[]

R2 hiç istatiktik bilmeyen birine nasıl açıklanır?

İçinde regresyon, fit, bağımlı-bağımsız değişken geçmeyen bir cümle ile anlatmak mümkün müdür? Açıklama yaptığımı düşünüp daha fazla kafa karışıklığı yaratmak istemiyorum.

Teşekkürler.


 
o tarz bir kitleye tanimla degil ornekle daha iyi anlatabilirsiniz bence. gundelik hayattan basit bir korelasyon ornegi bulabilirseniz daha akilda kalici olur.


  • lifeframe  (11.10.18 13:36:01) 
teorik istatistik açısından yüzde yüz doğru bir tanım olmasa da şöyle bir giriş yapılabilir:
sınav notunun öğrencinin stres düzeyi ve çalışma süresinden etkilendiğini düşünelim. (bahsettiğim yanlışlık burada, yani regresyon modellerinde bağımsız değişken bağımlı değişkeni etkiliyor demek doğru değil, aralarında bir ilişki var demek daha doğru. her neyse, sade bir açıklama için bu ayrıntıyı göz ardı edelim.) öğrencilerin sınav notundaki değişimin (varyasyon) stres düzeyi ve çalışma süresindeki değişimden etkilenme yüzdesi R2'dir diyebiliriz. yani bir nevi R2= bu iki faktörün birlikte sınav başarısınının yüzde kaçını açıkladığı.

  • evanka  (11.10.18 13:45:37) 
Benim yanlış yönlendirmem sonucu örneklerle açıklanmış ama asıl yapmak istediğim tanım yapabilmekti. Bir şekilde çözüldü, teşekkür ederim.


  • pike  (12.10.18 15:10:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.