[]

Ev kiralamak hep zarar değil mi?

500 binlik ev almaktansa aynı eve yılda daha 10 bin kira vermek daha mantıklıdır diyen var. ev, 50 yıllık kira bedeline denk oluyor bu durumda.

ama evi satın alırsan ev senin oluyor. çocuğuna dahi bırakabiliyorsun.

nasıl hesaplamak lazım bu işleri? kira hep zarardır gibi geliyor bana.

 
Bence de. Ama o 5 mi yoksa 10 yıl mı sürecek olan kredi süreci boyunca başıma bir hal gelirse diye endişelenmekten kendimi alıkoyamıyorum. o da ayrı bir ipotek hayatıma.


  • monogram  (29.09.18 23:44:46 ~ 23:45:13) 
Çok ekonomiden anlamam ama düşüncemi yazmak istedim.
500 bin parayı gömdün eve oturdun 50 sene diyelim. Ortada yatırım yapacak bişe kalmadı.

Ama elinde 500 bin varken 500 binlik eve kirada oturursan kalan parayla yatırım yapma şansın var. Ev almak mükemmel bir yatırım şekli değil. 500 bin verip 2 senede paranı amorti edeceğin yatırımlar var. Evde en iyi ihtimalle aldın kiraya verdin 10 senede çıkar parası. O 10 senede de enflasyonu hesaba katmıyorsun.
  • bos gezenin bos ustasi  (29.09.18 23:46:59) 
"500 binlik ev almaktansa aynı eve yılda daha 10 bin kira vermek daha mantıklıdır diyen var." >> bunu söyleyen 10 kişi aynı evde yaşayan genç tayfa. Parasını falan geçtim yavşak ev sahipleri ile uğraşmak ayrı bir derttir. Ev insanın kalesi adeta.


  • gölgede aynı  (29.09.18 23:54:20) 
Bir insan çok zengin değilse ev kiralaması saçma, çok paran vardır bir yere bağlı kalmadan istediğin yerde istediğin zaman ev kiralar yaşar gidersin ona tamamım da maaşla çalışan adam "ya kredi vs borca girmek istemiyorum yarın ne olacağı belli olmaz" deyip borca girmeye çekiniyor fakat çok ilginç bir şekilde "ya yarın ne olacağı belli olmaz" deyip kirada yaşamaktan tırsmıyor, ben de bunu anlamıyorum. Hele "o parayı daha faydalı şeylerde kullanırım" diyen tayfa var ki ömür boyu 25 yaşında kalacakmış gibi yaşıyorlar, onlar da çok başkalar.


  • angelus  (29.09.18 23:58:20) 
oturacagin evi almak mantikli. yatirim olarak ev almak gereksiz.

senin hesapta kira hep sabit kaliyor ama her sene yuzde 10-15 zam gelir kiraya. bunu da hesaba kat.

ayrica 10 sene boyunca oyle ya da boyle kira vereceksin. onun yerine insanlar krediyle borca girip, kira vermektense kendi evlerini aliyorlar. pesinat da koyup 5-6 senede de kredini bitirebilirsen ev artik senin. artik hic bir zaman kira odemeyecegini gectim "ev sahibi" diye biri yok hayatinda. (maddiyatin yani sira getirdigi kafa rahatligi da var) vs vs vs

elinde reel rakamlar varsa hesap kitap yapabiliriz. (konut faizleri cok artti cunku belki de mantiksizdir almak)
  • brkylmz  (30.09.18 00:12:59) 
500 binlik evin kirası 10 bin değildir. ev bence de bir yatırım şekli değil. ancak bu 2. ve 3. ev için geçerli olabilir. yani 1. ev yatırım değil ihtiyaçtır. bence yaşanan ev alınmalı. sonrası için para başka yerlere yatırılır. ev almak maalesef türkiye'de gereksiz yere zor. bu bakış açısının biraz bundan kaynaklandığını düşünüyorum. ama ayakları yere basan bir karar değil. kirada oturup o parayı "yatırım yapmak" çok risklidir. ev alacağıma kirada oturuyorum, o parayı da başka yerde değerlendiriyorum demek yanlış bence.


