[]

Türkiye Ekonomisi Nasil Ayakta Halen?

Merhaba

80lerden öncesi görme imkanim olmadı. Ama bu 40 sene de onlarca kez devalüasyon oldu, faizler arşa uçtu, döviz fırladı. Lakin kriz dönemi sonrası ekonomi gene bir dengeye geldi.

Sormak istediğim nasıl oluyor da mal fiyatları inanılmaz arttıktan sonra ekonomi dengeyi buluyor. Şirketler nasil bu pahalı ortamda tekrardan üretim yapıyor, artmış maaşları ödeyebiliyor? Belki bir ekmek bile 50 kat pahalandı 40 sene önceye göre. Insanlar nasil oluyor da 50 kat pahalılanan bir ürünü alıp yaşamaya devam edebiliyorlar.

Kriz dönemi neden devam etmiyor da bir yerden sonra dengeye ulaşıyor? Bunun mekanizması nedir acaba? Neden bazı afrika ülkeleri fakirlikten kırılırken biz salıncak gibi bir aşağı bir yukarı gidip gelebiliyoruz?

Saygılar

 
Her kriz en fazla 2 sene sürer
Krizden sonra mutlaka bir ralli olur alt kesim orta kesime orta kesim zengin kesime atlar... mesela 2001 krizinden sonra emlak çoştu arsalar çoştu tarlası gecekondusu olan adam şimdi milyoner oldu... bu krizde bitecek ralli başlatacak ve birirleri bu rallide zengin olacak. Ben mesela 200k paramı Türk borsasında tutuyorum. 4 sene sonra milyonerim.

  • benaslindayohum  (23.09.18 12:55:11) 
İttire kaktıra gidiyor işte.


  • angelus  (23.09.18 12:55:27) 
Dunyaya gore alim gucunun azalmasi emek maliyetlerini de dusuruyor ve bu da ihracatta rekabet avantaji sagliyor. Afrikaya kiyasla ise daha egitimli ve daha iyi kurumlara sahibiz. (Tabii biz kotuye dogru gidiyoruz. Eskiden kendimizi Afrika ile degil Avrupa ile kiyaslardik.) Afrika demisken yolsuzlugun kritik oldugunu vurgulayalim.


  • dunal  (23.09.18 12:58:55) 
Bizim hiç bir verimiz gerçek değil, kayıtdışı ekonomimiz var. Yastık altında paralar altınların rakamı tahmini olduğundan daha fazla, artı aile olarak bağları kuvvetli bir toplumuz çocuğu işten çıkınca yada durumu kötü olunca yardım eden anne Baba abi kardeşler böyle olunca büyük bir infial çıkmıyor


  • Fritz-X  (23.09.18 13:07:11) 
Her ne kadar kötü yönetilsek de kalbür üstü bir ülkeyiz. İyi kötü oturmuş kurumlarımız var, yetenekli, eğitimli insanlarımız var. Her ne kadar darbelerle zaman zaman sekteye uğrasa da 100 küsür yıllık bir demokrasi geleneğimiz var. Şeriat ya da başka bir totaliter rejimle yönetilmiyoruz. Asgari ücretle çalışan da 50k maaş alan da kendi çapında kazanıyor ve kazandığını harcıyor.

Hâliyle hâlâ iş ve dış yatırımcılar için makul bir ülke burası. Öte yandan krizlerin faturası tabii ki halka kesilir, daha çok çalışır, daha az tüketir, bir de yukarıda denildiği gibi sermaye el değiştirir, çark yine dönmeye başlar.

Ülkeyi övmüş gibi görünüyorum ama aslında övmüyorum. Sadece Avrika, Ortadoğu ya da Venezuela gibi ülkelerden her şeye rağmen hâlâ daha iyi bir ülke olduğumuzu söylüyorum.

AKP yerine Batı değerlerini benimsemiş, demokrat ve çoğnulukçu bir iktidar olsaydı şu an çoook daha iyi bir yerde olurduk.
  • amortisman  (23.09.18 13:14:04) 
Türkiye kendini muhalif addeden cahil kitlenin düşündüğü gibi bir ülke değil kendine yetebilecek üretimi olan büyük bir ülke. Ülkenin üretimiyle ilgili herhangi bir fikri olmadan atıp tutmalara bakma sen. Katma değeri yüksek ürünlerimiz olmasa da üretim var. Yastık altında paraların olmadı için arsaların evlerin değerininart artması için bir yerden para da gelmesi gerekir değil mi. Olmayan parayı kimse veremez sonuçta.


  • syabk  (23.09.18 13:17:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.