[]

Yurtdışında cafe açmak

Öyle ABD Avrupa filan değil.
3. Sınıf uzak doğu, asya veya Afrika ülkelerinde çok da merkezi olmayan
Sadece günü kurtarmaya yetecek kadar olsa kâfi

Hiç mi şansımız yok. Sıfır cafe işletme bilgisi ile ??
En fazla ne kadar para batırabiliriz ki ? 10-15 bin dolar ?

Nelere dikkat etmeliyiz

Not: çalışma izni vs hepsi var sayıyoruz

 
hocam her şeyi geçtim, bu tarz yerlerin MERKEZİ OLMAYAN yerlerinde hayatta kalabilir miyim diye sorman daha anlamlı olur.


  • makarnavodka  (14.10.18 23:21:26) 
Abim filipinlerin belki 10k nüfuslu bir köyünde bir mangaldan oluşan önünde de 3 tane plastik tabüre olan bi türk "restoran"ı var demişti. Kebapları çok güzelmiş hep de iş yapıyormuş, olur olur yani. Nerede açtığınla alakalı. Japonya'da iş yapmayabilir ama güneydoğu asya'da adalarda özellikle filipinlerde bişeyler yapabilirsiniz bence. Özentilik var onlarda, Türkler gibi.

Aynı şekilde Addis Ababa'da çalışan bir tanıdığım da söylemişti, oradaki yemeklere damak tatları uymadığı için hep oradaki Türk restoranı ya da benzer mutfak restoranlarına gidiyolarmış (Ermeni vs...). Hep dolu oluyor diyor, bir de oradaki halkın %99'u fakir, gerçi orası biraz özel bir durum restorana gidenler hep yabancılar zenginler. Yani sadece Türkler değil fakat orada çalışmak zorunda olan tüm yabancılar.
  • mirafiori  (14.10.18 23:34:06) 
japonyada yakuza var resmi gereklilikler dışında onların rüşvetini vermeden mümkünatı yok. orada olan bi kaç arkadaşımdan duyduğum kadarıyla her köşeyi de parsellemiş bölüşmüşler.

ethiyopya da pazara çıkıyorsun, pazar dediğin de 3 5 tezgah bişey, bulabileceklerin 3 5 kilo soğan, domates, biber, kahve, kasaba gidiyorsun kasap öyle pek kasap değil, volkanik arazide hayvanlar beslenemiyor düdüklü tencerede 12 saat pişirsen bile eti kayış gibi oluyor.

onun dışında türk malları(gıda) çok lüks ve kaliteli sayılıyor fiyatlarıda fahiş olarak yüksek. ben oradayken addisababa da öyle pek bi süper market falan yoktu belki şimdi vardır kimbilir

e yani orada tedarik zincirini kurabilirsen ki çok zor, uçakla getirmen lazım. yemek yaparsın. yoksa ne yapıcan? zaten fakir ülke, tamam orada çalışan çok türk ve diğer milletlerden insan var ama zor yani

adamların tek yiyeceği injera denilen zehir gibi ekşi bir hamur üzerine konan çeşitli soslar.

injera teff adlı bir bitkiden yapılan bir ekmek. buğday yetişmiyor volkanik arazide anca bu yetişiyor, bir de kahve.

orada beyaz ekmeğe bizim buradaki bildiğin en lüks pastaneden söylediğin güzel bir pasta veya cheescake veya tiramisu gibi bakıyolar.

öyle beyaz ekmekle yemek falan yeme olayları zaten yok. beyaz ekmeği tatlı ve süper lüks bişey gördükleri için.

bunun dışında bir arkadaşım thailandda restoran işletiyordu ortak bir thailandlı arkadaşıyla beraber.

yaptılar ettiler işi tutturdular, sonra eleman bunu sepetledi. mahkeme oldu, polisler girdi devreye öyle oldu böyle oldu bizim arkadaşı 5 parasız sepetlediler ve dolar bazında çok ciddi yatırım yapmıştı 50 60k civarı, üçüncü dünya ülkesi olduğu için, rüşvet ve mafyatik her türlü oluşum mevcut, seni de yabancı olarak görüp gayet rahat bir şekilde söğüşleyebiliyolar adli mercilerde.

hatta bizimki üsteleyince hapse atmışlardı 1 ay kadar , orada 3 ayda hapiste kalan genelde ölüyor.

ethiyopya da bunların cafe kültürlerü var, kafe dediğim de bildiğin meyhane, birayı çok seviyolar, genelde de böyle mekanları kadınlar işletiyor.

etiyopya acayip bi yer ya, babasız çocuk doğurmak çok normal bişey, barda takıldığın hatunla gece eve gidiyorsun, ertesi gün abisi önünü falan kesiyor, parasını vermeden kardeşimle beraber olamazsın diye :)

en baba otelinde bile hamam böcekleri cirit atıyor, buradaki hamam böceklerini mumla ararsın, onlar için gayet normal, bazen geceleri vahşi hayvanlar iniyormuş şehre, çakal mı dediler sırtlanmı dedilerdi hatırlamıyorum. yine toplum içinde yemek yerken burun karıştırmak çok normal bunu cahil insan değil okumuşlar da ok yapıyor. o kadar toz toprak bi memleket ki, peçete alışkanlıkları da yok, öyle yemek yersin güzel bi yerde adam daldırır parmağını kurcalar da kurcalar :D
  • killerbee  (15.10.18 00:00:02 ~ 00:10:33) 
tayland’da çok var türk, demek ki mümkün.
ancak güneydoğu asya’da paperwork çok olur ve güneydoğu asya’da paperwork demek rüşvet demek.
resmi rakamlari iki ile carpmak akillica olur.
  • cedex  (15.10.18 07:20:49) 
kaba olmak istemem, ama bos muhabbet yapiyorsun.
ya once kafe acmak nasil bir sey Turkiye'de ogren. Ya da bir ulkeye git, orayi tani, potansiyeli gor, baglantilarini kur.
Konuda biraz ilerle, ondan sonra sor, surada su olur mu, ne olur vs.
  • ebabil curnatasi  (15.10.18 09:17:02) 
dün yazmıştım bak buna denk geldim. etiyopya ile ilgili az çok özetler durumu

img-9gag-fun.9cache.com
  • killerbee  (16.10.18 01:42:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.