[]

eskiden öğrendiğiniz bilgileri siz de benim gibi hatırlamıyor musunuz?

eğitim hayatım boyunca bir sürü şey öğrendim ve çok ama çok azı aklımda kaldı. ortaokulda öğrendiğim şeyler bile şu anda bana zor gelebiliyor (ör: almanca) üniversiteye girmeden önceki dershane türkçe notlarına baktım, dilbilgisinden hemen hemen hiçbir terimi hatırlamıyorum. kullanırken sıkıntı yok, ancak misal geçişli fiilin ne olduğunu hatırlamam için bayağı uğraşmam gerekti.

neredeyse 8 yıldır iş yaşamındayım ve artık ihtiyacım olmayan bilgiyi beynimde tutamıyorum. matematiğim falan çok iyiydi, şimdi uçtu gitti. salak gibi hissediyorum. sizce bu normal mi?


 
Normal. Matematiği komple unuttum. Limit nasıldı, türev neydi, fonksiyon nasıl bir şeydi vs. tekrar çalışınca kolaylıkla hatırlayabiliyorum ama tam şu andaki bilgimle yapamam. İnanılmaz iyi kimya biliyordum ama şimdi oturup redoks tepkimesi hesaplayamam. Yalnız sıradan bir öğrenci bir haftada öğreniyorsa ben belki 2-3 saat tekrar baksam yaparım. İşine yaramayan bilgiyi uzaklara kaldırmak veya tamamen silmek doğal. Unutmak fizyolojik.


  • Lim5  (01.10.18 02:11:22) 
bırak öğrendiğimi ortaokul lise diye bir şeyin yaşandığını bile güç bela hatırlıyorum üstünden bin yıl geçmiş gibi.

o dönemlerde beynimize çok fazla şey boca ettiler mantığını öğrendiğimiz şeyler ve çok tekrar edilen akılda kalan şeyler dışında kitabi bilgi unutulur bence normaldir.
  • Ufuk  (01.10.18 02:26:53) 
Bazılarını çok saçma biçimde net hatırlıyorum, mesela izohips haritalar. Lise sonrası karşıma bile çıkmadı ama duruyor orada bir yerde.

Tam tersi şekilde, çok iyi bildiğim biyolojiyi, hücre yapılarını falan unutmuşum. Mitokondrinin görevi nedir desen hatırlamıyorum mesela. Zehir gibiydim biyolojide. Araştırmayı sevdiğim konulardan olduğu için izohips haritalardan daha fazla hayatımdaydı.
  • Bruce  (01.10.18 06:57:29) 
Turk egitim sisteminin ezbere dayali olmasindan kaynaklaniyor.


  • tezek  (01.10.18 08:30:50) 
@acemi, ayrık.


  • diyanet takvimi  (01.10.18 09:20:19) 
Ben hatırlıyorum genel olarak ama benim bu tarz hafizam genel olarak iyidir baya. Hatirlamamak anormal değil bence


  • nundu  (01.10.18 09:21:07) 
Hicbir halt hatirlamiyorum ve ezberci egitim sistemi +1 Matematigi bile ezber yaptiriyorlar.
Zaten lisede bir sey ogrendim sayilmaz, dil bilgisini de fizigi de, ingilizceyi de ne varsa hepsini liseden sonra ogrendim ben. Bunlari genel olarak hatirliyorum ama lise zamaninda ogrenmis olduklarimi hic hatirlamam.

Dil bilgisini imla kurallarini falan bilirim, yazim yanlisini gordugum yerde farkederim, anlatim bozuklugudur bilmemnedir bunlari bilirim ama aceminin dedigi gibi dolayli tumlec zart zurt bunlar nedir hic bilmem ben. Cumleyi dogru yazarim, yanlisi da farkederim iyi kotu ama boyle zarf edat falan dedigin zaman bon bon bakarim, boyle ogrenmedim cunku. Dil bilgisi sinavlarindan hicbir zaman dusuk not almadim, simdi sinava soksan yine fena degilimdir, kurtaririm.
En nefret ettigim ders edebiyatti lisede. Bir de felsefe.

Kisacasi cogu kiside boyle, beyninden her sey ucup gidiyor. Benim de matematigim ve analitigim iyiydi cocuklugumda ve ergenlikte ama simdi eser kalmadi.
Zihinden cok seri sekilde hesap yapabiliyordum, bu yetiyi de kaybettim zamanla. Sadece bilgiler silinmedi yani.
  • stavro  (01.10.18 09:48:16) 
uniden mezun olali 8 sene oldu uni, lise, ortaokul baya bilgiyi konusu acildiginda hatirliyorum. hatirlayamadigim konular da genelde "ya bu formulu/kurali da ezberleyeyim cok onemli degil" dedigim konular. cok iyi bildigim ama unuttugum seyler de var ama ufak bir hatirlatma gelince butun konu corap sokugu gibi geliyor aklima. hatirlamaman muhtemelen o konulari gercekten ogrenmedigine ve ezberledigine isaret. maalesef egitim sistemimizin sorunu. kendinde bir sorun gormene gerek yok.


  • crucio  (01.10.18 10:32:54) 
Detaylarını haliyle hatırlamasam da kabasini hatırlıyorum. Detayları zaten sürekli tekrar etmedikce kim hatırlayabilir ki?


  • superfluid  (01.10.18 10:36:01) 
Okulda öğrendiklerimi hatırlamıyorum.


  • sopiro  (01.10.18 10:37:19) 
ben üniversitede 100 ile geçtiğim ve çok hakim olduğum derslere dair hiçbir şey hatırlamıyorum. mesela mitoloji dersinde baya iyiydim ders dışında da çok ilgiliydim ama şu an tek kelime hatırlamıyorum.

ortaokula ilkokul liseye dair çarpım tbalosu hariç hiçbir şey hatırlamıyorum.
  • suicides underground  (01.10.18 17:43:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.