[]

Telefonlarda neden ön ve arka kamera farkli?

Öndeki ya da arkadaki görüntüyü diğer tarafa optik olarak ayna ya da fiber optik kablo gibi bir sistemle taşımak imkansız mi?




 
soruyu anlamadım.

arkadaki kamera karşıdaki şeyi çekmek için, öndeki kamera kendini çekmek için.

sadece önde olsa karşıdakini çekmek için telefonu ters çevirecektin ve ne çektiğini görmeyecektin.

sadece arkada olsa selfi çekerken (ki ön kamerasız telefon döneminde ezbere yaptığımız şeydi) telefonun arkasını kendine çevirip görmeden çekecektin.

fiber optik buna ne yapsın?
  • kibritsuyu  (26.09.18 10:50:59 ~ 10:58:30) 
ön kamera önü, arka kamera arkayı çekiyor da ondan. fiber optikle napıcan?

yakında fizik bilgisizliğinden can vericez topluca.
  • zgrydn  (26.09.18 10:55:45) 
iki kamera aynı anda kullanılabiliyor zaten. samsung note3'te arka kamera ile çekilen foto üzerine ön kamera ile çekilmiş görüntü eklenebiliyor.

optik olarak ayna ise zor. telefonları ince tutmak için çok daha gelişmiş kameralar takılamıyor. optik zoom bile çok sınırlı. kameraya eklenen her bileşen telefonu kalınlaştıracak.
  • sutlu nescafe  (26.09.18 10:56:31) 
Diyorum ki mesela önde tek kamera olsun, arkadaki görüntü gerektiğinde prizma ya da ayna ile öndeki kameraya iletilsin.


  • herhaltibiliyoring  (26.09.18 10:56:59) 
kamera denen şeyin tek görevi görüntü almak.

önde tek kamera varken arkadaki görüntüyü neyle alsın? bir edevat lazım ki arka taraftaki görüntüyü görsün.

hem niye arkadaki görüntüyü öne aktarsın? ön kemaraya görüntü aktarmak ne demek? kamera aldığı görüntüyü ekrana, oradan da hafızaya aktarıyor zaten. kameraya görüntü aktarmak ne?
  • kibritsuyu  (26.09.18 11:01:22 ~ 11:02:34) 
kamerası dönürülebilen telefon mu olsun yani? selfi çekeceksem döndürürüm kendime çekerim, manzara fotosu çekeceksem arka tarafa döndürürüm gibi mi diyorsun?


  • sutlu nescafe  (26.09.18 11:02:46) 
şimdi bi dakika şunu mu demek istiyorsun? ama onu demek istiyor olsan fiber miber ne alaka?

hani tek kamera olsun, diğer tarafın görüntüsünü kamerayla değil de optik bir sistem (periskop gibi, yada slr fotoğraf makinelerinin vizörü gibi mercekli, aynalı, prizmalı bir sistem) yardımıyla alalım ve kameraya yönlendirelim?
  • kibritsuyu  (26.09.18 11:05:26 ~ 11:07:05) 
ben anladım bi dakika. tek kamera olsun arkada ayna olsun oradan görüntüyü iletsin gibi bir önerisi var. ama aynayla bu iş olacak olsa kimse lensle mensle uğraşmazdı. aynadan yansıttığın görüntü çamur gibi çıkar.


  • prasinos  (26.09.18 11:06:36) 
Soruyu anlamak zor. Yukarıdaki arkadaşlara ek olarak, diyelim ki böyle bir şey yaptık. Sebebi ne ki? Durumu zaten iki tarafa da kamera koyarak etkin bir şekilde çözerken, neden böyle bir işe girişelim?


