[]

Pilotların acil durumlarda baktıkları kitap

Pilotların uçuş sırasında çözemedikleri bir problem, aksiyon olduğunda acil durumda baktıkları bir kitap oluyormuş hani, uçak firmasının kullanma kılavuzu gibi. Bu kitap fiziksel kitap mı, yoksa elektronik mi? İrtifa kaybedip yere çakılıyorsun ya da ters dönmüşsün, 2000 sayfalık kitap karıştıyorsun, aklım almıyor valla.




 
fiziksel bir kılavuz o. yeni modellerde elektronik olarak da mevcut.


  • helenart  (16.10.18 13:25:33) 
2000 sayfa da degil. Fiziksel kitap evet. "Pilot flying" ucagi kumada ederken digeri yani "pilot monitoring" olan bakiyor o klavuza. Bir de indexten direkt olayla ilgili kisma bakiyor, sayfa sayfa karistirmiyor komple.
Bir de ucakta yangin ya da govdede veya kontrol yuzeylerinde genis capli hasar falan olmadigi surece oyle gokyuzunden birakilmis bir kaya parcasi gibi lap diye dusmez ucaklar. Motorlarin tamami durmasi senaryosunda bile epey vaktin vardir cruise flgiht irtifasinda. Aklina gelebilecek her sistem icin bir ya da daha fazla redundant sistem vardir gunumuz ucaklarinda. Bir sey ariza verdi diye yere cakilmazsin.

  • stavro  (16.10.18 13:35:06 ~ 13:36:27) 
FCOM (flight crew operational manual) ve quick referance handbook baktiklari bazen flight manuele banarlar yerde ara sirada MEL(Minimum equipmant list) e bakarlar fiziksel bir kitap bazi modellerde dijital olarak pdf seklinde dijital olani bozuldumu hardcopy olarak yuklerler ucaga kitaplari

Edit: oyle saatlerce okumuyorlar başliklar hainde hemen aksiyon alacak sekilde bariz komutlari veriyor
  • basond  (16.10.18 13:37:42 ~ 13:43:09) 
@stavro hocam burda pilot adam 2500 kusur sayfa diyor seyler.eksisozluk.com


  • freedonia  (16.10.18 13:50:37 ~ 13:50:45) 
Sully (2016) isimli filmde, pilotların bakmak durumunda kaldığı bir sahne var. Acil bir durumda bildiğin fiziksel kitabı açıp hızlıca tarıyorlar. Filmi de öneririm.


  • Kıllanıcı adı:  (16.10.18 13:55:02) 
Dogrudur hocam, benim gorduklerim o kadar degildi. Ama dedigim gibi, yuzlerce sayfa karistirma durumu yok, aksam olur zaten oyle.
Buradaki havaci arkadaslar bilgi verir muhtemeln.

  • stavro  (16.10.18 13:56:34 ~ 13:57:00) 
Qrh (quick reference handbook) diye bir kitap senin sorduğun. 600 700 sayfa falandır. Bölümlere ayrılmıştır ve uçaktaki her arızada izlenmesi gereken adımları belirtir. Bu arızaların çoğu öyle saniyeler içinde reaksiyon vermeni gerektirmez. zaten düzgün bir pilot acil bir durumda hangi bölüme bakacağını kabaca bilir. Örneğin b737'nin qrh'inde 7. bölüm motor ve apu bölümüdür, o konuda bir arıza olursa ben alır elimle koymuş gibi bulurum ilgili sayfasını.

Dediğin gibi yangınlı öte berili çok seri müdahale gerektieren durumların da "memory item"ları olur. Yani ordaki checklistin acilen tamamlanması gereken maddelerini pilotların ezbere bilmesi gerekir, bunun sınavları falan da sürekli yapılır. Memory item'ları ezbere bilmeyen adam 6 ayda bir girdiği simülatörlerden geçemez.

uçak ters dönerse aklı başında hiç kimse tutup kitap karıştırmaz. öncelik uçağı düzgün şekilde uçurmaktır, arızayı çözmeye uçağı kontrol altına aldıktan sonra başlarsın.
  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (16.10.18 14:21:57 ~ 14:38:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.