gidip çöp kutusunun yernini göstermişliğim de var. ayrıca izmaritleri yere atıp diğer ambalaj atıklarını vs.'yi çöpe atanların kendini "yere çöp atmıyor" sanmasına sinir oluyorum.


  • boyalı kuş  (23.10.18 17:42:56) 
O kadar çevreci isen elektrikli, hibrit arabaya bin mesela. Arkadaşlarına bununla hava atarsın.

Yine o kadar çevreciysen vejetaryen ol, vegan ol.

Evinin tepesine güneş enerjisi paneli kur, kendi elektriğini falan üret. İthal meyve sebze et yeme, yerel tüket ki karbon ayakizin ufalsın. Yapabilir misin? Yapamazsın muhtemelen. Hayır yapabilecek olsan da yapmazsın çünkü gerçekten çevreci değilsin. Çevreciliğe ayıracak gerçek bir paran ve yaşam şeklin olduğunu zannetmiyorum. Bunun için de suçlu falan değilsin yanlış anlama. Ama çevreci de değilsin. Bu konuda anlaşalım.
  • bos gezenin bos ustasi  (23.10.18 17:45:02) 
@bos gezenin şimdi olayı kişiselleştirmedeki amacınız nedir? Ben şu çomar bu laik vs. Diye bir çıkarımda mı bulunmuşum?
Ya da ben çok iyi çevreciyim mi demişim? Aksine çevrecilikle olmuyor atan yine atık atıyor başka bir şey yapmalı demişim.
Bu arada illa kişisel bir şey söyleyeceksem motorlu taşıt kullanmıyorum bisiklete biniyorum.
Endüstriyel et tüketmiyorum.
Tarımımı kendime yetecek kadar kendim üretiyorum.
Yani ben anlamıyorum insanların bilmediği bir şey hakkında bu kadar ağır ithamlarda bulunması, kişiye saygısızlık yapmasını. Evet evimin tepesine güneş enerjisi sistemi kuracak, kendi elektriğimi üretecek maddi koşulları gelirim karşılamaz da zaten bu kişilerin yapacakları bireysel çalışmalarla da olmaz.
Benim de dediğim nokta en basit noktada bile devlet gerekeni yapmıyor buna yönelik bir şeyler yapılmalı yoksa milletin arkasından çöp toplamakla olmaz.
  • maskeli balonun maskesizi  (23.10.18 18:19:10) 
Bir laf var ben dürtmeyeceğim eşşeğe ot vermem diye. Devlet de aynı şekilde, kendine giren çıkan yoksa neden yaptırım uygulayın efor sarfetsin. Bir defa devlet günümüzde insanları çevre konusunda gerçekten bilinçlendirirse zaten hükümet değişir bir sonraki seçimde.
Velhasıl yere çöp atmak Türkiye'de gerçekten çevreye ölümcül zararları olan bir eylem değil çünkü Türkiye halihazırda bir çöp kutusundan ibaret.

Bunun önüne şimdi geçmeye başlasak emin ol bi 30 sene sonra ancak meyvesini toplarız. (bkz: Türkiye'de çevre bilinci)
  • bos gezenin bos ustasi  (23.10.18 18:56:29) 
Direkt onları yetiştiremeyen ailelerine küfrediyorum. Bazen gözgöze gelebilecek bir durumdaysam bir çöpe bir de atanın suratına bakıp utanmasını bekliyorum belki işe yarar diye. Gidip uyarsan bela tipler çoğu...


  • tociess  (24.10.18 00:09:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.