[]

Ders secimi - tercumanlik

Ben mutercim tercumanlik okuyorum ve ders secimi icin bir tavsiyeye ihtiyacim var. Secmeli derslerim arasinda almanca, ispanyolca ve rusca olmak uzere uc yeni dil dersi var. Sadece bir tanesini secme hakkim var. Ben biraz gec kaldim ders secimi icin o yuzden ispanyolca doldu bildigim kadariyla ama belki yer acilir diye onu da goz onunde bulundurmanizi istiyorum. Almancayi lisede iyi bir hocadan gormustum ama tekrar yapmadigim ve kullanmadigim icin hicbir sey yok aklimda. Ruscada da yeni bir alfabe falan diye emin olamadim. Bu ucu arasinda meslek acisindan da degerlendirerek siz hangisini secerdiniz?




 
ispanyolca doluysa rusca.


  • cooperr  (14.09.18 18:05:21) 
Rusça.


  • idonthaveatvset  (14.09.18 18:28:08) 
rus dili-edebiyatı okuyorum, haliyle cevabımı paylaşmama sanırım gerek yok ama meslek açısından faydalı olmasını istiyorsan almancada bir yılda alacağın yolu rusçada iki yılda (hatta belki daha fazla sürede) alacaksın, bunu bilerek hareket etmeni tavsiye ederim. moral bozmak için söylemiyorum bunu. aksine, beklentileri yönetebil ki çabucak pes etme. rusça aşırı zor, öğrenilmeyecek bir dil değil ama haftada 2-3 saat seçmeli görerek birkaç yılda mesleki açıdan fayda sağlayabilecek bir dil de değil. çoğu kişi rus dili ve edebiyatı okumanın da gereksiz olduğunu söyler mesela, öğrenmek imkansızmış bilmem ne. öyle bir şey yok. ilgini çekiyorsa, üzerine düşersen, peşini bırakmazsan gayet güzel öğrenirsin ve mütercim-tercümanlık öğrencisi için çok da güzel bir artı olabilir. tek diyeceğim, lütfen iki ay sonra "eeeh bu ne amk çok karışık" diyerek vazgeçme. sonrası daha güzel.

rusçaya pek ilgim yok, yeni alfabeyle ve bambaşka bir dille uğraşamam dersen de bence almanca fena bir seçim değil. "almanca bilen türk" ali159'un kulağına ilginç gelmemiş olabilir ama işverenlerin bunu ilginç ve önemli bulabilir. almanca her zaman geçerliliği olan önemli bir dil. "ACUN ABİ DOYÇLAND'DAN GELİYOM" diyen almancıyla mütercim-tercümanlık öğrencisinin almancası veya en azından kullanım alanları aynı değil.

velhasıl eğer notlarım yüksek olsun, derste eğleneyim, ne öğrensem kâr diyorsan ben ispanyolca > almanca > rusça derim. yok gerçekten üzerine düşerim, 3-4 sene sonra bu dili C1 düzeyinde konuşmayı amaçlarım dersen rusça ve ardından almanca derim.
  • der meister  (14.09.18 19:01:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.