[]

Faiz yukseltmek yerine

Bir gecede tum faizleri %0 yapsak, tum para sahipleri mecburen paralarini piyasaya sokmak zorunda kalmaz mi? Bu da uretim, istihdam vb. seylere fayda saglamaz mi?




 
birikim için yatırdıysam ve faiz sıfıra inerse hiç dokunmam o paraya. birikim sonuçta.


  • sutlu nescafe  (09.10.18 22:05:29) 
sabit döviz kuruna geçilmediği sürece bence hiçbir anlam ifade etmiyor. evet bence ben ne anlarım ekonomiden.

ertesi gün uyanır uyanmaz tüm paramı dövize geçiririm.
  • belkider  (09.10.18 22:07:23) 
Millet dolara çevirip dolarla faize yatırır, dolarla yurtdışı borsasına yatırır vs. Piyasaya sokacaksa da BIST'e yatıracağının ne malumu var?


  • noluyo yaa  (09.10.18 22:07:25) 
Hayir, ortadaki tum para dovize kayar ve yatirimci piyasaya sokacagi varsa da sokmaz, piyasa kitlenir, kaos olur.


  • stavro  (09.10.18 22:09:56) 
kutlarım, şakkadanak v2 yi geliştirmişsiniz.


  • binder dandet  (09.10.18 22:09:59) 
0% olsa herkes kredi çeker dolar alır. yabancılar da dolar teminat gösterip tl kredi çekip dolar alır. dolar yükselir.


  • lata  (09.10.18 22:12:35) 
Aylık enflasyonun %6.30,yıllık enflasyonun %25 geldiği yerde, tebrikler hiperenflasyon kazandınız.


  • materyalist imam  (09.10.18 22:18:58) 
soru çok güzel, ama kapalı bir ekonomide çalışacak bir yöntem. biz faizi kendimiz için yükseltmiyoruz, daha çok hani şu sıcak para denilen yabancı yatırımcı için yükseltiyoruz.

kendimiz için yükselttiğimiz taraf başka bir mekanizma. ekonomiyi soğutmak vs. için.
  • karlmarx  (09.10.18 22:26:55) 
Aynen şakkadanak sıfırlayacaksın. Herkes bi afallayacak, nasıl ya diycekler. Demek ki paralarına güveniyolar diycekler.

Sonra şakkadanak döviz faizlerini de sıfırlyacaksın. Nasıl ya diycekler. Demek ki bunların ekonomisi çok güçlü diycekler. Bütün paramla yatırım yapiim diycekler. Çil yavrusu gibi dağılırlar.
  • Delay Fuze  (09.10.18 23:00:11) 
Bizim ekonomide sağlamaz. Faiz neden değil, sonuç...


  • malheiros  (10.10.18 00:09:02) 
Hahahaah herkes parasını faizden çeker, tamamına yakını dolar ve euroya kayar, dövize talep artar arz azalır, döviz hızla yükselir, tl hızla değer kaybeder


  • sekerse tehlike  (10.10.18 00:38:25) 
faiz çok yanlış anlaşılıyor ülkede.

çok çok basitleştirmek gerekirse;

bazıları tasarruf yapar, bazıları yatırım. tasarrufların bankalar tarafından diğerlerine kredi olarak verildiğini düşünelim. krediyi alanlar da yatırım yapıyorlar.

faiz, ekonomide tasarrufla yatırım dengesini sağlar. faizin temel işlevi budur. faizle yönetilen temel şey budur. faizi sıfırlamak diye bir şey modern ekonomide olamaz.

paranın değeri, enflasyona etkisi, reel faiz vs konuları da var ama uzun uzun anlatmak yerine tane tane özetleyen şu videoyu tavsiye ediyorum.

www.youtube.com
  • dave87  (10.10.18 00:52:28 ~ 00:56:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.