[]

ihracat neden rekor kırıyor?

döviz kurundaki artışı fiyat avantajına çevirip, eldeki stoklardan yaptıkları üretimi mi satıyorlar? yani önümüzdeki aylarda stoklar bitince bu mümkün değil mi




 
Türk lirası değer kaybedince mallar daha ucuz olmuş oluyor, dışarıya göre.

Dolar 3 lira iken 30 liralık mala 10 dolar veren alıcı; dolar 6 lira iken 30 liralık 5 dolar vermiş oluyor.

Muhtemelen bundan.
  • durmadan duran insan  (02.10.18 23:15:51) 
kurun yükselmesi ihracatı olumlu etkiler. ihracatçının rekabet gücü artar.

100 tlye malettiği ürünü eskiden dolar 4 tl iken 30 dolara satıp kar ediyordu.
şimdi 25 dolara satsa daha çok para geçiyor eline. haliyle fiyatı kırıp diğer ülkelere göre avantajlı oluyor. avrupadakiler vs onu alıyor

çin in milyarlarca dolar alıp yuanı kasıtlı olarak düşük tutması o yüzden
  • efruz  (02.10.18 23:16:01) 
Arkadaslar yuksek kurdan dolayi oldugunu yazmislar,onumuzdeki aylarda bitecek mi sorunun cevabi kur yuksek oldugu surece ihracatrakamlari beklenenin uzerinde olacak ama ilk baslangictaki hizli cikislari yakalayamayacak.

Dovizin stabil oldugu hatta geriledigi donemlerdeki haberleri incelersen tusiad in sanayicilerin hukumete baski yaptiklarini,inceden isyan ettiklerini gorursun.bu eldeki stoklar meselesi degil,belli girdilerin dovizle olsa bile tl ile karsiladigin girdilerde onemli miktarda fiyat avantaji yakalar ve bunu kullanirsin.

en basiti petrol uzerinden gidersek,bir kac sene oncesinde dunyanin en pahali benzini meseleleri varken bugune baktiginda hemen yan komsu yunanistanda diesel 1,44 euro yuvarlak hesap 10 lira,bulgaristan da 2,10-2,20 leva yaklasik 8 lira bizde 6 lira seviyesinde.sadece urunun nakliyesinde bile minimum yuzde 25 daha ucuzlamis durumdasin

Konya da amortisor ve aksam ureten bir musterim MAN trucks la uzun zamandir gorusuyor ama ortak fiyatta birlesemiyordu.simdi gelen siparisi karsilayabilmek adina tek vardiyadan 3 vardiyaya cikarildi.benden 15 ginde bir arac isterken simdi haftalik iki arac istemeye basladi muhtemel 3 e cikacak bu.
  • duptıs  (03.10.18 01:49:19) 
Evet tamamen dolar kuru ile alakalı, bizim 300 TL'ye sattığımız ürün dolar 4 iken 75 dolara satamıyorduk Avrupa'ya. Bizden kalitesiz olduğu halde Bulgaristan ve Romanya'ya tercih ediliyorduk.

Fakat şu an aynı ürünü 330 TL'ye satıyoruz, dolardan dolayı maliyet %10 arttı. Ama dolar karşısında ürün 55 dolara denk geliyor, adam daha önceden Romanya'dan 60, Bulgar'dan 65 dolara ürün alıp bize tercih ediyordu. Şimdi bizden 55 dolara alıyor, ki en yakın zamanda 60 dolardan vereceğiz çünkü ürünlerimiz Roman ve Bulgar'a karşı daha kaliteli.
  • John Bloor  (03.10.18 09:02:24) 
Çünkü 1000 Dolara sattığınız mal hala 1000 dolar. Ama bu hesabı aptal gibi Türk Lirası tutarsanız yaptığınız ihracat bir yılda iki kata yakın artmış oluyor.


  • babilbaligi  (03.10.18 10:23:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.