[]

Atom parçalandı mı ve diğer sorular.

1. atomu parçalamak imkansız vs. diye duyarm çocukluğumdan beri. parçalandı mı atom? atomu parçalamaktan kasıt fizyon mudur onu da bilmiyorum. sayısalcı değilim.

2. ben lise 1'e kadar fen dersi gördüm. 2001 yılında ders kitaplarında atom altı parçacıklardan bahsedildiğini hatırlamıyorum. var mıydı o zaman lise 1 kitaplarında?

3. insanlığın elindeki en güçlü mikroskop ile en uç noktada neyi görüntüleyebiliyoruz?

 
1- parçalayıp japonların kafasına attılar.


  • Delay Fuze  (02.09.18 21:52:48) 
Kuantum mikroskobuyla hidrojen atomu görülebiliyor.

physicsworld.com

Atom altı parçacıklar üniversite sınavında yoktu o yıllarda. Daha sonra eklendi müfredata.
  • dissendium  (02.09.18 21:57:44 ~ 22:00:08) 
Cok oldu parcalanali.


  • stavro  (02.09.18 22:10:15) 
  • demirr  (02.09.18 23:16:46) 
1. Atom parcalandi tabi yillar once. Atom bombasi atomun cekirdeginin parcalanmasiyla olusuyor.
2. Atomalti parcaciklar mufredata 2007 civari girdi. O da lise son siniftaydi sanirim.
3. Atomalti parcaciklar mikroskopla görülmüyor. Bıraktığı izler ile teapit ediliyor.
  • havada bulut  (03.09.18 00:09:39) 
1) Atomu parçalamak aslında eksik bir tanım. Atom dediğimiz şey çekirdekteki nötron ve protonlar ile onların etrafında ışık hızına yakın hızlarda dolanan elektronların oluşturduğu elektron bulutudur. Bu açıdan bakarsak atomdan bir elektron almak da atomu parçalamak olarak kabul edilebilir. Ve bildiğiniz üzere bu görece kolay bir durum (basit bir kimyasal reaksiyonda veya elektriklenme durumlarda bu gerçekleşiyor). Asıl sorun atomun çekirdeğini parçalamak, ki bu da atom bombasının temeli olan fisyon reaksiyonuyla olur. Büyük bir atom çekirdeği (uranium gibi) parçalanarak daha küçük çekirdeklere dönüşür (kripton ve baryum gibi). Günlük hayatta radyasyon dediğimiz şey de aşağı yukarı bunun çok çok yavaş gerçekleşen hali. Yani kısaca, evet, atomu parçalamak mümkün. Fakat daha alt parçacıklar (quarklar, leptonlar veya elektronun kendisi) teorik ve pratik olarak parçalanabiliyor mu bilmiyorum, fizikçi değilim.

3) Scanning probe microscope isimli bir mikroskop türü var. Bu metal bir yüzey üzerinde kayıyor ve yüzeye bir lazer gönderiyor. Bu lazerin gittiği mesafeyi çok hassas olarak ölerek 3 boyutlu bir render ile atomun dolaylı görüntüsü çıkarılabiliyor şuan. Fakat teknoloji sürekli geliştiği için bu soruya kesin bir cevap vermek mümkün değil. scaleofuniverse sitesine göre bir elektron mikroskobunun görebileceği en küçük yapı 1 ansgtorm'dan (santimetrenin yüz milyonda biri) biraz daha küçük bir çapa sahip (scaleofuniverse.com).
  • camdan bakinca gordugun adam  (03.09.18 01:03:04) 
1- evet. çok oldu o. atomu parçalayınca ortaya çıkan parçaları dahi parçaladılar.

2- evet. vardı.

3- en küçük atomu görebiliyoruz. onun altı için mikroskop çok da lazım değil zaten.
  • babilbaligi  (03.09.18 08:27:06) 
bırak atomu, protonu ve nötronu bile parçaladılar. onların içindeki parçacıkları keşfettiler. antimadde elde ettiler.


  • nickini degistiren yazar  (03.09.18 09:23:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.