[]

yurtdışı planları ve berlin'de geçici ikamet - iki kişi

ülkenin ve akademinin koşulları sonunda beni de yurtdışı seçeneklerini düşünmeye itti. doktora öğrencisiyim, istanbul'da bir devlet üniversitesinde araştırma görevlisiyim ve biri isviçre olmak üzere çifte vatandaşlığım var. eşim milli eğitim bakanlığında öğretmen ve tc vatandaşı, bu dönem goethe'de almanca kursuna başlıyor.

şu an bana mantıklı gelen plan şu:

1. daad gibi bir oluşumdan araştırma bursuyla 10 ay , 1 sene almanya, avusturya veya isviçre'ye gideriz. bunu görevlendirme ile yaparak maaş almaya devam edebilirim. örneğin daad 1200 euro veriyormuş aylık, sağlık sigortasını da üstleniyorlar. 700 euro da buradan gelecek maaşım olsa 1900 euro yapıyor. eşim de bu sırada ücretsiz izin alsa, berlin'de almanca kursu ile birlikte dilini geliştirse ve ileride çalışabileceği alanları araştırsa diyorum. 1900 euro ile bu mümkün mü? tek yatak odalı ama eşyalı bir daire tutmamız ve bu parayla iki kişi geçinmemiz gerekir.

2. araştırma sürecinin ardından tr'ye dönüp, doktorayı bitiririm. bu sırada para biriktirmeye de devam ederiz. doktora bitince de artık bağlantıları kopararak gideriz.

mantıklı bir plan mı acaba? ani bir şekilde değil de, ayaklarımız yere basarak ve planlayarak süreci gerçekleştirelim istiyorum.

 
yeni baslangiclar hep zordur. onemli olan buna cesaret edip baslamak. zaten vatandaslik sahibi olmak sizin 1-0 onde baslamanizi saglayacak. soylediklerinizi yapabilecekseniz mantikli bir hamle olabilir. bunu sizden baska kimse daha iyi bilemez.

umarim dilediginiz gibi olur.
  • ekyil  (14.09.18 12:26:13) 
en buyuk gider kira olur, cunku su anda cok fazla goc aldigi icin berlinde kiralar cok yukselmis durumda ve ev bulmak zor. sehir icinde tek odali bir ev icin 700-1200 arasi bir fiyati gozden cikartmaniz gerekebilir. sehre tren/metro ile yarim saat mesafede ise 500-900 arasi fiyata bulabilirsiniz. bunun disinda disarida cok harcama yapilmazsa mutfak masrafi 250-400 arasinda olacaktir. iki kisi ulasim icin 100-120 gibi bir rakam gidecektir. internet, telefon, elektrik ve diger harcamalar icin de 200-300 arasi bir rakamai gozden cikarmaniz gerekir. 1900 e yasanir ama tam limitte yasanir. supriz cikan harcamlar, turkiyeye seyehat, gezmek vs icin cok iyi planlama yapmaniz gerekir.

isvicre vatandasi olmaniz is ve firsatlar acisindan cok buyuk avantaj. kucuk bir cesaretle yapilmayacak sey degil.
  • emrahday  (14.09.18 12:26:54 ~ 12:28:24) 
1. 1900 euro fazlasiyla yeter.

2. bence doktorayi isvicre'de yap.
  • hot potato  (14.09.18 14:49:53) 
Burada doktorayı bitirip, İsviçre'ye yerleşip iş bulmayı deneyebilirsiniz. Sonra eşinizi yanınıza aldırırsınız.

Aynı şekilde Almanya'da da yaşayabiliyorsunuz. Çalışabileceğiniz okul, şirket gibi yerler bulup direk gidin derim. Bu sırada eşiniz burada Almanca'yı ilerletmiş olur, oraya daha kolay adapte olabilirsiniz.
  • kaset  (14.09.18 17:09:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.