[]

Bu konuda gereksiz kasıntılık yok mu?

Şimdi aşağıdaki "restoran adabı" konulu soruyu görünce merak ettim de o yüzden açıyorum (duyuru sahibine taş atmıyorum elbette).

Mesela bir kafe veya yemek yenilen bir mekana oturup menüdeki fiyatları gördükten sonra orada yemekten, içmekten vazgeçmek ayıp mı? Mesela arkadaşlarla gidiyoruz, haddinden fazla pahalı buluyoruz. "Hadi o zaman çıkalım" diyorum, bir kere masaya oturmuşmuşuz, çıkarsak ayıp olurmuş vs. Ben tek gitmişsem böyle şeyleri düşünmem bile ama çevremdeki istisnasız herkes ayıp olur diye oturuyor.
Yahu bütçeye göre, hadi hepsini es geçtim, oradan hiçbir sebep olmaksızın kalkmak niye ayıp? Sizce de ayıp mı?

"Çatal solda, bıçak sağda olacak", "Oraya şu şekilde giyinip gitmek gerek", "Şarap istemenin kendine has bir üslubu vardır." "X geldiğinde parmağını şıklatman, sandalyede 90,25 derece oturan lazım." gibi kuralları kim koyuyor? Saçma değil mi? Yahu alt tarafı karnını doyurmaya gitmiyor mu insanlar oraya?

 
Evet tamami gereksiz kasinti. Restoran kulturu abartilmis bir kultur. Eskiden boyle dusunmezdim ama eskiden maldim.
Solak oldugum icin et keserken bicagi kasitli olarak solla tutuyorum mesela. Baslarim adabina solagim ben.

Edit: Ayrica fiyat yuksek gelip de kalkmakta hicbir sakinca yok bana gore. Ne ayibi misafirlige mi gidiyoruz mekana? Ayip olacak diye kaziklanmam kusuru bakmasin kimse. Yuklu hesap gelirse de bana ayip olur hem. Pahali diye kalktigim olmadi ama hem fiyatlar yuksek hem de restoran dandik ve degmeyecegini dusunuyorsam kalkarim hic de utanmam.
  • stavro  (30.09.18 23:03:57 ~ 23:10:59) 
menu pahalıysa kalkarım kımse de umrumda olmaz. gereksiz işler.


  • barbo  (30.09.18 23:04:57) 
sağlaklar için çatalı sol bıçağı sağ ile tutmak daha rahat çünkü. giyinme adabı yüzyılların birikimi. şarap tam bir fetiş meselesi. gereksiz aristokrasi.

şu kalkma konusunda da, kız arkadaşımla kalkarız biz hiç de umursamayız niye umursayalım yani kimden utanalım bizimle aynı parayı kazanan bizimle aynı dertlerle boğuşan garsondan mı? olması gereken mekanların menülerini kolay ulaşılabilir tercihen girişte bir yere koymaları, fiyat için olmasa bile neler olup olmadığını görmek açısından ama masaya oturana kadar menüyü göremiyorsun çoğu mekanda.
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (30.09.18 23:05:15) 
Net olarak kalkarım, bile bile kazıklanmak büyük saçmalık


  • gazozailacatmauzmani  (30.09.18 23:07:10) 
pahalı bulduğum için ya da menüyü beğenmediğim için restorandan kalktığım çok olmuştur. gereksiz kasıntı buluyorum.


  • şubatsonrası  (30.09.18 23:08:47) 
hiç ayıp değil ama restoranına bağlı biraz. randevuyla gidilen bir mekansa randevu almadan önce insan bir araştırır diye düşünülür ama yol üstü girilecek bir yer ise gayet doğaldır. kompleksliyiz biz türkler olarak bu konuda, bizi fakir sanıcaklar o yüzden oturalım demek isteniyor aslında orada.

diğer kurallar ise bundan biraz daha farklı. kuralı kimin koyduğunun bir önemi yok ama bu kuralları biliyor olmak zamanında bu kuralın çıktığı "üst tabakaya" dahil olmak anlamına geliyor. bazılarının fonksiyonelliği olsa da bir kısmı tamamen öyle olması daha "elit" olduğu için öyle. ve bunu bilmiyorsan o ortamdan değilsindir, bu da başkaları önünde statünü belli etmene sebep olur.

bu kuralları genel görgü kuralları içinde değerlendirebiliriz. mesela toplum için de sümkürmek -özellikle türkiye'de- ayıp karşılanır genelde. neden ayıp, çok doğal ve insani bir şey değil mi? çeşitli sebepler dolayısıyla öyle alışılagelmiş, devam ediyor. köyde yaşamış ve bunu bilmeyen biri de bu kural için senin restoran kuralları hakkında düşündüğün şeyleri düşünüyor. alışmak ve o kültürle iç içe olmakla alakalı yani.
  • Bruce  (30.09.18 23:10:14 ~ 23:11:21) 
Hiç de ayıp olmaz. Bunu önemsiyorsa eğer restoranlar dışarıya ya da görünen bir yere fiyatları gösteren bir liste asarlar ve insanlar bakıp ona göre karar verir. rastgele bir yere gittim ve fiyat aşırı pahalı geldiyse elbette ki kalkarım.


