[]

rusça öğrenmek isteyenlere tavsiyeler

Evet tavsiyelerinizi alırım
Ayrıca gel, der meister gel. anlat bakalım ne yapmak lazım



 
Troika: A Communicative Approach to Russian Language, Life, and Culture (2nd Edition)


  • idonthaveatvset  (15.09.18 22:26:02) 
öğrenme konusunda verebileceğim net bir tavsiye yok maalesef şunu yap bunu yap gibisinden. "rusya'da yolumu bulabileyim" diyorsan kiril alfabesini öğrendikten sonra temel kalıpları ve cümleleri öğrensen yeter. ötesine geçeceksen her şekilde padejlere (ismin halleri) bulaşmak zorundasın ve o kapsamlı bir çalışma gerektiren, temel düzeyde öğrenmesi bile en iyi ihtimalle 2-3 ay süren bir konu. ben rusça eğitimini akademik ortamda alıyorum, haliyle kendi başıma pek çalışmadığım için öğrenmek isteyen birine şuraya bak şunu yap diyemem zira bizi hocalarımız yönlendiriyor zaten.

yine de hem kendi kendine rusça çalışmış, hem kursa gitmiş hem de üniversitede okumuş biri olarak, popüler olmadığını bilmekle birlikte başlıca önerim şudur: kursa git. gerçekten. kurs olmasa da olur ama hoca olsun. birisi anlatsın, öğretsin. 5 sene kendi kendime yarım yamalak araştırarak öğrendiğim rusçayı çok daha sağlam temellerle kursta bir ayda öğrendim. takip eden 11 ayda da üzerine koyduğum kısmı kendi başıma çalışsaydım 10-12 senede anca koyabilirdim sanırım.

rusça çok fazla kuralı ve bir o kadar da istisnası olan bir dil. mümkünse rusçaya hakim bir türkten ders almanı tavsiye ederim çünkü bu kişiler hem rusçayı çok iyi biliyor olurlar hem de bir türk olarak senin nerede takılabileceğini, nereyi anlayamayabileceğini vs. bilirler. ona göre yol gösterebilirler. atıyorum çok temel bir örnek, rusçada soru sormak fiili -i haliyle kullanılır. "ahmet'e soruyorum" cümlesini türkçe düşünecek olursan "ahmet'i soruyorum" şeklinde kurman lazım. bu tip farkları anlamada ve anlatmada rusçayı gerçekten iyi bilen türk hoca faydalı olur. rus hoca, halihazırda rusçayı b1-b2 düzeyinde biliyorsan iyidir ama temel düzeyde rusça öğretimi için türk hoca daha iyi bence. ruslar türkçeye çok hakim değilse açıklayamıyor çünkü farkı, "bizde böyle" deyip geçiyor.

kendi başına da aşama kaydedebilirsin elbette ama bence hiç gereği yok. istanbul'daysan ismek'in ücretsiz rusça kursları var. öyle bi' şeye bakmanı tavsiye ederim. çünkü yol gösteren biri yoksa muhtemelen aşırı zor ve karmaşık bulacaksın, "eeeh bu ne be" deyip bırakacaksın. hoca anlattığında o şeyler o kadar karışık değil aslında.

onun dışında "şu nedir" tarzı soruların olursa ben yardımcı olurum her zaman, açıklarım ederim vs. ama rusçayı internetten kaynak araştırarak öğrenen insan bordo berelidir. yapılmaz demiyorum ama çok fazla uğraştırır, kursta 10 saatte öğreneceğin şey için 60-70 saat harcarsın.
  • der meister  (15.09.18 22:37:19 ~ 22:40:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.