[]

Köpeğinizden korkan arkadaş

Selam duyurunun hayvanseverleri ve uzaktan severleri;
Başıma şöyle bişi geldi canımı sıkan. Yarı dertleşmek, yarı fikir almak istedim.

Bir arkadaşım geçen ay evime 1 haftalığına misafir geldi. Evimde köpeğim olduğunu biliyor. Daha önce de evime gelmişti ama hiç yatılı kalmadığı için bi şekilde o gelince odaya kapatıyordum mecburen köpeğimi. Tabii böyle uzun yatılı kalınca 1 hafta odaya kapatamazdık, yanımızda olacağı belliydi. Bu arada 2 yaşında ufak tipli bi goldendan bahsediyoruz. Gıkı çıkmaz, havlamaz. Yanımızda sessizce durmaktan başka bişey yapmaz.

Arkadaşı alıştırmaya çalıştık falan ama olmadı. Köpek küçücük bi hareket yapsa ona bağırmaya başladı. 1 değil 2 değil. Sürekli köpeğime bağırması, yemek yerken masadan kalkıp kaçması aşırı sinirlerimi bozdu ama bişey demedim. Bir şekilde köpeğimi yanımızdan uzaklaştırmaya çalıştım her seferinde. Bununla da bitmedi. Dışarda bir restoranda otururken yanımıza gelen köpeklere de aynı şekilde bağırarak, sahiplerine köpeği bağlamalarını söyleyerek, masadan sürekli sıçrayarak hem kendini hem bizi inanılmaz rahatsız etti ve ben 10 yıllık arkadaşımdan soğudum.
Öyle böyle tatili bitti ama bir daha birbirimizi ne aradık ne sorduk.

1. Köpek sahiplerine sorum, böyle durumlarda nasıl hareket ediyorsunuz?
2. Köpekten korkanlara sorum, siz de mi bu kadar rahatsız olurdunuz? Bile bile köpekli evde kalır mıydınız?

 
öncelikle, köpekleri severim ama köpeklerle pek iyi geçindiğimi söyleyemem, bunu belirtmek isterim.

arkadaşınız gelirken sadece size geldiğini sanmış ama yanılmış. orası o köpeğin de evi. ev sahibinden hoşlanmıyorsan eve gitmeyeceksin bu kadar basit. iyi sabretmişsiniz diyebilirim, bin yıllık arkadaşım olsa siktiri basardım.

ikincisi, dışarılarda bir yerlerde otururken köpek sahiplerinden köpeklerini bağlamalarını söylemesine itiraz edemem. sokak köpeği olsa ve bağırıp çağırsa bir nebze rahatsız olabilirdim ama oturmak için gittiğiniz bir mekanda bir arada olmak istemediğiniz bir hayvanla sürekli göz göze gelmek durumda değilsiniz.

ankara'da da var bu ilginç tiplerden bolca. adam/kadın bara köpek getiriyor. her şeyden önce o ortam, o ses köpek için uygun değil. ama işte hava yapacak ya, neyse ağzımı bozmayacağım.

köpeğini kimse bi zahmet bara cafeye götürmesin. ama köpek bir evde yaşıyorsa o ev köpeğe de aittir, beğenmeyen de defolup gidip otelde tatil yapsın.
  • jason bourne seksapeli  (13.10.18 19:34:25 ~ 19:35:26) 
Ya bilemedim o da kendince "bir köpek kadar değerim yokmuş demek" vs diyip içerlemiş olabilir, böyle bir hayvan sevgisini hiç bilmediği için.. ama benim çocuğum gibi, hiç kıyamıyorum içim titriyor resmen..

acayip canım sıkıldı, bir şey demedim ama yüzüm düştü. Ben mi ayıp ettim dedim ama resmen tahammül edebileceğim gibi değildi. Hayır gerçekten ne havlıyor ne ısırıyor, ne de ürkebileceği türden büyük vahşi bir tip değil..

Siz nasıl yapıyorsunuz? Bunu yaşamamak için direkt "köpek sevmeyen eve gelmesin" mi diyorsunuz en baştan?
  • lambada  (13.10.18 19:54:49) 
Kopekten korkmam, yillar once kopek korkumu yendim ama eskiden kopek korkusu olan biri oldugum icin ne demek oldugunu bilirim.

