[]

limbik sistem falan filan

hani haz bölgesi limbik sistem ya. mesela insan yemek yerken, cinsel ilişkiye girerken haz duyduğu için beyindeki bu bölge hareketleniyor. tam tersi olduğunda bir insan iğrendiğinde, hoşlanmadığı bir şey yaptığında ya da sıkıldığında falan hangi bölge hareketleniyor. yani bundan ne sorumlu?




 
Merhaba. Anhedonia ya da dysphoria gibi afektif hastaliklarda mezokortikolimbik baglantilarda sorunlarin oldugunu gosteren cok fazla calisma var. Bundan ne sorumlu? Fazlaca etmen var bu sorunlarin ortaya cikmasina neden olan. Norobiyolojik, fizyolojik, anatomik, genetik... Teker teker anlatmaya su an vaktim yok ama tek bir sorumlu oldugunu soyleyemeyecegimiz kesin.


  • lamira  (03.10.18 17:37:39) 
@lamira cevap için teşekkürler ama patolojik bir durum olarak bakmadım. daha basit anlatabilmek için


bir ergenin hamburger yerken aldığı haz, pırasa yerken duyduğu sıkıntı
bir ergenin kız arkadaşını düşünürken aldığı haz, ödevlerini düşünürken duyduğu sıkıntı. bir ergenin aksiyon filmi izlerken aldığı haz, begesel izlerken duyduğu sıkıntı gibi.

nörobilim açısından baktığımızda bu iki durumda (neuroimaging tekniklerinden) aynı veriyi elde etmeyiz diye düşünüyorum. işte bu karşılaştırmada limbik sistem yerine herhangi bir bölge vs. var mı?
  • Sour  (03.10.18 17:46:10 ~ 17:47:06) 
Hmm.

"nörobilim açısından baktığımızda bu iki durumda (neuroimaging tekniklerinden) aynı veriyi elde etmeyiz diye düşünüyorum. işte bu karşılaştırmada limbik sistem yerine herhangi bir bölge vs. var mı?"

Deney sorusu ne? Deney duzenegi nasil? Buna gore cevaplayabilirim bunu. Soruyu anlayamadim cunku. Ayni derecede ve ayni paternde aktivite gorulemeyecegini sadece ongorebilirim su an icin.

Doktora hocamin bir makalesi vardi. Referans olarak bakabilirsiniz.

Hollmann, M., Pleger, B., Villringer, A., & Horstmann, A. (2013). Brain imaging in the context of food perception and eating. Current opinion in lipidology, 24(1), 18-24.

Asil referans da su: Berridge, K. C. (2009). ‘Liking’and ‘wanting’food rewards: brain substrates and roles in eating disorders. Physiology & behavior, 97(5), 537-550.

Berridge'in bu makalesi sanirim 1000 atif almistir.
  • lamira  (03.10.18 17:54:35) 
soruna cevap olur mu bilmem, ben şöyle okumuştum: eckhart tolle duygusal zeka kitabında. bir bölge tüm uyaranı alıyor, süzgeçten geçiriyor davranışa dönüştürüyor. gelişmiş insanların süzgeçleri de gelişmiş oluyor. örneğin ilkel insan tehdit olarak algıladığı her şeye anında saldırgan tepki veriyor ama süzgeç kısmı gelişseydi daha medeni bir davranışta sergileyebilecekti.


  • for day to break  (03.10.18 17:55:17) 
@lamira deney sorusu yok :) sadece neuroimaging'de haz karşıtı durumlarda yanan belirli bir bölge var mı diye merak ediyorum.

sex, yemek, uyumak, kitap okumak, spor yapmak, gülmek, güzel bir şey hayal etmek vs. gibi çok çeşitli aktiviteler limbik sistemde/ile yerini bulurken ve açıklanabilirken bunların karşıtı durumlarda referans alınan bir nokta var mı diye merak ediyorum.

yani bu kişinin hiçbir aktivitesinden haberdar değiliz. sadece beynini görüntülüyoruz. limbik yandığında "bu kişi haz veren bir eylem gerçekleştiriyor" diyebiliyoruz ne olduğundan bağımsız olarak. işte sorum bunun tam tersi. umarım anlatabildim :)
  • Sour  (03.10.18 17:59:10 ~ 18:03:53) 
Limbik yandiginda "bu kisi haz veren bir eylem gerceklestiriyor" diyemiyoruz. Bunu soyleyeyim oncelikle ^^

Simdi sorunuza cevap vermek icin bir sey daha soracagim. Siz bir kisinin hosuna giden (istedigi ya da istemedigi - yani istekten bagimsiz) versus hosuma gitmeyen (istedigi ya da istemedigi) bir eylem icin karsilastirma istiyorsunuz degil mi? Cunku hedonik bolgeler "liking" ve "wanting" eylemlerinde ayrisiyor.
  • lamira  (03.10.18 18:15:43) 
Anladığım kadarıyla evet bunu istiyorum :)


  • Sour  (03.10.18 18:20:37) 
aklıma kurt düştü, şimdi bu liking ve wanting için de soracağım :D


  • Sour  (03.10.18 18:22:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.