[]

Türkiye'deki Yaya Geçidi Sorunu Nasıl Çözülür?

Sizce nasıl çözülür? Ne yapmak lazım?

Mesela birisi sözlükte durduğu takdirde yayanın yan şeritteki aracın durmaması nedeniyle tehlikeye girdiğini söyleyerek durmamanın bu durumda daha güvenli olduğunu söylüyor ki mantıklı.

Hal böyleyken bu durumda ne yapılabilir sizce?

 
2-3 gün önce haber vardı artik yaya gecidinden geçenlere ceza var diye ama hiç inandirici gelmedi. Ciddi ciddi uygulamaya soksalar bu ceza işini(ki ufak olasilik), 5 yıla baya düzelme sağlanır bence


  • nundu  (15.10.18 10:13:42) 
  • hasmetizm 2046  (15.10.18 10:14:38) 
kasisle olacak is degil malesef, mevcutta kasis olanlar var.

bu ulkere en buyuk itici guc para. durmayanlara para cezasi versen herkes durmaya baslar :)

taksi soforleri ceza yazilmaya baslamasindan sonra musterilere "kemerinizi takin lutfen" demeye basladi. o guruh bile yapabiliyora herkes yapar.
  • fakyoras  (15.10.18 10:17:00) 
İsveç'teyken İsveçli arkadaşım "Burayı nasıl buldun, beğendin mi?" diye sordu. Ben de cevaben özellikle araç sürücülerinin yayalara her zaman yol vermesinden çok etkilendiğimi söylemiştim.

Çok şaşırmıştı ve bana dediği şey şuydu: "Ama zaten yol vermezlerse cezası var? O yüzden yol vermek zorunda kalıyorlar."

İşin özü sıkı denetim ve ceza ne yazık ki.
  • monogram  (15.10.18 10:24:48) 
Her yaya geçidinin başına bir trafik polisi koyulacak, yaya geçerken durmayan sürücülere ceza kesilecek. Ara ara bu şekilde denetimler olursa belki sürücüler durur. Fakat bu uygulamadan haberdar olamayan sürücüler nedeniyle, birkaç yayanın canına mal olabilir.

Sözlükte bahsedilen doğru, bizzat yaşadım, çapraz durup yan şeridin önünü kesmeseydim değneğiyle karşıya geçen yaşlıya yanımdaki araba bindirecekti.
  • Tutkun  (15.10.18 10:26:55) 
olay ceza degil, egitim. avrupa'da evet cezalar var ama her yerde kamera yok. gecenin 3'unde sehrin en ucra kosesindeki bir sokakta bile insanlar ayni hassasiyeti gosteriyor cunku yayaya ve insana saygi var. ama ayrica yayalar da yaya gecidi olmayan yerden yada kendilerine kirmizi yandiginda karsiya gecmeye de calismiyorlar. hersey karsilikli. turkiye de once yayalar kendi can hayatlarini dusunup yaya gecidinden ve sadece kendilerine yesil yandiginda gecmeye baslasin. daha sonra arabalarin yaya gecitlerine saygi gostermesini beklesin.


  • crucio  (15.10.18 10:34:30) 
@crucio +1000
bu durumun tek müsebbibi şoförler değil, yayaların da atlamamayı öğrenmesi gerek. yaya geçidi kullanan, 30 metre ilerideki yaya geçidine yürümeye zahmet eden kaç kişi var ki?

cezaysa yayaya da kesilsin ama okullarda seferberlik halinde bu eğitim de verilsin; üzerine durulsun.
  • Bruce  (15.10.18 10:38:20) 
Cok derin bir mevzu. Sadece bu sorunu cozmek ya da cozmemek mumkun degil. Bu bir paketin parcasi. Yani bir ulkede hukukun h'si yok mesela, egitim berbat, diyelim ki kamusal sureclerin denetimi yok.. Bunlar oylece dursun, ama yaya gecidini duzeltelim - mumkun degil.

Once suruculere ceza kestirebilecek kadar populist olmayan bir icisleri bakani lazim. Oradan baslanabilir..
  • ebabil curnatasi  (15.10.18 10:40:07) 
  • chavezding  (15.10.18 10:50:50) 
malesef bizde durum eğitimle falan da çözülecek gibi değil. eşek yine aynı eşek olduğu için istediğin kadar eğit, para cezası kes yine olmayacak. kültürümüzde yok, büyüme şeklimizde yok, ailede yok, yok oğlu yok yani. komple toplumu silip baştan kodlamak gerekiyor. ve bunu sadece trafik için değil tüm sosyal hayat için yapmak gerekiyor. mümkün mü? değil. o yüzden 20 yıl da uğraşılsa bu ülkede malesef bazı şeyler düzelmeyecek.

2 hafta amerikada kalıp 2 gün önce döndüm. şuan istanbulda araba kullanmak istemiyorum. her yurtdışından dönüşümde nefret ediyorum ülkemin insanlarından. 40 dakikalık yolculukta kaç defa önüme geçmek için canımı, malımı hiçe saydılar, sinyal bile vermeden sağdan soldan sıkıştırdılar belli değil.
  • a340  (15.10.18 11:00:40) 
Türkiye tam bir fırsatlar ülkesi. Yaya geçidindesin, sana kırmızı yanıyor, aracın geldiğini görüyorsun ve yine de kendini yaya geçidine atıp karşıya geçiyorsun. Araç sahibisin, ışık yok fakat yaya geçidi var, yayaları umursamadan basıp geçiyorsun. Geçme fırsatın varsa, ışık varsa da yoksa da geçersin, burada böyle.


Benim asıl anlam veremediğim, bu şoförler aynı zamanda birer yaya da. Yani, her yere arabayla gidemeyeceklerine göre, yürüyorlar da. Yayayken şoförlerin yaptığı bu kural hatalarına söverken, araçtayken sövdükleri şoförlere dönüşüp bu defa yayalara sövüyorlar. Aklım almıyor.

Edit: demek istediğim, bu saçma durum öyle bir kanıksanmış ki, eğitimle falan değişmesi mümkün değil. Yağmurlu, fırtınalı havada bile insanlara yol vermiyorlar. LAN SICACIK ARABADASIN? Bırak da geçsin insanlar işte.
  • rahip janick  (15.10.18 11:12:06 ~ 11:13:22) 
Eğitim kısa zaman için hikaye, en az 3 nesil geçmesi gerekir ki o arada eğitemediğiniz öküzler de üremeye devam eder.

Çare kesinlikle her yaya geçidine kamera ve para cezası.

Avrupa'da kedi gibi olan gurbetçinin TR sınırlarına girdiği an trafik canavarı kesilmesinin tek açıklaması bu. Bizde ceza az ve de yakalanma riski az.
  • John Bloor  (15.10.18 11:14:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.