  • windowsguvenlikduvari  (26.09.18 11:23:57 ~ 11:25:21) 
ayna olayı çok sıkıntılı. ayna zaman içinde tozlanıyor, kararıyor ve görüntüyü bozuyor. ayna ile vizöre görüntü aktarırken dahi bir sürü sıkıntı çıktığı için aynasız makinalar yıllardır satışta.

o ayna hareketli parça olacak, kırılacak, yerinden çıkacak, büyük hacim kaplayacak, distortion yaratacak, çizilecek, temizliği falan derken lanet bir durum olacak.

prizma görüntü aktarmaz, fiber optik ile görüntü taşındığını da ben duymadım. zaten çok saçma bir çaba olurdu.

onun yerine kamera koymak en kolay çözüm. hem küçük, hem dayanıklı hem ucuz.
  • babilbaligi  (26.09.18 11:47:08) 
cepten yazıyordum pek anlatamadım galiba.
şu an telefonlarda bir yönde yüksek özellikli kamera, diğer yönde daha düşük özellikli kamera kullanılmıyor mu? Mesela selfi çekiyorsun, diğer yöndeki yüksek özellikli kamerayı kullanamıyorsun.
ben diyorum ki, yüksek özellikli tek kamera kullanılsın. diğer yüzdeki görüntü bu kameraya bir şekilde aktarılsın. bu aktarım dijital değil optik olursa yani prizmalar ya da aynalar ile yapılırsa, dijital aktarımdaki bozulma olmadan yapılabilir (sanırım).

@sutlu'nun dediği dönebilir kamera da bir çözüm.



* fiberoptik kablo kafa karıştırdı sanırım. fiberoptik kablo, ışık ilettiğinden belki görüntü de iletir diye düşündüm. mümkün müdür bilmiyorum.
  • herhaltibiliyoring  (26.09.18 11:49:55 ~ 12:13:09) 
selam arkadaşlar dünyanın en gereksiz beyin fırtınasını yapmış bulunuyorsunuz, dışarıdan bakınca çok komik görünüyor belirtmek istedim *-*

fiber optik kabloyu telefona döşemek biraz zor olur yoksa gayet mantıklı bence.
  • Bruce  (26.09.18 11:50:45) 
Goruntuyu fiber optige alman icin yine lens kullanman gerekir. Gorunur bolgede calisan fiber var miydi? Hatirlayamadim.

Ayna olsa yine goruntudeki hatalari azaltmak icin lens sistemi gerekecek. Bir de tek aynayla olmaz o is ve aynalar lenslerden cok daha pahali. Daha cok yerde kaplayabilir.

Prizma ise L goruntusunu F gibi ters cevirebilir bir de yazilimla duzeltmeye kim ugrasacak.

Bir de bunlarin konumlanmasi falan zor is, Lens kullanmak daha kolay.
  • durgunfoton  (26.09.18 12:44:45) 
Fiberoptik ile kamera görüntüsü taşınıyor. Filmlerde ajanlar yan odaya bu kameralar ile bakıyorlar hani. Ya da daha basiti KBB doktorunun burnunuzdan, genel cerrah başka yerlerinizden soktuğu kameralara ışık fiber optik kablolar ile taşınıyor.

Ama bunu telefona uygulamak şu an için çok saçma. öncelikle kamera kaç tane pixel içeriyorsa (şu an ortalama 15 milyon diyelim) o sayıda fiberoptik kablo olacak, bu kabloların her biri bir taraftan aldığı ışığı, diğer taraftaki kamera üzerine bir yarı geçirgen ayna üzerinden kamera sensöründeki ilgili pixel üzerine düşürecek.

Yani bunu yapmak hem çok zor, hem de çok gereksiz.
Ama ileride bakarsın tek sensör hem önden hem arkadan görüntü alabilir. ortada tek sensör olur, ön ve arkada ise farklı lens sistemleri olur. elektronik olarak hangi lensten gelen ışığı alacağını seçer kamera.
  • the kene  (26.09.18 13:03:20) 
dönen kameralı telefon var.
www.youtube.com

  • sutlu nescafe  (26.09.18 13:06:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.