[]

cemal kaşıkçı olayı

daha önce hiç duymamıştım bile bu gazetecinin adını. olayı da medyada anlatılanlar kadar biliyorum, detaylı araştırma fırsatım olmadı ama olaydan bağımsız olarak aklıma takılan bir kaç şey var:

1- bu arkadaşın soyadı niye kaşıkçı? köken ya da vatandaşlık olarak buralarla bir ilgisi var mı yoksa khashoggi benziyor diye mi kaşıkçı diyoruz?

2- insan hakları, gazetecilere özgürlük tamam güzel ama biz bu konuda söz söyleyebilecek son ülkeyiz neredeyse. ulu reisimiz falan niye özellikle üzerinde durdu bu konunun? suudilerle aramızın limoni olmasının etkisi var mı mesela ya da kral için 3 gün yas ilan ettiğimiz dönemde olsa yine bu kadar tepki gösterilir miydi?

3- aksiyon filmlerinde falan sürekli dile getirilir ya şu an başka bir ülkenin toprağındasınız diye, bu suudiler "kardeşim adam kanunlarımıza karşı geldi biz de kendi toprağımızda yakaladık götürüp yargılayacağız" veya "suçu zaten sabit biz de infazını uygulayacağız" dese "hop birader" diyebilecek bir güç var mı? eğer yoksa ve gazetecinin içeri girmiş olduğu ama çıkmadığı görüntülerle vs. sabitken koskoca ülkenin konsolosluğunun kendini aklamak için gazetecilere çocuk gibi dolapların içini gösterip aha da burada adam falan yok demesi tam bir saçmalık değil mi? hadi bu işin siyasi bir boyutu var diyelim dolandırıcılık, hırsızlık, cinayet gibi bir suçtan gözaltı ya da tutuklama kararı olan biri konsolosluğa/elçiliğe gitse ne olur? mesela şu çiftlikbankın tosunu ben dövizli askerlik ya da ne bileyim bi vekalet işi için falan geldim diye gitse tutup getirirler mi yoksa işlemini yapıp bırakırlar mı?

konuşulmayanların konuşulacağı bir duyuru oldu adsfgfhgjh. buyrun sohbete..

 
Adam Türkiye Türk'ü asıllı. Soyadı gerçekten kaşıkçı.

Suud Arabistan yabancı ülkelerdeki muhalif vatandaşlarına göz dağı veriyor. "Sonunuz Kaşıkçı gibi olmasın istiyorsanız itaat edin" mesajı.
  • farabi  (11.10.18 19:15:29) 
3- Bir Suudi vatandaşı Suudi Arabistan toprağında kayboluyor. Bu durumda hiçbir ülke hiçbir şey yapamaz. Hatta S. Arabistan yargıladık idam cezası verdik bile diyebilir (sonuçta elçilikte s. Arabistan kanunları geçerli). En fazla persona non grata ilan eder türkiye ve elçilikteki suudi görevleri gönderir (ing-rusya olayındaki gibi), yenileri gelir ama bunu da yapacaklarını sanmıyorum, tr-sa ticaret ilişkileri var ve iki ülke için de önemli ve bilinçli bir şekilde hem erdoğan hem de çavuşoğlu öldürüldü gibi kesin yargıya varacak açıklamalardan kaçınıyor. Amerika da biraz bu durumdan endişeli çünkü suudi arabistan ortadoğuda abd’nin temel direği ve böyle bir durumun gerçekleşmiş olma ihtimali bile abd’nin imajına zarar verebilir (trump ve pence o sebeple bu konunun bu kadar takipçisi). Daha çok yazmak isterdim ancak mobildeyim. Belki daha sonra eklemeler yaparım.


  • kojonotsuki  (11.10.18 19:24:27) 
2- konunun üzerinde durması olayın bizim üstümüze kalmaması için. yanılıyor olabilirim ama bu adam kaybolduğunda gözler ilk önce bizim üstümüze çevrildi. biz kaybetmişiz, yok etmişiz gibi bi algı oldu.

kamera kayıtlarının sonrasına olay suudi arabistan konsolosluğuna kaldı.

sonuçta herşey olabilir, türkiye'ye çeşitli yaptırımlar uygulamak için bunu öne sürebilirdi amerika, işte gazeteciyi yok ettiniz böyle böyle diye.

aynı şekilde bu olayı amerika planlayıp suudilere yaptırım uygulamak için bahane olarak da kullanabilirdi.

pis işler gördüğün gibi adamlar 2 jetle geldiler, yanlarında kemik testeresine kadar getirdiler, gelenlerin bir tanesi de adli tıp uzmanı çıktı, yetmedi kapalı çarşıdan bavul bile satın aldılar, kaldı ki mit'in takibi sonucu ortaya çıktı bu, haberlerde bu bilgileri mit'in verdiği söylendi çoğu kez.

