[]

Laptop-monitör bağlantısı ile ilgili teknik bir soru

Selam. Şimdi benim 2560x1080 çözünürlüklü asus monitörümde 1 tane "hdmi", 1 tane "displayport" ve bir tane de "dvi" portu, bilgisayarımda (mb pro 2015) ise 1 tane "hdmi", 2 tane "thunderbolt" (aynı zamanda mini displayport olarak kullanılıyor) ve 2 tane de "usb 3" portu var. sorum şöyle olacak:

- Öncelikle monitörümün hdmi portunda temassızlık var, onu kullanamıyorum.
- Birkaç ay öncesine kadar mini "displayport > displayport" kablosu ile bağlantı sağlıyordum fakat displayport'u kullanabilmek için bilgisayarda yüklü olması gereken sürücüyü üreten displaylink firmasının, macos high sierra 10.13.4 sürümünden itibaren sıçması ve sürücüyü update edememesi neticesinde kablo işlevsiz kaldı. (bkz: displaylink rezaleti)
- hdmi > dvi kabloları en fazla 1920x1200 çözünürlük sağlıyor. Bunların galiba dual-dvi ve aktif olanları varmış ama pek bulamadım.
- hdmi > displayport çeviricileri mevcut şunun gibi: www.amazon.com

Burada şunu sormak istiyorum. Displaylink yazılımındaki hata, sadece bilgisayardaki mini displayport'u mu kullanmamı engeller sizce, yoksa yukarıdaki çeviriciyi kullanıp bilgisayarın hdmi portundan monitörün displayport'una görüntü aktarmama da engel olur mu? Bu ihtimalde bilgisayardaki hdmi portu kullanılacağından displaylink sürücüsü devreye girmez gibi geliyor sanki ama sinyal yine de displayport'a gidecek.

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim, çok teşekkürler şimdiden.

 
Teknik olarak hdmi to display port ile çözebilmeniz lazım fakat hızlıca bakındığım bu dönüştürücüler up to 1080p diyor genelde.

Direkt thunderbolt 2 to dvi çeviriciler var hdmi'dan çevirmenize gerek yok. (hoş dvi da sanırım 1080 max veriyor)

dual link dvi destekliyormuş 2015 mbp bu arada. Direkt olarak thunderbolt 2 to dual link dvi olarak orijinal apple dönüştürücüler varmış.

Tabi çok standart bi çözünürlük olmadığı için nasıl olur tahmin etmek zor ama ekran kartı zaten destekliyor dönüştürücüde sıçmazsa çalışması lazım.

Yani kıscası hdmi'i bişeylere dönüştürmek yerine thunderbolt 2 den nasıl ben bu sinyali alırım diye bakınmanız daha sağlıklı olacaktır.
  • hedep  (06.09.18 12:51:14 ~ 18:00:12) 
Selam. Evet Apple'ın böyle bir ürünü varmış fakat Türkiye'de 500 tl civarına satıldığını görüyorum, donanımsal olmayan bir hata yüzünden 500 tl ödemek açıkçası üzer beni.

Bir de thunderbolt portu zaten aynı zamanda mini displayport(hatta apple ürünü "Mini Display Port - Dual Link DVI Adaptörü" diye adlandırmış). Bilgisayardaki görüntü mini displayport'tan, yine hatalı displaylink sürücüsü ile monitöre ulaşmaya çalışırsa 500 tl boşa da gidebilir. (Gerçi benim linkini verdiğim çevirici de 250 tl'ye geliyor ama çok para harcamayayım dediğim takdirde de sürücüyü düzeltmelerini beklemekten başka çare kalmıyor) Bilemedim :/
  • weeping guitar  (06.09.18 13:07:49) 
Kesin bilgi değil fakat display port dönüştürücüsü değil bu cihazlar thunderbolt to hdmi ya da thunderbolt to dvi cihazlar. Yani apple harici mini display port (soketler aynı olduğu için) bir cihaza taksanız sonuç alamamanız aşırı olası. Bundan da display port sinyalini dönüştürüveriyor fikrini eleyebiliriz gibi sanki.

500 lira kesinlikle deli saçması bir para ama apple işte, ben de thunderbolt to dvi kullanıyorum orijinal almıştım deli bi para vermiştim keza lightning to usb kablo da düdük kadar bişey ama deli para :D (thunderbolt to hdmi'im çakma güzel çalışıyo bu arada)

Şu an 1080p doğru oranda (yaydırmadan) kullanabiliyorsanız monitörünüzü evet beklemekte fayda var bir şekilde üreticinin ya da github'da yetkili bir abinin işleri düzeltmesi için. Kesin olmayan sonuca 500 lira ben de vermek istemezdim.
  • hedep  (06.09.18 13:35:17) 
Şu anda 1920x1080 kullanıyorum evet, basit bir hdmi > dvi kablosu ile ama ekranın yan kısımları (ekranın tamamına göre dörtte biri gibi bir oran) boş boş bana bakıyor, aylardır bu şekilde kullandığım için tekrar tam ekran görüntü aldığım takdirde bu kısımlarda tonal bir değişiklik olur mu diye korkuyorum (koskoca firma aylardır bir yazılımı düzeltemez mi diye de küfrediyorum tabi) en son birkaç gün önce monitörün ayarlarından ekran oranını tam ekrana getirmiştim ve 1920x1080'lik görüntü yanlara doğru genişlemişti ama yan kısımlara dikkat etmemiştim, bu akşam dikkatli bir bakayım en iyisi.

Siz "thunderbolt to dvi" bağlantısı ile nasıl bir çözünürlük elde ediyorsunuz? Olmadı o kablolara bakayım ben de.
  • weeping guitar  (06.09.18 13:51:33) 
Benim monitörüm standart 1080p üzeri için bir şey diyemem. 2k monitör kullananlar var etrafımda fakat display port kullanıyorlar onlar da. (alayı mbp)


  • hedep  (06.09.18 14:39:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.