[]

Duyuru cevap yapısı hipotezi

Diyelim ki a kişisini sevgilisi terk etmiş (çok saçma bir örnek ama lütfen genelleyin bunu) ve sevgilisi yüzde yüz haksız -yani aldatma gibi bir olay olmuş.

Gözlemlediğim kadarıyla ilk bir kaç cevap kişiye destek verirken ve aldatan sevgiliyi haksız bulurken sonraki bir kaç cevap ''belki sen bir hata yaptın'' gibi bir anlam içermeye başlıyor, arada anlamsız bir kaç laf eden oluyor ve kapanışı genelde ''sen haksızsın ki çocuk-kız seni aldatmış'' a dönüyor.

Bir bilim adamı olarak merak ediyorum, nedendir? farklı olma arzusu mu? herkes farklı biliyor bir ben doğruyum hissiyatı mı?

Gözlem: 5-10 senelik bir duyuru tecrübesi sonucu elde edilmiştir.

Lütfen gözlemimin doğru olmadığını düşünüyorsanız da belirtin.

 
şöyle oluyor bence;

ilk başta okuyan kişi duyurucuyu destekliyor.

sonra bir iki kişi daha altında duyurucuyu destekleyecek cevap yazıyor.

bundan sonra duyuruyu okuyanlar yeterince destek geldiğini görüyor. daha fazla destek mesajı yazmak istemiyor kimse. çünkü zaten yazılmış 3-5 tane. aynı şeyi tekrarlamak istemiyorlar.

geriye sadece farklı bir düşüncesi olanlar kalıyor. duyuruyu okuyup karşı düşüncesi olan biri olursa onlar yazıyor geriye kalan mesajları. eğer sataşma vs. gibi bir şey yoksa da duyurucuyu destekleyen mesaj çok nadir geliyor artık.
  • godsparticle  (19.09.18 19:12:18) 
farklı bakış açısı ile bakmıştır.
kimisi bunu ön plana çıkarmak için inanmasa da zıttı savunur.

  • basond  (19.09.18 19:15:19) 
marjinal olma çabaları. bazı konular siyah - beyaz kadar nettir. aldatmışsa aldatmıştır. belki aldatılan taraf hatalar yapmıştır ama hatanın en büyüğünü aldatanın yaptığı açıktır. onu savunan marjinallik ve trolluk arasındaki ince cizgidedir.


  • Neill  (19.09.18 19:58:22) 
Bazen ben de şaşırıyorum ama burada hep tek taraflı -duyuruyu açan ben olsam bile- dinliyoruz olayları. Olayın vermiş olduğu kırgınlık/kızgınlıkla duyuru sahibi uğradığı haksızlığın ağırlığını hissettirmek için belki de haksız olduğu parçaları atlıyordur, bunu diğer tarafı da dinlemeden, hatta şahit olmadan bilmek çok zor. Duyuru'yu bu yüzden de seviyorum mesela. Aklıma hiç gelmeyen bir ihtimale parmak basabiliyorlar.


Ha, mesela aldatma konusundan gidecek olursak, bir yazar "Aldattım" diyor, kullanıcıların belli bir kısmı da "Niye içine dert oluyor bu? O da seni defalarca aldatmıştır zaten." diye cevap vererek aldatma olayını bir ihtimal uğruna meşrulaştırabiliyorlar. Bunu doğru bulmuyorum.
  • m e b  (19.09.18 20:45:24) 
ben de o "kıl" cevabı veren olayım.

bilim adamı olup merak edince farklı mı oluyor? "farklı olma arzusu mu?" :DDDDDDD
  • idonthaveatvset  (19.09.18 20:49:57) 
@herkes

tamam arkadaşlar aklı başında cevap kontenjanımız dolmuştur, bu cevaptan sonra hipoteze uyarak bana-hipoteze-güneşe(adanalıysanız) ateş edebilirsiniz.
  • binder dandet  (19.09.18 20:53:56) 
Ilk anda aklima gelen cevap cok net ve kisa olabiliyor. Cevaplari okurken aklima bir sey geliyor ve "Ama ya boyleyse" diyorum ve oradan laf lafi aciyor kafamda. Aldatma ornegi icin degil, genel olarak bunu soyledim. Ilk anda veya ilk saniyede skla gelen seyle, biraz sindirdikten sonra akla gelen sey cok farkli olabiliyor.

Onun disinda, hayatta cogu seyi siyah-beyaz gormuyorum. Ilk anda oyle gorup tepki versem bile, azicik durumu sindirdikten sonra her sey griye variyor. Ayni sekilde, ilk anda tepkim net olsa da, biraz dusununce "Yav, bu isin iki tarafi var" derim. Empati ilk anda cikan tepki olmasa da, az sonra ortaya cikiyor. Olay birini oldurmek olsun mesela; bunu yapan kisiyle ayni genlere sahip olsam ve ayni sartlarda yetismis olsam cok cok cok buyuk olasilikla ayni zarari ben de verirdim, ayni hatayi ben de yapardim. Henuz birini oldurmediysem nedeninin ya o kisi olmamam ya da uygun sartlarin bir araya gelmemis olmasidir diye dusunurum ve hepimiz icin aynisinin gecerli oldugunu dusunuyorum. Benim ben olmam tamamen sans eseri, tamamen tesaduf bana gore. Bir de empati sadece hakli olan icin degil, asil haksiz olan icin gerekli bence. Cezayla da empatiyi ayirmak isterim bu durumda. Ikisi birbirine engel degil.

Bir de, biz burada olaylari anlatanin agzindan dinliyoruz ve karsi taraftan dinlemiyoruz. Yine aldatmayi bir kenara koyuyorum ama hakkaten karsi taraf da buraya icini acmadan cogu seye verdigim tepkinin saglikli olup olmadigini bilemiyorum.
  • aychovsky  (19.09.18 21:07:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.