3 konsolosluk o ülkenin toprağı sayılır orada görev yapan güvenlik güçleri de konsolosluk izni ile içeride bulunuyolar, konsolosluk çıkın derse çıkmak zorunda, başka bir ülkenin toprağına girmek bildiğin gibi savaş sebebi, savaş olmasa bile iki ülke arasında büyük bir kriz çıkartabilir.

aynı şekilde gemiler de öyledir. türk bayrağının dikili olduğu gemi türk toprağı sayılır, izin vermediğin sürece asker polis giremez.

şimdi luminol testi ile delil aramak için izin istediler ama karşı taraftan gördüğün gibi red cevabı gelmedi ama erteleme geldi.

bu ne demek? dur allahını seversen diego, ortalık karışık zaten, adamı öldürdük elimize yüzümüze bulaştırdık, ortalığı bi temizleyelim ondan sonra gelir ararsın demek.

suçlu olan adamın konsolosluğa gitmesi pek aklıma yatmadı. yani bu adam tc vatandaşı ise, türk konsolosluğuna gitse yakalanır.
  • killerbee  (11.10.18 19:52:16 ~ 19:59:48) 
3. Kısımla ilgili olarak, konsolosluklar başka ülkenin toprağı değildir. Türkiye'nin toprağı ve orada Türk kanunları geçerli. Lakin çeşitli uluslararası anlaşmalar var bunu kısıtlayan.
Her ülkenin taraf olduğu ana anlaşmaya göre konsolosluk çalışanları dokunmazlığa sahiptir, yani yaptıkları Türk kanunlarına göre suç olsa bile polis onları tutuklayamaz. İkinci olarak konsolosluk arazisi evsahibi ülkenin güvencesi altındadır, polis veya kolluk kuvvetleri giremez ve TC oranın güvenliğini sağlamak zorundadır. Polis ancak konsolos veya elçinin izni ile girebilir.

Yani sadece bu hakları var, orası o ülkenin toprağı değil. Ha Türkiye yok sayıp girse nolur? Tabiiki savaş çıkmaz ama diplomatik bir kriz çıkar ve daha kötüsü Türkiye bu uluslararası anlaşmayı çiğnediği için ilerde başka bir ülkede kendi elçilik veya konsolosluğuna aynı hareketin yapılabilmesine zemin hazırlar.
  • Haldamir  (12.10.18 00:34:06) 
sudileri siyasi arenada sikistirmaya calisiyorlar. anladigim kadariyla, sudiler bu adamin ailesine kinliler. kardesini ve esini, arabistan'da ortadan kaldirmislar. bu adamin da ortadan kaldirilmasinda, gozler direk sudilere cevriliyor ki bunda baskalarinin parmagi olma ihtimali yuksek. katar ya da turkiye ya da ikisi bir arada, bu olayi organize etmis olabilir. ucuncu bir secenek, israilin bu komple icinde olmasi ve sudileri, olasi bir iran savasina karsi kiskirtmak istemeleri. ayrica, suud kralinin kizinin seks kasetleri oldugu soyleniyor, bununla ne ilgisi tam olarak var bilmiyorum; lakin batili devletlerin, suudlarin yaptigi bazi reformlardan rahatsiz olduklarini duydum.


  • ubi dubium ibi libertas  (12.10.18 01:12:22 ~ 01:14:05) 
peki neden böyle bir yöntem seçildiğiyle ilgili bir teori falan ortaya atan oldu mu?

yani bu adamı ortadan kaldırmak istiyorlarsa bunu sokakta, evde, otelde, ofiste, restoranda vs. milyon tane farklı şekilde faili belli ya da meçhul olarak yapabilirlerdi ama adama şu gün şu saatte buraya gel diye randevu vermişler. adamın eşi, dostu biliyordur gideceğini. zaten nişanlısıyla da gelmiş ve bir şüphesi varmış ki ben çıkmazsam şuna buna haber ver demiş falan. şimdi bütün tepkiler üzerlerinde. başka türlü olsa ülkenizde bi gazeteciye sahip çıkamıyorsunuz diye ihaleyi bize bile yıkabilirlerdi.

bir de bu adamın ölmemiş, kaçırılmış olma ihtimali çok mu zayıf?
  • nrmnm  (12.10.18 21:31:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.