[]

Yucca bitkimizin boynunu büken sürgünleri

Resimde gördüğünüz 3 yıldır bizle olan yucca bitkimizin sürgünleri boyunları büktü ve su akışı kesildiği için tekrar kendine gelemedi maalesef. Biz de sürgünleri kesip başka bir saksıya diktik daha fazla öldürmeden (su sevmeyen bir bitki oldugu için suya ıslatmamalıyız diye biliyoruz).
Fakat ana gövdeyi de kurtarmamız lazım. Kesilen sürgünlerin kalan kazıklarını ana gövde ile birleştiği yere kadar budasak mı acaba? Napsak bilemedim dostlar?
Yine diğer saksıdaki yeni hayatlarına adapte olmaya çalışan sürgünlere nasıl bakmamız lazım?


 
Ana gövdenin üst kısmının içi boşalmış gibi duruyor. İç boşalması varsa o bölümü 1-2 parmak altından kesmeniz lazım. Kestikten sonra kesilen yeri mumla kapatın. Yeriyle ilgili veya başka bi sıkıntısı yoksa yeniden sürgün verecektir.

Gövdede boşalma yoksa öyle de kalabilir. Sürgünleri elinizle yoklayın iç boşalması varsa boşalan kısımları alın, yoksa öyle bırakabilirsiniz. Bence onları alıp yeni sürgün beklemek daha iyi ama o konuda karar size ait.

İsterseniz ana gövdeden 15-20 cm lik bi parça veya bikaç parça kesip yeniden köklendirebilirsiniz. Kestiğiniz parçanın toprağa girecek kısmına iğne gibi bişeyle delikler açın, üst kısmını da mumla kaplayın. suladıktan sonra sera etkisi için üzerine naylon poşet geçirin, hergün poşeti açıp havalandırın.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (22.09.18 09:52:45) 
Cok cok teşekkürler destek için.
Dediğiniz şekilde sürgünleri dipten kestim, ancak kestiğim noktada da taze bir yeşil görüntü yerine, kahverengileşmiş, içinde su birikmiş bir gövde görünüyor. Yumuşama da cok hafif. Ana gövdenin üst kısmını 5-10cm kısaltıyorum bu durumda? Bildiğimiz mum mu eriteceğiz üzerine? Daha profesyonel bir yolu var mıdır botanik bahçelerinde vs satılan?

  • blackidom  (22.09.18 11:51:30) 
Evet bildigin mumu eritip damlatarak o kismin havayla etkilesimini keseceksiniz. Onemli olan kenarlari iyice kapatmak. Ayni seyi sararan bambular icin de yapiyoru. Ben.


  • nax  (22.09.18 12:40:26) 
Mum havayla teması kesmek için kullanılıyor. Profesyonel yolu; mum yerine aşı macunu kullanabilirsiniz. Aşı macununun artısı içinde filizlenme ve yaraları iyileştirici katkı olması. Bana göre gerekli değil bitki kendini tedavi etse daha iyi olur. Ben bazen sıkı çamur yapıp kesik yeri kapatırım o bile yeterli olur.

Ana gövdenin üst kısmını siyah kahverengi çürümüş gibi yerler kalmayana kadar dilim dilim kesin. Net ağaç görüntüsüne gelince bırakın. Kestikten sonra isterseniz odun kömürü tozu sürebilirsiniz veya fungisit varsa sürebilirsiniz.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (22.09.18 20:05:00 ~ 21:22:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.