Arkadasin hakli, bu bir. Disarida yanina kopek yaklastiginda masadan kalkip sicriyor diyorsun, dusundun mu hic kendini adamin yerine koyup bu adam restoranda ymeek yerken masadan zipladigina gore bu ciddi bir sey diye?
Arkadasin etraftaki insanlara kopegini baglamasini istemek konusunda da SONUNA kadar hakli. Cunku adam korkuyor? Korka korka yemek yiyemezsin mesela.
Ortada bir aslan varken restoranda sakin sakin oturabilir misin? O adam icin inan bana ayni sey bu. Kopek korkusu ciddi bir sey, , lutfen hafife almayin. Ciddi bir PTSD vakasi gibi.

Arkadasin evde kopek oldugunu bile bile gelip sende kaliyorsa bunda senin bir sucun yok, kendi kabahati. Benim icin kopegi uzak tutsun ne var ki diye dusunmus olabilir, aranizdaki samimiyet bunu makul kilacak seviyede mi bilemem.
Ama verdigi tepkileri lutfen kinamayin, o korkuyu hicbir sekilde anlamaniz kavramaniz mumkun degil yasamadan. Koskoca adam milletin icinde masadan zipliyor iste dusunun, soytarilik yapmayi sevdiiginden yapmiyordur.

Kopekten korkan biri olsam ve doisaridayken yanimda biri uyardigim halde israrla kopegini basibos biraksa o adama olumune girisirim (ki kavgaci degilimdir) oyle soyleyeyim. Bu konuda insanlar duyarli olmak zorunda.
  • stavro  (13.10.18 20:03:43 ~ 20:06:40) 
2. evet olurdum, hayır kalmazdım.


  • acetaminophen  (13.10.18 20:21:09) 
Yaşlar 30+ kadındı bu arada. Böyle rahatsızlıkları bilmiyor değilim; nice akraba, arkadaş köpekten korktuğu ve tiksindiği için evimize hiç gelmiyor. Yapacak bir şey yok. Ama hiç anlayabildiğim bir konu değil..

Ama evde 1 hafta yatılı kalacak biri bunları kabullenip gelmiştir diye düşünüyorum.

Normalde korkan insana da saygı duyarım, elinde değil vs diye. Ama bu olay, köpeğime ve genel olarak hayvanlara karşı bu tavır inanılmaz soğuttu ve rahatsız etti beni.

Dünya üzerinde hayvanlarla birlikte yaşıyoruz, burası onların da alanı. İnsanoğlunun sadece kendini düşünmedeki bencilliğini nasıl çözeceğiz bu asıl büyük sorun bu.. Böceğe bile basmayıp kağıtla bahçeye bırakan insanım. Bir canı alma ya da hapsetme, bağırıp kötü davranma hakkını nasıl kendine bulabilir insan?
  • lambada  (13.10.18 20:30:31) 
- Kopek oldugunu bile bile evde kalma konusunda size kabahat bulunamaz.
- Zaten anlayabilceginiz bir konu degil, mesele de bu. Kopek korkusunu anlamazsiniz, anladiginiz korkulardan degil o. Bu gayet normal.
- "Hayvanlarin da ortak alani" argumaninin bu mevzuda gecerliligi yok hocam, "korku"dan soz ediyoruz. Etrafta yilanlar cirit atiyor olsaydi buyuk cogunlugumuz onlari kendimizden uzak tutmaya calisacaktik, bir sekilde onlari yerlerinden edecektik, ortak alanlarina ister istemez mudahale edecektik, bir de boyle dusunun. Kopege bagirmasi cagirmasi hosunuza gitmiyordur bir hayvansever olarak haliyle ama arkadasiniz o an hissettigi huzursuzluk kendisine bagrilan kopegin hisettigi huzursuzluktna cok cok daha fazladir zaten. Keyfinden yapmiyordur, bir sekilde uzak tutmasi gerek kopegi kendinden.

Benim de bir kadin arkadasim kedi kopek kendisine temas ettigi zaman cildiriyor. Ben de kediyi cok seven ve kopekten de cekinmeyen bir insanim. O sevimli kedilere temastan olumune kacinmasi bana ne kadar tuhaf gelse de emtapati kurarak bunu anlamlandirabiliyor ve anlayisla karsilayabiliyorum.
  • stavro  (13.10.18 20:41:32) 
hocam oncelikle caninizi sikmayin, hataniz gelmeden ikinizin de bunu acik acik konusmamasi olmus. yani geleceksin ama bir hafta kapatamam diyebilirmissiniz ya da gelecegim ama kopek ne olacak diye sorabilirmis, on yillik arkadasim diyorsunuz ama yakin arkadasinizsa bunlari konusmamak enteresan olmus.

ikinci olarak kopek sevmemek/hayvan sevmemek ile korkmak arasinda fark var. sogumak sogumamak sizin bileceginiz is ama stavro aciklamaya calismis, demek ki belli bir derecede korkan insan kendini kontrol edemiyor. korkmak baska sey, tiksinmek, evine gitmemek, o evin pis oldugunu dusunmek baska sey. arkadasiniz hayvanlari sevmiyor degil sadece korkuyor sanirim. bu konuyu da hic konusmamissiniz sanirim.
  • kassiopeia  (13.10.18 20:42:45) 
Doğru diyorsunuz en mantıklısı en başından konuşulmasıymış ama gerçekten gelmeyi ben teklif bile etmeden kendi özellikle isteyip plan yaptığı için köpeğin sorun olacağı aklıma bile gelmedi.

