[]

Ne kadar maaş gereklidir ?

anne, baba ve bir bebeğin şu anki ve gelecektiki ekonomik koşullları göz önüne alarak rahat geçimi için sizce ne kadar maaş gereklidir ?

kira ödemediğinizi ve 1.350 kira aldığınızı varsayarak yazabilirsiniz, hatta kendi durumunuzu belirtebilirsiniz. Bunu sormamın nedeni kimin lüks kimin tasarruflu yaşadığını görmek. kimi arkadaşım bekar ayda 5.000 harcıyorum diyor kimi bu paralya bir aile geçindiriyor. herkes kendi durumunu belirtilebilir.


 
biz ayda 6000 lira harcıyoruz. kira ödemiyoruz, 1500 lirası kreş parası ve bir arabamız var. çocuk 3 yaşında. yer ankara.


  • babilbaligi  (01.10.18 14:24:41) 
biz karı-koca ayda 8 bin lira kazanıyoruz, 1900 tl kira, 600-700 tüm faturalar, yaklaşık 900-1000 tl de mutfak, temizlik vs ev giderlerine gidiyor. en az 1000er lira da işe git-gel yol + öğle yemeği+ kahvaltıya harcıyoruz kişi başı. aracımız yok. tüm bu masraflar yüzden de çocuk yapmaya çekiniyoruz maalesef.


  • ninotevtidze  (01.10.18 14:45:23) 
Kaba bi hesap

İstanbul'da Düzgün muhitte yeni bir evde oturmak & çocuğa iyi eğitim & arada sosyalleşme için;

3 K kira
1.5 K faturalar & ev harcaması & sosyal etkinlikler
3 K çocuğun aylık okulu & ek masrafı (min.)
1 K da yoldur, işte ıvır zıvırdır olsun

9 K diyorum.
  • lcha  (01.10.18 14:48:01 ~ 14:48:34) 
istanbul.
bu enflasyon olmasaydı, 10 k derdim. şu anda 15-20k arası diyorum kişi başı.
yüksek lisansım var;bunu kariyer açısından değil sosyokültürel açıdan değerlendir diye belirtiyorum.
kurumsal firmalarada çalıştım/çalışıyorum.
istanbulda -mümkün olan- en huzurlu sakin semtlerden birinde kirada(2k) oturuyorum.
bu tutarlarda bir gelirim yok; olsaydı aynı semtte daha yeni (deprem açısından güvenli)bir eve çıkar, orta karar bir araba alırdım.

temel yaşam masfraflarını lüks değil sadece normal standartlarda tuttuğumuzda bile; barınma, yeme içme(market tavuğu yiyen, uht süt/yoğurt tüketen, küflü hormonlu sebzeleri ayırt edemeyen kent populasyonunu hariç tutuyorum)sağlık, eğitim.. zaten 5k ları buluyor.

eğitim dolayısıyla düşünsel birikim arttıkça sosyalleşme seçenekleri ve giderleri de artıyor. istanbulun tepelerinde ya da otoyol kenarlarında piknik yapamayacağıam göre; nipeten güzel hizmet veren bir yerde bir yeme içme programı ya da sinema/tiyatro, gezi vs ayarlasam bi de bunlar ekstra gider.

çocuk konusuna değinmedim bile.

bir de herkes çocuğu kendi sosyal sınıfına göre yetiştirir; milupa mamayı dayamayla, okula başlayana kadar babanneye, halaya çocupu yetiştirsin diye teslim edilecekse başka tabi. çocuğu neye benzetmek istediğinize bağlı.
  • jimjim  (01.10.18 15:04:42 ~ 15:05:08) 
Tl maaş aldığınız sürece sıkıntı yaşarsınız. En az harcadığınız kadar bir parayı yatırım olarak kullanmanız şart. İstanbul için konuşursak 3 kişilik ailenizin minimum geliri 50 bin tl olmalı ki 25 bininizi yatırım olarak kullanabilin ve paranız erimesin.


  • iwasbornonamountainside  (01.10.18 15:07:43) 
kendimden ve cevremden gordugum en az 15k ile yasanir ve az olsada birikim yapilir. ama degisken cok.

anne baba calisiyor ise cocuk okula gidecek, okul bitince kim karsilayacak? akraba yoksa mecbur bakici. okul parasina bakici parasi da ekle zaten gitti en az 4 bin.

market alisverisi var, sosyallesmesi, duzenli odemeler var aidat gibi, bireysel emeklilik var, beklenmeyen giderler var saglik harcamasi, bozulan esya tamiri vs...

yaz gelince 3 kisilik mutevazi bir tatilin bedeli bile olmus en az 5-6 bin.

var oglu var.

cocuk ozel okula gidecekse yillik ortalama 50 bin odemesi var, bunu zaten her ay 5 bin kenara koyup 10 ayda anca cikarirsiniz. devlet okuluna gidecekse bambaska…

kanada international kres bana 2017 senesinde 32bin fiyat vermisdi yillik 2.5 yasindaki cocuga. servis haric.

mesele gecinmek degil yasamaksa en az 15k istanbulda.
  • cairo  (01.10.18 15:48:06 ~ 15:58:25) 
biz ~15k ile zor geçiniyoruz, 18/20 diyorum ben en az.


  • cedex  (01.10.18 18:14:30) 
Çok güzel, gerçekçi rakamlar konuşulmuş. Benim görüşüme göre de çocuklu bir ailenin İstanbul'da "aç kalmaması" için o eve minimum 6000 TL üzeri girmesi gerekiyor.

Sosyal aktivite, gezme tozmayı eklerseniz, yani keyifli bir yaşantı için x2 yapmak gerek.
  • d0RuK  (02.10.18 00:32:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.