[]

İşaret Dili Eğitimi

Merhabalar,

Şirketimizde işitme engelli birinin çalışma ihtimali var, işaret dili eğitimini nasıl alabiliriz, ya da iletişim için nasıl yöntemler kullanılabilir, daha önce böyle bir tecrübeniz oldu mu, önerileriniz neler?

Teşekkürler,

 
bir öğrencim işaret dili eğitimi veriyor, sertifikalı biri. ankara'daysanız onunla iletişime geçmenizi sağlayabilirim.


  • kullanıcı adı  (18.10.18 04:02:45) 
Halk eğitim merkezleri, belediyeler, sivil toplum kuruluşları, dernekler, sendikalar... işaret dili eğitimi veriyorlar. Yakınlarınızda olan bir tanesine gidebilirsiniz.
Onun dışında internet ortamındaki sözlüklerden, videolardan ve uygulamalardan yararlanabilirsiniz. Canlı ders veren oluşumlar da var.
Bu tid sözlüğü:
tidsozluk.net

Çok uluslu sözlük:
www.spreadthesign.com

Youtube videolarından mesela Mesut Yazıcı'nın videoları olabilir.

Canlı ders veren bi oluşum:
www.iienstitu.com


İşaret dili eğitimi şu anda biraz kafa karıştırıcı bi durumda çünkü uygulamada tek sözlük yok. Bir kelime İzmir, İstanbul ve Ankara'da farklı ifadelerle gösteriliyor hatta semtler arasında bile farklı kelime ifadeleri olabiliyor. Tid sözlüğü var ama eğitmenler tid sözlüğünü baz alarak öğretemiyorlar çünkü bulundukları bölgede farklı kelime ifadeleri var ve eğitmenlerin kendileri de Tid sözlüğünden öğrenmemişler.

İşitme engellilerin çoğu dudak okuyabiliyor. Kelimeleri söyleyerek işaret dilini kullanın. Mimiklerin ve beden hareketlerinin doğru anlaşılmanızda önemi çok büyük, buna özen gösterin.

Öncelikli olarak alfabeyi çalışın, bilemediğiniz kelimeleri alfabe yardımıyla anlatırsınız.

İşaret dili grameri konuşma dili gramerinden çok farklı. Gramere çalışın. Mesut Yazıcı videoları, tid sözlüğündeki örnekler vb. yardımcı oluyor.
İşaret dilinde soyut kavramlar çok kullanılmıyor. Mesela Bayram tatilinde ailemin yanına gittim cümlesini işaret dilinde kurarken "yanına" denmiyor "evine gittim" deniyor.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (18.10.18 08:59:55 ~ 09:13:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.