[]

PAL Sistemi ve Cep Telefonu Videosu

NTSC ve PAL diye iki sistem varmış ya, Samsung ya da iphone telefonlarla çekilen videolar hangisine uyuyo, ya da bunlardan hiç biri mi? Cep telefonları için acaba böyle bir ayrım var mı ?




 
Biri avrupa diğeri amerika görüntü işleme birimiydi diye hatırlıyorum.

Yani pal için üretilen bir tv yi ntsc yayın yapan bir ülkede kullanamaıyorsunuz, yani kullanıyorsunuz da renkler ve görüntü tırt oluyor.

İlk zamanlar böyleydi ve sonra tüm tvler ve bağıntılı cihazlar ikisini de işleyebilecek şekilde üretildi.

Yani artık böyle bir ayrım kalmadı ya da önemi yok, telefonda kaydettiğiniz görüntü zaten hiç alakalı olmamalı.

Hani .mp4 .mpeg .3gp .avi gibi dosya formatları var ya, onlardan biriyle kaydediyordur.
  • John Bloor  (25.09.18 10:04:48) 
zannedersem tüplü televizyon döneminden kalma bir ayırım bu.

pal sisteminde görüntü saniyede 24 kare. ntsc sisteminde saniyede 30 kare.

şimdi tüplü televizyonun ekran yenilemesi bilmemnesi pal iken, saniyede 30 kare çekilmiş görüntüyü oynatamıyordu.

mesela bende amerika'dan gönderilmiş ntsc bir video kaset vardı. ama videomda oynatamıyordum. çünkü kaset saniyede 30 kare olacak şekilde kardedilmişti, benim video ise saniyede 24 kare okumaya çalışıyordu.

pal ile ntsc arasında frame rate harici başka fark da var mıydı bilmiyorum.

artık böyle bir ayrım yok. her televizyon her frame rate'i oynatabiliyor. artık videoları sistemle değil, 4k 60fps, 1080p 30fps falan diye ayırıyoruz. cep telefonunun videosu da ayarlardan hangisini seçtiyseniz öyledir.
  • kibritsuyu  (25.09.18 12:00:14 ~ 12:02:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.