[]

Almanyada yaşamakta olup almancayı konuşanlar bakabilir mi

Türkçe bilgi aktarımının yapıldığı bir dil değil. Yine burada araştırma yaparken öğrendiğime göre Türk dili alanında bile yeterli bilgi akademik olarak yok. Benim peşinde olduğum bilgi akademik değil yalnız, günlük ihtiyaç duyduğum bilgi. Günlük ihtiyaç duyduğum bilgiden kastım örneğin bir araba nasıl kullanılır, bakımı nasıl yapılır gibi..

Şimdi merak ettiğim bilgiye ulaşabilen Almanlar, bilgiye ulaşmada güçlük yaşayan kendi dilini konuşan insanlara karşı nasıl bir tutum içindeler. Eğitimsiz (küçümsemek değil amacım belirtmek) bir alman ulaşmak istediği yüzeysel ama gerekli bilgiye ulaşabiliyor mu?


 
Ben soruyu çok anladığıma emin değilim. Düşük sosyal tabakadan gelen insan niye Almanca bilgiye ulaşamasın? Temel bilgiler için “kolay Almanca” seçeneği de oluyor, belediyede kağıt işlerini halletmek için vs. Devlet dairelerinin internet sitelerinde de hem basit Almanca hem de diğer dillerde açıklamalar oluyor.

İkinci kısmı anlamadım, bu konularda Türkçe bilgiye hangi platformda ulaşamadınız?

Türk Dili, akademik olarak iyi araştırılıyor Almanya’da. Türkoloji kürsülerinin maalesef artık iyi finanse edilmediği doğru. Bu gün Türkiye’de ana kaynak olarak Türk Dili kürsülerinde okutulan kitaplar ya Alman ya Rus Türkologlarca ya da onların kitaplarından yararlanılarak yazılmıştır. Bu konuda size katılamam.
  • buf-e kür  (10.10.18 15:35:03) 
egitimsiz de olsa kendi toplumunda yasayan bir alman bir isin nasil halledilecegini kulaktan da olsa bilmis oluyor. nereden bilgidini bilmiyor ama bir sekilde o konuyu ogrenmis, icsellestirmis oluyor. ornegin araba bakiminin ne zaman yapilacagini hic bir yerden okumamis ama belki babasinda, belki komsusundan edindigi bilgiye gore kendisi de o arabanin bakiminin yapilacagini ve nasil yapilacagini bir sekilde ogrenmis oluyor.

ayrica bir konuyu nasil yapacagini bilmese de yine kendi toplumunda yasamanin avantaji ile bilgiye en kisa yoldan nasil ulasilagaini ic gudusel olarak tahmin ediyor. ornegin bir konuda kafasi karistiginda belediyeye mi soracagini, internetten mi arastiracagini, ya da komsusuna mi sorarak ulasacagini bir sekilde cok daha iyi kestiriyor, ogrenmek icin ona gore bir yol izliyor.

almanyaya sonradan yerlersen kisilerde, egitimli olsalar bile en cok zorlandiklari konu bu tarz konula roluyor. gunumuzde hala bilginin cogu arastirilarak erisilemiyor, cunku kisi bircok durumda bilmedigini bilmiyor, nerede arayacagini bilmiyor, nasil arayacagini bilmiyor. tum bu yuzden bu tarz bilgiler arayarak degil etkilesimle ogreniliyor. o nedenle bircok konuda bilgiye erisim amaciyla internetten kendi gibi bir topluluga sormak avantajli oluyor, almanyada da ozellikle yeni yerlesenler facebook uzerinden bu tarz sorulara cevap bulmak icin organize oluyorlar. tipki eksiduyuruda oldugu gibi.

almanlar icin de ayni sekilde, toplumsal olarak alisilagelmis durumun disina ciktiklarinda onlar da bilgiye erismekte zorluk cekiyorlar. ornegin bir alman turkiyede minubuse bindiginde nasil davranacagini bilemez, hicbir sekilde yazili olmayan kurallara sahip olun minibus adabi konusunda zorlanir. ornegin parayi binince mi verecek, yoksa inmeden once mi. ya da elden ele dolasan para konusudna sasirir, ve bu bilgiye net olarak bir kaynaktan erismesi zor, ancak bir turk ile iletisim kurarak bu bilgiye dogrudan erisir.
  • emrahday  (10.10.18 16:59:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.