[]

İlk iş hayatı

İyi akşamlar duyuru sakinleri. Bir bankada iş analisti olarak çalışmaya başladım. Bu hafta 1. ayım dolmuş olacak. İlk işim ve bankacılık sektörü olduğu için zorlayıcı oluyor. İlk haftalar hiçbir şey anlamıyordum konuşulanlardan ama araştıra araştıra daha iyi bir seviyeye geldiğimi düşünüyorum. 5 senelik deneyimi olan analistin yanında çalışmaya başladım. Ekipler modül olarak ayrılmış bizim modülde 3 kişiyiz (yazılımcı, ben ve mentörüm). Diğer arkadaşların kullandığı tablolar, ekranlar vs. hep farklı. Yavaş yavaş iş vermeye başladılar sora sora yapmaya çalıştım. Bugün mentörümün 6 ay sonra doğum iznine ayrılacağını söylediler. Onun bildiği her şeyi benimde öğrenmem gerekliymiş. Müdürüm her şeyi öğrenmeye çalış çok soru sor dedi. Mentörüm ise olumsuz konuştu. Ben sana en fazla manuel yaptığım şeyleri öğretebilirim nasıl olacak bilmiyorum. Bunu onlara da (teknik müdürüm ve müdürü) söyledim dedi.

Moralim bozuldu bir anda koskoca bir yükün altında kalmış gibi hissettim. 6 ayda 5 senelik elemanın boşluğunu doldurabilecek miyim? Onun sorumluluğu gerçekten çok ve her işe koşturuyor, ben onun kadar başarılı olabilir miyim bu kadar kısa sürede bilmiyorum gözüm korktu. Bu bir avantaj mı yoksa ağır bir yük mü bilemedim. Başınıza böyle bir durum geldi mi, fikirleriniz tavsiyeleriniz nelerdir?


 
olacak iş değil. maaşını da 5 senelik mentor maaşı üzerinden yatırsınlar yaparsan.


  • a darkness coming  (24.09.18 21:53:21) 
Ben bankacılık sektöründe değilim ama 5 yıldır aynı şeyleri yapıyodur o kadın da. At mı deve mi arkadaşım neden yapamayasın?
Ben 8 ayda benden önceki 4 yıllık tecrübeli meslektaşın ismini unutturmuştum ofise. Sen sormaya araştırmaya üşenmedikçe ve ofistekilere sürekli "ya yapamazsaamm" mesajı vermedikçe olur o iş. Sen gençsin, daha dinamik ve heveslisin, tedirginliğin çok işine yarayacak o korkudan kaçıp sürekli emin olana kadar çalışacaksın. Sakın pes etme.

  • megalomaniac  (24.09.18 21:58:13) 
Bu bir fırsattır. Böyle fırsatları şahsen çok harcamış biri olarak size tavsiyem korkmayın, elinizden geleni yapın. Yapabilirseniz ve keyif alırsanız sizin için çok faydalı olur. Elbette belirli bir süre sonra yaptığınız iş miktarına karşılık şartlarınızın iyileştirilmesini istemeniz gerekir. O noktada da gerekli iyileştirmeleri yapmazlarsa yeni iş arayabilirsiniz üstelik bir sürü şey öğrenmiş olarak.

Eğer zorlanırsanız da bunu süreç içinde çekinmeden mentorlarınızla paylaşın. Olumsuz konuşmuş olmaları sizi etkilemesin. Kendinize güvenin ve elinizden geleni yapın. Bir noktadan sonra eğer işler istediğiniz gibi gitmezse alternatif düşünebilirsiniz. Baştan pes etmeyin.
  • monogram  (24.09.18 22:02:53) 
Valla yaptığı iş gerçekten öğretilemez yapılamaz mı bilmiyorum ama bu tavır iş dünyasında yaygın. Açık açık söyleyeyim Size işinin tamamını inceliklerini vs öğretmek istemiyor çünkü geldiğinde yerinde daha genç istekli çocuk sorunu da olmayan biri olacak ve üstelik daha az maaşa çalışan.

