[]

trafik cezası iptal davası

merhaba

kardeşimin scooterı var, bir arkadaşına veriyor. arkadaşının ehliyeti yok. polis trafik cezası kesiyor. 2 bin arkadaşına, 2 bin lira da kardeşime. internetten biraz araştırdım, anayasa mahkemesi kararı var, sürücüye ceza kesilir tamam, fakat motorlu taşıt sahibine kesilmesi anayasaya aykırı diye. bu emsal kararla, trafik cezasının üzerinde yazan bakırköy asliye mahkemesine itiraz dilekçesi yazmayı düşünüyorum. ceza eve 2 gün önce geldi, itiraz için süremiz kaç gündür? bir de dilekçeyi yazdık, elimizde dilekçe, adalet sarayına girdik, dilekçeyi kime teslim ediyoruz? teslim edince elimize bi evrak veriyorlar mı başvurdugumuza dair. anayasa mahkemesinin kararı cezanın şahsiliği üzerine bir temele dayanıyor. bunun dışında dilekçemize neler ekleyebiliriz?

özellikle dilekçeyi kime teslim edeceğimiz konusunda yardıma ihtiyacım var. kardeşim şahsen gidip dilekçeyi verecek, avukatla değil.

tavsiyeleriniz için teşekkürler.

 
hiiiç öyle bişey yok, abartmayın.

ehliyetsiz adama ruhsat sahibi olarak motorlu araç veriyorsun.

emin ol o ehliyetsiz vatandaş yaralanmalı veya ölümlü bir kazaya karışsaydı eğer, kardeşinde hapis cezası alacaktı.

ruhsat sahibisin.
  • killerbee  (09.10.18 22:19:40 ~ 22:21:38) 
@killerbee anayasa mahkemesinin anayasaya aykırılık kararı var. daha iyi biliyorsanız sizi aym'nin başına alalım. öyle bir şey yok derken nasıl bu kadar eminsiniz?


  • karlmarx  (09.10.18 22:24:17) 
tamam o zaman durum netleşince buradan yazarsın bana.

ayrıca madem bu kadar iyisin kanun nizamda, hayırdır ceza davası, otelde yakalanma falan?
  • killerbee  (09.10.18 22:25:53 ~ 22:27:24) 
Bu arada ehliyetsiz adama araç verilebilir. Ehliyet aracı trafikte kullanabilmek için gereklidir. Örneğin ehliyetsiz birisi yarispistinde muayenesiz bir aracı sürebilir.
Aym kararlarını bilmiyorum. Yanlış anlaşılmasın.

  • kisa  (09.10.18 22:29:11) 
Daha önce aym'nin bir kararına dayanarak trafik cezası iptal ettirmişliğim var. Dilekçede mutlaka ilgili karara atıfta bulunun. Hatta benzer kararlar varsa onları da yazın. Daha sonra sulh ceza hakimliğine gideceksiniz orada trafik cezasına itiraz edeceğim deyin yeter ilgili kişiye yönlendiriyorlar.


  • goodman  (09.10.18 22:29:36) 
@killerbee 12.5 yaşından küçük olduğunuz için cevap vermiyorum. ne alakası var sorunuzun benim duyurumla? bir cevabınız varsa buyurun dinleyeyim. yoksa lütfen boş yapmayın. insanlar da cevapları sayısını görecek, duyuru sahibi cevabına ulaşmıştır diye hiç bakmayacaklar. bu gereksiz cevaplarımızı silerler zaten birazdan. ellerine sağlık.


  • karlmarx  (09.10.18 22:30:50) 
@kısa trafikte yakalanmış hocam. mahalle arasında.


  • karlmarx  (09.10.18 22:31:49) 
@karlmax, ben konuyla ilgili değil, sadece ehliyetsiz birine araç verilmesinin suç olması zorunda olmadığını söylemeye çalıştım. Sadece beyin jimnastiği.
Kişinin aracı yolda kullanmak için istediğini bilip bilmemeniz etkilimidir vs bilemem. Yazdığım bir şekilde sizi yönlendirmesin.

  • kisa  (09.10.18 22:34:16) 
Bunun için bir vatandaş başvuru yapmış, ama anayasa mahkemesi kabul etmemiş. Aşağıya kopyaladım ama özetle demiş ki;

"Aracını ehliyetsiz birine kullandırmak zaten kişisel bir suç, araç sahibinin suçu. Cezanın şahsiliği ilkesine aykırı değil"

Yani sürücü kırmıza geçtiği için, ya da başka bir suç işlediği için araç sahibine ceza yazılsa haklısın. Ama zaten aracını ehliyetsiz birine vermek bir suç.

Yani ehliyetsiz sürücünün yakalanıp ceza yemiş olması gerekmiyor, eylem başladığında araç sahibi zaten suç işlemiş oluyor.

Alıntı:

Anayasa Mahkemesi ise;

“İtiraz konusu kuralda, araç sahibinin hukuka aykırı eyleminin aracın sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin vermek olduğu ve bu eylemin suç sayıldığı açıkça belirtilmiş olup cezaların şahsiliği ilkesine aykırı bir durum söz konusu değildir. Zira, araç sahibi açısından idari para cezası yaptırımına bağlanan eylem, kusur sorumluluğu esası benimsenerek düzenlenmiştir. Kuralda, araç sahibinin sorumluluğunun hukuki nedeni, araç
sahibinin iradesi dâhilinde gerçekleşen “sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin verme” eylemine dayanmakta, araç sahibinin kusurlu davranışı ile meydana gelen sonuç arasında illiyet bağı kurulmaktadır.

Bu durumda, araç sahibinin, aracının sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin verme şeklinde gerçekleşen davranışının sonucu olarak itiraz konusu kuralda belirtilen idari para cezasının uygulanmasında ceza sorumluluğunun şahsiliği ilkesine aykırılık bulunmadığı gibi hakkında itiraz konusu kural uyarınca idari para cezası uygulanan kişilerin dava açma ve aracın sürücü belgesiz kişilerce sürülmesinde kusurunun bulunmadığını ispat ederek hakkında uygulanan idari para cezasının iptal edilmesi imkânı da bulunmaktadır.”

13.10.1983 günlü, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun, 24.5.2013 günlü, 6487 sayılı Kanun’un 18. maddesiyle değiştirilen 36. maddesinin üçüncü fıkrasının “Ayrıca, aracın sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin veren araç sahibine de tescil plakası üzerinden aynı miktarda idari para cezası verilir. ” biçimindeki son cümlesinin Anayasa’ya aykırı olmadığına ve itirazın REDDİNE, 11.2.2014 gününde OYBİRLİĞİYLE karar verildi.
  • John Bloor  (10.10.18 08:57:42) 
" trafik cezasının üzerinde yazan bakırköy asliye mahkemesine itiraz dilekçesi yazmayı düşünüyorum"

Emin misin asliye ceza olduğuna ?
  • infernalcadre  (10.10.18 10:27:20) 
uzman değilim sulh ceza mahkemesine itiraz edeceksin ve önce cezayı ödeyeceksin sonra itiraz hakkın var diye biliyorum benzer bir durumda bana söylenenler bunlardı. Ama bana kesilen trafik cezası sizinki gibi şekilde kesilen ceza değildi.


  • basond  (10.10.18 10:31:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.