[]

bebeğin çift dile maruz kalması ve iki dil öğrenmesi

3 ay sonra çocuğum olacak ve benim bir fikrim var
4 yaşına kadar ben çocuğa sadece ingilizce konuşayım, annesi türkçe konuşsun. çocuk iki dil bilerek büyüsün istiyorum.

azerbaycan'da böyle yapıyorlar diye gözlem yapmıştım.

rusça azerice yapıyorlar.

siz ne düşünüyorsunuz ?

 
Mantikli Hatta ikiniz ingilizce konussaniz bile olur, turkceyi okuldan da ogrenir


  • yarey  (07.10.18 16:40:18) 
önceki mesajınıza bir ton cevap yazdım, silmeseydiniz okurdunuz.

özetle: "benim de ingilizcem iyidir" seviyesindeyseniz, yapmayın, daha beter edersiniz.
ingilizce anadillerinizden biriyse veya değilse dahi gerek telaffuz gerekse basit ve kompleks her türlü duygu ve düşüncenizi hem kolay hem karmaşık yapılarda karşınızdakine aktarabileceğinizden emin olduğunuz bir seviyedeyseniz yapılabilir. Benim arkadaşlarımın hepsinin çocukları en az iki dille büyüyorlar (anneyle lehçe, babayla türkçe, okulda danca, ortak dil olarak ingilizce gibi...) ve hepsi gayet normal çocuklar.

Daha detay verecek enerjim yok.
  • sopiro  (07.10.18 16:43:08) 
bu ilk doğduğu andan itibarenmi yapılmalı acaba ?

çünkü çocuk daha sesin ne olduğunu bile bilmiyor.

başlama zamanı için bi öneriniz var mı ?
  • exodussian  (07.10.18 16:43:51) 
Tam da bu donem ikidillilik dersi aliyorum doktorada. Kesinlikle oneririm. Bu konuda binlerce kitap var. Ingilizce ogretmeni bir komsum da var sitede. Kocasiyla oyle yapiyorlar, kadin Ingilizce konusuyor adam Turkce. Cocuklar TV ve internetin de yardimiyla anadilleri Ingilizce ve Turkce olmus.


  • Traveller  (07.10.18 17:07:19) 
Cocuk iki dili da ana dili gibi tek dilli yasitlarindan 6 kadar gec ogrenecek ama toplam dil bilgisi 6 ay sonra tekdilli yasitlarinin iki kati olacak. Ayrica yasitlarina gore odaklanma becerisi daha yuksek olacak. Zekayi da gelistiriyor kisaca.


  • Traveller  (07.10.18 17:09:27) 
Babayla olacak iş değil bu(sıradan bir ailede genel olarak çocukla annenin vakit geçirdiğini varsayıyorum). Çocuğun anneyle farklı, diğer insanlarla farklı dil konuşması lazım. Yoksa bi noktadan sonra günde bi saat geçirdiği adamdan kaçıyor dil öğrenmek yerine. Örneklerini gördüm. Ama anne farklı dil konuşunca ikisini de öğreniyor.


  • noluyo yaa  (07.10.18 19:02:34) 
daha önce söylenmiş ama gene tekrar edeyim. eğer ingilizceniz gerçekten iyi değilse yapılmasının ilerde çocuğun ingilizce öğrenmesini zorlaştıracağı uzmanlar tarafından söyleniyor.
tecrübelerime gelince. bizim evde durum şöyle; ben çocuklarla türkçe konuşuyorum, anneleri fransızca, eşimle karşılıklı konuşmalarımız da ingilizce kullanıyoruz. çocukların yaşları da birbirine çok yakın 3 ve 4. şu ana kadar en büyük sorun konuşmaya geç başlamaları oldu. şimdilik okul ve çevre etkisiyle çoğunlukla fransızca konuşuyorlar. anlama konusunda ise 3 dili de anlıyorlar.

  • nuh gemisini kaciran soyu tukenmis canli  (07.10.18 19:25:25) 
teknik olarak mümkün olsa da bir zorluğu var. sizin çocuğunuzla Türkçe konuşmamanız lazım.Bunun ne demek olduğunun farkındasınızdır umarım.Kimse beni çocuğumla Türkçe konuşmamaya ikna edemezdi.


  • turkuaz  (07.10.18 20:35:24) 
saçma sapan bir şey; son çalışmalarda çocuğa belirli yaşa kadar anadili ile yaklaşılması tavsiye ediliyor, ayrıca sizin İngilizceniz ne kadar iyi olsa anadil olmadığı için sizle iletişimi uzun vadede anadildeki kadar güçlü olamayabilir, uzman bir pedagogdan yardım alın böyle konularda, kulaktan doğma işler doğru değil.


  • gezegen olan pluton  (07.10.18 20:54:00 ~ 20:55:06) 
bunu yapacağınıza gidin ingiltere'ye taşının. inanın sizin açınızdan daha az zahmetli olur.


  • nickini degistiren yazar  (07.10.18 21:00:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.