Hiç köpeği olanlardan cevap gelmedi. Ya nasıl yapıyorsunuz çok merak ediyorum..

Hem bu tavırdaki kişilerden soğumamıştı nasıl beceriyorsunuz hem de gelen misafirler için köpeğinizi kapatıyor musunuz odaya, yanda nasıl çözüm buluyorsunuz?
  • lambada  (13.10.18 20:53:13) 
Bence iyi bile dayanmışsın. Sonuçta evini paylaşıyorsun köpeğinle, evin bir bireyi o da. Eve gelecek kişi tamamen bunu göze alıp gelmeli. Benim şehir dışından gelecek en yakın arkadaşlarım köpeğimizin bizde olduğu zamanlarda bunu bildikleri için gelmiyorlardı mesela çünkü biri korkuyordu diğerinin de alerjisi vardı. Hiçbirimiz de sorun etmiyorduk bunu.

Köpek korkusu nedir bilen bir insan değilim açıkçası ama tabii ki korkan insanın yaklaşmak istememesine hak veriyorum. Ama tutup da misafir gittiğin evin sahiplerinden olan köpeğe sürekli bağırmak, dışarda köpek gördükçe sıçrayıp olay çıkarmak falan hadsizlik bence.
  • ms brownstone  (13.10.18 21:01:52 ~ 21:03:25) 
Köpeğim değil ama kedilerim var evde. Asla ama asla odaya kapatmam kedilerimi. Köpeğimi de kapatmazdım. Gelmesin evime öyle insanlar.


  • mutlusismankedi2015  (13.10.18 21:29:44) 
Kopekleri cocuk gibi goruyorum. Hepsi kendi baslarina masum ama sahipleri onlari nasil yetistirirse ona bagli olarak bir canavara donusebiliyorlar. Cok yakin bir arkadasimin golden'i uyandigimda bana terlik getiriyor (kadin erkek kucuk buyuk anlamaz bile) bu konuda egitilmemis bile ama kopek mutlu. Yabancilara aliskin. Gecen yil bir komsumuzun kopegi evin disina cikinca herkese saldiriyordu. Evin icinde de cift surekli kavga ediyordu. Kopek de siddetin icinde yasiyordu zavalli sey. Arkadasinin da her kopegin ayni olmadigini gormesi gerekli.


  • Traveller  (13.10.18 23:04:57) 
Valla görüşmezdim madem böyle aptal aptal davranacak eve gelmesin bir hafta kalıp herkesin huzurunu şımarıkça bozmasın az yesin otelde kalsın.
İnsanların köpeklere olan tepkisini bilmiyordum. Köpeklerden ve kediler 25 yaşına kadar korktum ama hiç böyle davranmadım. Artık hayvanlardan korkmuyorum.
Bi arkadaşımın annesi vefat etti insanlar köpekli evde mevlüt olmaz dua okumaz diye direttiler. Her eve gelen mal insan senin arkadaşın gibi davrandı. O yüzden bizde kaldı köpekcağız. O zaman yolda gezdirirken bile karışan penceren bağıran manyak insanların olduğunu görmüş olduk. Bence bu tarz davranışı olan biriyle arkadaş olma.
  • fasulyek  (13.10.18 23:22:10) 
Kendimi bildim bileli hep köpeğim oldu. Şimdi de var, korkanı eve almıyorum. Alışmak isteyene kapım sonuna kadar açık. Ama korkuyla veya başka bir sebeple köpeğime biri bağıracak olursa suratını dağıtırım. Zaten köpeğim kendine adı dışında başka bir isimle seslenilince kızıp saldırıyor. Alsın parçalasın i**eyi afedersin. Ben böyle korkan bir akraba geliyor diye bir kere bağladım zincirle (upuzun zincir) sonra ağlayarak çözdüm zinciri, akrabaya da ya alışıcan ya alışıcan bu evin düzeni böyle dedim. Sen de böyle yap.


  • Tears of Devil  (14.10.18 02:05:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.