  • nickfury  (30.09.18 23:10:27 ~ 23:12:00) 
tamamen haklısın kasıntı
ederinden pahalı ise kalkar giderim

  • basond  (30.09.18 23:15:08) 
Ben de kalkarım menüyü görünce fiyatlar pahalı geldiyse ve oturmak istemiyorsam.

Aşağıdaki konuyu görmedim kimseye laf etmiş olmıyım ama benim hissettiğim o "ayıp olur" diyenler kendilerini utanmış hissedecekleri için kalkmak istemiyorlar, dile getirmeseler de pek "ay herkes bize bakıcak, geldiler menüye baktılar gidiyorlar" diye düşünecekler diye kalkmak istemezler sonra da pahalı pahalı yerler.
  • senolll  (30.09.18 23:18:19) 
Ben de menuyu begenmezsem ya da gereksiz pahali gelirse kalkarim. Hatta oturmadan direkt menuyu istedigim de cok olmustur. Disarida menusu olan restoranlar cok guzel o yuzden.

Garsonun gelmesi cok uzun surerse kalkarim (mekanin doluluguna ve garson sayisina gore, ben de garsonluk yaptim, biliyorum)

Bardak/catal/bicak vs kirliyse hatta su lekesi bile varsa geri gonderirim falan filan.
  • kuehles blondes  (01.10.18 00:09:18) 
menu ile ilgili benim cozumum su:
mekana oturmadan once fiyat listesini istiyorum. eger belirli bir sey yiyeeksem onu da soruyorum ellerinde var mi diye. Bu ur surprizleri ortadan kaldirdiktan sonra masaya geciyorum.

Siparis verene kadar yaptiginiz seyler, mesela masaya oturup menuya bakmaniz mekan ile aranizda bir kontrat olusturmuyor, kalkip gitmekte serbestsiniz. ama siparis verdikten sonra is degisiyor, o zaman aranizda sozlu bir kontrat baslatmis oluyorsunuz.
  • parcxerox  (01.10.18 00:54:18) 
restorana bağlı +1
Feriye'ye gideceğin zaman fiyat yelpazesinin nerede olduğunu biliyorsundur. Rezervasyonla gidilen restoranların çoğunun web sitesinde fiyat listesi var zaten. Ama ayaküstü girilen yerlerde bazen ayaküstü insanı kazıklamaya çalışıyorlar. Bu gözler Türkiye sınırları içinde fiyatın sterlin üzerinden verildiği menüler gördü düttürük bir cafede.
Görgü kuralları ayrı bir şey. Çatal bıçağın yeri belli evet. Ne kadar küçük yaşta öğrenseniz o kadar iyi. Yerine göre giyinmek de öyle. Garsonu "hüyoop!" ya da "şefiiim!" diye çağırmamak da öyle. Karın doyurmak için eve yemek çağırırsınız. Restorana giden kişi aynı zamanda sosyal bir ortamda olduğunu unutmasın. Böyle davranan birinin "iyi yetiştirilmemiş olduğunu" düşünürüm. O kısımlar saçma değil bence.
  • SiyamkedisiZorro  (01.10.18 10:05:01) 
Bu işlerin ayıbı yok.

Kalkmak ayıp madem bedava versinler menüyü olacak iş mi?
Ama rezervasyon yaparken zaten bakarsın fiyatlara.

Bir de çatal bıçak adabı restoran ve etrafı için değil masadaki diğer insanlar içindir. Karşı masadaki insan veya garsonun falan umrunda olmaz olmamalı.

O şarap adabı değil de servis usulü bir nevi.

Şimdi kasada ödeme diye bir şey var, masada ödeme var. Almadan ödeme de var. Onun gibi. Şarabı getirir bakarsın he iyiymiş füzele dersin kimse de bir bok diyemez.

Ama giyim adabı vardır. Bazı mekanlar belli kıyafet dışında almaz içeri zaten. Bu işlerin bir limiti var alttan üstten. Ortalamayı tutturmak en temizi.
  • bos gezenin bos ustasi  (01.10.18 10:14:31) 
fiyatlardan emin değilsem oturmadan bakıyorum ben menüye


  • superb  (01.10.18 13:32:01) 
bana ne yav ne ayıbı. para benim cebimden çıkıyor sonuçta. menüye bakarım, dandik bi bira 30 liraysa kalkarım mesela. yemekler için de aynı şey geçerli.


  • nice tnetennba  (01.10.18 13:48:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.