  • nick bulamadim  (30.09.18 00:22:38 ~ 00:23:21) 
Ev almak mantiklo da ev almalla kirada oturmak kiyaslanamaz her zaman, ayni sey degil ikisi.
Ev kirasi verebilirsin ama ev kredisi odeyemeyebilirsin.
500bin tl lik evin yillik kirasi 10bin olmaz mesela, 20bin falan olur.
1500-2000tl ye kirada oturabilirsin ama bir ev alayim desen aylik 3-4bin kredi odemen lazim. Kira oder gibi ev alinmiyor.
Muhtemelen "ya basima bir sey gelirse" diyen adamim sikintisi da budur, ayda 1600 oduyordur mesela, issiz kalsa da bir 3 ay daha odeyebilecek durumdadir ama 3500u issiz kaldiginda odeyemez mesela.

Ayda 3-4binlik odemenin kendisini sarmayacagi insan icin evet mantikli ev sahibi olmak, cocuklarina birakacak bir evleri oluyor en basitinden. Cogu ailenin ev borcuna girerken kafasında da bu yatiyor zaten, cocuguna birakmak.

Bir aralar emlak piyasasi fena degildi, hele de boyle biraz sehir disina dogru Beylikduzu den falan dersen biraz pesinat verip hemen hemen kira oder gibi ev aliyordun. Ama simdi ev fiyatlari aldi basini gitti, kira ile kiyaslanacak seviyede degil ev kredisi odemesi.
Surda birkac sene once 100bine ev aliyordun, simdi ekomomi sinifi araba alamiyorsun.
  • stavro  (30.09.18 10:04:29) 
Olay tamamen evin değerinin kira/yıl oranı ile alakalı. 500 bine satılan evin yıllık kirası 10 bin ise elbette kiralamak mantıklı, ama ne öyle bir ev var piyasa da ne de kira.

Evin değerini belirleyen şey yıllık kira geliri üzerinden toplamda kaç yılda geri döndüğüdür. Bu oran eskiden 10-12 yıl aralığındayken şimdilerde 15-16 yıl ortalaması var.

Yani bir evin değeri ortalama 200 kira bedelidir, bunun üzerindeyse satın almak mantıklı değil.

Fakat kişinin oturacağı ev için hiç bir hesap gerekmez, bu bahsettiklerim yatırım amaçlı olanlar için. Oturacağın ev için böyle ince hesaplara gerek yok, al otur gerisini çok düşünmemek lazım.

Zenginler ve tüccar sınıfı genelde ev almaz +1

Çünkü oturacağı kalibredeki evlerin fiyatları orantılı değil. Dairenin fiyatını soruyorum 800 bin diyor, kiralar ne kadar bu sitede diyorum 2500 diyor. E mantıklı mı şimdi bu paralara ev almak?
  • John Bloor  (01.10.18 11:07:06) 
Kira vermem, onun yerine krediye girer ev alırım dönemi bitti. Eğer elinizde epey peşinat yoksa, kredi ile ev almak akıllı bir iş değil.

Kira verip, üstünü birikim yapmak ve sonrasında peşin para almak daha mantıklı. Ayrıca 2019 senesi konutta tam anlamıyla "batan geminin malı" şeklinde geçecek gözüküyor. Batan müteahhit, batandan alan bankalar, çok daha ucuza satacaklar...

Not: yatırım tavsiyesi değildir!


.
  • kartallar yuksek ucar  (01.10.18 11:14:11) 
Bu biraz sizin ne işle iştirak ettiğinize, gelirinize, giderinizle işgili bir şey, girişimciyseniz, ticaretle uğraşıyorsanız kiralık olması mantıklı, memursanız, belirli bir yerde belirli bir işiniz varsa (yıllardır aynı yerde aynı işi yapan esnaf vs.) satın almak mantıklı.

Benim kendi evim var, doğduğumdan beridir de aynı yerdeyim, işim ile evim arasında çok mesafe var, kimi arkadaşlarım önceden aynbı yerde oturmamıza rağmen evlerini iş yerine yakın yere taşıdılar, ben yapamıyorum mesela bunu, bir sürü endişe korku vs. var bununla ilgili, kirada oturmaya alışmış biri için ise böyle korku çekincesi kalmıyor, üst kat komşudan problemin olsa ee ben gidiyorum diyebilirsin ama ev sahibi olunca gidemezsin vs. vs.

Yaşamını olumlu yada olumsuz etkileyecek bir çok unsur mevcut bu iki durum için. tamamen seninle alakalı bu tercih.
  • selam  (01.10.18 11:47:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.