Ama ben bu tavrı yadırgamıyorum bunların tüm sorumlusu o işverenler.

Size tavsiyem öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenin bu zamanlarda yarattığınız farklarla öne çıkabilirsiniz.
  • Mcfly  (24.09.18 22:11:26) 
5 yıldır aynı şeyi yapıyor +1
seninkinden çok farklı benim işim ama sektör olarak aynıyız.

bi kere bu yaklaşım baştan yanlış ama yanlışı yaratan sen olmadığın için moralini bozmana gerek yok. 5 senelik deneyimli biri işten ayrılıyor diye 1 aylık adama "6 ayda herşeyi öğren" denmez. dense bile o mentör sıfatlı kadın zaten adam olsa olumsuz konuşmazdı. her iki tavır da yanlış.

öğrenebilir misin? evet öğrenebilirsin. birkaç ay sonra bakmışsın işler rutine binmiş ve alışmışsın. müdürün dediği gibi, iyice öğrenmeye çalış, sor vs. mentör terslik yaparsa başkasına sor. asla "yapamıyorum" havası yaratma. müdürle aranı iyi tut.
  • mahone  (24.09.18 22:32:26) 
Daha once hic calismasigim bir alanda,3 haftada ogretilen is ile 7 senelik personelin isini yapmami istediler. Kadin doguma gidecekti ve fazla vaktimiz yoktu. Genel hatlariyla ogretmeye calisti. Dogumdan sonra da telefonla destek oldu. Tabii ki geri dondugunde isini bulabilmek icin isin inceliklerini kendine sakladi. Zamanla arastirarak, diger is yapilan kisilere sorarak ve kadini anlatmasi icin zorlayarak ogrendim. O is yerinden ayrildiktan 5 sene sonra tesekkur etmek icin aradi. Yapmis oldugum islerin duzgun olmasi ve iyi arsivlenmesi nedeniyle denetimde cok rahat ettigini soyledi.
Siz de yaparsiniz. 6 ay cok uzun bir sure ve ust yonetim bunun yapilabilecegini dusunuyorsa korkmaniza, tedirgin olmaniza hic gerek yok.

  • boyalı kuş  (24.09.18 23:03:12) 
6 ay iyi süre.

5 yil az degil. her ne kadar ayni seyi yapsa da illa ki yilda 1 yapilan seyleri kaciracaksin.

bunun sen ve benden cok yoneticin de farkinda.

sana o kisinin maasini vermedikleri surece senden o kisinin yaptiklarini yapmani beklemediklerine emin olabilirsin.

yoneticiler herkesi gazlar, alabildigi maksimum performansi alir.

yine de yapamazsan bu senin degil, yoneticinin sucu. elinden geleni yap, olursa olur.
  • icim urperiyor  (25.09.18 04:02:40) 
(bkz: fake it till you make it)

www.youtube.com

bu ünlü ted konuşmasını izle arkadaşım. 15 dk
  • deryack  (25.09.18 04:01:13) 
5 yıllık elemanın yaptığı işi bekliyorlarsa maaşını da o seviyeye getirecekler mi? yooo. o yüzden kasma. onlar da eksik gedik olacağının farkında. sen elinden geleni yap. kalanı cidden kısmet. 10 senelik eleman ayrılıyor olsa, 6 ayda onun işini de öğrenmeni beklerlerdi emin ol.


  • elorelia  (25.09.18 08:54:30) 
ya işte öğrenebildiğin kadar öğren. zaten tüm işi sana yıkamazlar. o konuda rahat ol bence. onun yaptığı işin yedeği muhakkak vardır. gezici banka memurları oluyor olmazsa onlardan gelir. sen de ufak tefek yaparsın bişeyler. kimse de sana yapamadın/yapamıyorsun demez, diyemez.


  • naksidil  (25.09.18 09:17:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.