[]

Akademik okumalarınızı nasıl yapıyorsunuz?:(

Felsefe, sosyoloji, tarih vs gibi sosyal bilimler alanlarında okumalar yaparken akılda kalıcılığı arttırmak için ve odağınızı korumak için neler yapıyorsunuz? Altını çizmek, not almak vs gibi yöntemleriniz var mı? Varsa neler ve örneğin not alırken çok zaman harcamayacak ama akılda kalacak şekilde nasıl not alıyorsunuz?

Normalde okuma hızım ve dikkatim iyidir ama tabii roman vs okumalarında. Akademik okumalar yaparken birkaç cümlede bir dikkatim dağılıyor ve aynı cümleleri tekrar tekrar okumam gerekiyor. Hem çok zaman kaybediyorum hem de kısa zamanda unutuyorum. Haliyle 5-6 sayfa sonra sıkılıyorum.

Birkaç ay içerisinde bu durumu değiştirip akademik okumalar yapmayı alışkanlığa dönüştürmem gerek. Tavsiyelere ihtiyacım var :/

 
Teknik derslerde bile böyle uzun yazılı ders notları/kitapları oluyordu.

Bir tükenmez kalem bir de kurşun kalem ile altını çizerdim.
Çok önemliler için tükenmez, önemliler için kurşun kalem kullanırdım.

nereyi nasıl değerlendireceğim derken akılda kalıyor.
Bir de tabii ki özet ve aklında kalmasını istediğin şekliyle yeniden yazmak. Alacaksın kalemi yazacaksın. başka türlü kalmıyor bende.
  • burfak  (19.09.18 16:55:58) 
sayfada, araştırma yapmakta olduğum konuyla doğrudan ilgili olan yeri highlight edip, o sayfaya bir post-it yapıştırıp, o post-it'in üzerine de, o sayfada işaretlediğim yerin neyle ilgili olduğunu tek bir kelime ile yazıyorum.


  • idonthaveatvset  (19.09.18 17:01:43) 
Ben de tam tersi roman okurken kayip gidiyorum "Bu kimdi, ne olmustu" diye geriye donuyorum ama akademik okuma daha kolayima geliyor. Yine de araya hafta girince veya 50'den fazla ayni konuda makale okumam gerekmisse, hangi makale neydi ne degildi, unutuyorum. O yuzden onemli yerlerin kalemle altini cizdikten sonra, bir defter sayfasina altini cizdigim yerlerin cogunu ve bir de o makalenin ozetini yaziyorum birkac ay sonra geri dondugumde ne oldugunu hatirlamak icin. O kagidi makalenin arkasina zimabliyorum. Onune de en onemli birkac ayrintiyi not kagitlarina yazarak zimabliyorum. Ornekler
ibb.co
ibb.co
ibb.co
Bir de bilgisayarda da literatur dosyam var Excel olarak.
ibb.co
  • aychovsky  (19.09.18 18:17:35 ~ 18:25:14) 
@aychovsky ve @burfak bir makale ya da kitap aşağı yukarı ne kadar zamanınızı alıyor bahsettiğiniz şekilde?


  • kozmosta bir nokta  (19.09.18 20:17:31) 
Cok dolu dolu bir makaleyse 15 dakika civari aliyor. Aslinda pek dolu dolu degilse 5-10 dakika arasi. Degmeyecek bir makaleyse hic yapmiyorum.


  • aychovsky  (19.09.18 21:37:32) 
@aychovsky özet ve yazma hariç diye değil mi? o.O


  • kozmosta bir nokta  (19.09.18 22:19:56) 
Ozet ve yazma dahil. Makaleyi okurken kenarlarina not alip altini ciziyorum, sonrasinda ozetlerken hem aklimda kalanlardan hem de oradaki notlardan yaziyorum.


  • aychovsky  (20.09.18 00:16:23) 
@aychovsky sen nasıl büyük kralsın. hepimizi eğit, terbiye et.

soruya gelecek olursa, makalenin üstünde makalenin tezini, iddialarını, ispatlarını, önemli noktaları filan yan tarafa işaretliyorum. okurken bu makale şu bağlamda işe yarar tarzı kafamda bir yere oturtuyorum. eğer bir şey yazacaksam, bilgisayara veya kağıtlara hem alıntı yapacağım yeri hem de künyeyi yazıyorum. ama bir aychovsky değilim elbet.

ayrıca, sık sık okumaya başladıkça oturur, şimdi biraz uzaksın herhalde, bir yerden sonra falanca şurda çıkan makalesinde böyle diyor ama filanca ona cevap olarak böyle diyor kıvamına gelirsin.
  • kullanıcı adı  (20.09.18 14:08:00) 
@kullanıcı adı aslında şu an için Türkçe okumalarda daha çok zorlanıyorum. İngilizce'de üç beş makaleden fazla okumuşluğum yok. Üçüncü yabancı dilde (dil-edebiyat çıkışlıyım) Türkçe ve İngilizce'ye kıyasla daha çok okuma yaptım. Onda da sanırım sürekli sözlük karıştırmam da gerektiği için nispeten daha uzun süreyle odağımı koruyabiliyorum, ama o da sözlük karıştırmaktan dolayı zaman alıyor. Bir de kafamda "şu kadar kitabı şu kadar sürede bitirmeliyim" gibi bi planlama yapınca da bu sefer panikleyip daha da yavaşlıyorum ahah :')


  • kozmosta bir nokta  (21.09.18 01:06:31) 
Yanlis anlamisim ben soruyu sanirim. Ozet haric deyince. Sirf ozet ve not alma 15 dakika suruyor, makaleyi okumasi degil bu. Makaleye bagli okuma suresi tamamen. Bos makaleyse 15-20 dakika, dopdolu bir seyse 1.5-2 saat suruyor makale okumasi. Ortalamada da 45 dakika civari suruyor. Ustune de ozet cikarma var tabii.


  • aychovsky  (21.09.18 03:14:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.